Osnovni prirodni faktori koji utiču na uspeh u ribolovu

03.06.2010, 13:38
Štampaj vesti
GODIŠNJA DOBA

Proleće karakterišu uglavnom veoma visoki vodostaji reka, zbog otapanja snega na planinama. To reke čini gotovo jednolično bujičastim, bez veće razlike između matice, vira, tišaka i preliva, te je riba još uvek ''razbijena'' a čitava voda je postala jednoliko ribolovno mesto. Period koji volimo i ne. Ne volimo ga jer voda dobije snežno belu boju, reke se izlivaju, mnogi tereni za ribolov su nepristupačni, a i počinje mrest salmonida. Sa druge strane, jezera počinju da žive, riba kreće iz zimovnika i počinje tražiti hranu, primičući se obalama i tražeći plića, osunčanija mesta. U ovom periodu, kako voda još uvek ima zimske karakteristike, tj. temperatura vode je veoma niska, što ribu čini manje pokretljivom, a kako riba izlazi iz zimskog ''posta'', postaje manje izbirljiva, te uzima gotovo sve što prođe pored nje.

Zagrevanjem površine vode, otpočinju prolećna strujanja od dna prema gore, koja dižu mnoge hranljive sastojke sa dna. Kako gornji slojevi tada bivaju prepuni hrane za ribu, i kako ona masovno kreće za njom, to čini te slojeve i gotovo jedinstvenim ribolovnim mestom. Plovak na jezeru, definitivno je moj savet. Mušičari masovno izlaze na ''otvaranje sezone''. Ulovi su nešto ređi s' početka proleća, ali, sa lepim vremenom i stabilizacijom vode, kapitalni primerci se love.

Leto karakteriše naglo zagrevanje površinskih slojeva vode, što pastrmskim vrstama počinje da smeta, te se kriju u dublje virove, pod okapine i podvodne stene, prepunih larvi vodenih insekata, koji čine i osnovu njene ishrane. U lov izlaze isključivo noću i u ranim jutarnjim satima. U priobalnom delu, obraslih rastinjem, mnoštvo insekata pada na vodu, čineći glavni izvor hrane sitnije pastrmke, lipljena, a pogotovo klena u ovom periodu.

Najuspešniji rezultati u lovu pastrmke u ovom periodu, postižu se ujutru, na varalice na prelivima ili na mokre mušice i nimfe, dok se posle podne i predveče situacija menja. Kako se mušice roje na površini vode, pastrmka i lipljen se dižu na površinu i kupe ih. Tada im treba plasirati suve mušice. Treba naglasiti da je u ovom periodu, sitna riba u plićacima, a krupnija na ulazu ili na izlazu iz vira. Mladica nešto bolje podnosi porast temperature vode, ali u potrazi za kiseonikom, odlazi u bukove ili na ušća manjih reka bogatih kiseonikom, izlazeći u lov na prelive isključivo noću i rano ujutru.

Od grabljivica, u ovom periodu, najinteresantniji je som, koji intenzivno lovi 24h dnevno, mada se najbolji rezultati postižu posle podne i predveče ili rano ujutru dok traje jutarnja svežina. Što se smuđa i štuke tiče, u ovom periodu su prosečno aktivni na mirnim vodama. ''Bela'' riba, intenzivno se hrani na prelivima i razlivima, guleći ''travu'' sa kamenja, do se šaran lovi pretežno noću. Šta reći, osim, omiljeno godišnje doba? Riba se intenzivno hrani, vreme i nama odgovara a i godišnji odmori i raspusti su tu. Vreme, kada je sa vode, veoma teško otići.

Jesen je uglavnom dobra, pogotovo pre obilnih kiša i porasta reka. Septembar mesec, mnogim ribolovcima je najomiljeniji mesec u godini. Mušičari uživaju pecajući lepe primerke lipljena i pastrmke na suve mušice, mesec kada šarandžije ne idu kuci sa vode, a o plovkarošima ne treba govoriti..Čuvarke su pune. Period kada se se riba sprema za zimu, te postaje halaplljiva i kapitalni primerci su česti.

Zima , meseci mladičara . Da, zimski period ''donosi'' najviše mladica, ako se izuuzme pecanje noću u toku leta i jeseni. Takođe, period u kome radi manjić i skobalj, koji se jati u zimovnike. Mnogi ovaj period ipak koriste kao pripremni period za predstojeću sezonu.

DOBA DANA

Što se tiče doba dana, iz ličnog iskustva i iskustava velikog broja poznatih drinskih ribolovaca, mogu reći da se mnogo više ribljih vrsta peca ipak, danju. Tako, recimo, sva ''bela'' riba izuzev deverike, jede samo danju i noću se ne lovi. Retki su periodi kada se neka druga vrsta ''bele'' ribe lovi noću na sportski način.

Grabljivice ( som, smuđ, mladica, štuka..) kao i šaran, najčešće se love u ranim jutarnjim satima kao i u poslednjih dva sata Sunca na nebu i prvi mrak. Takođe se pecaju i noću i to, veoma uspesno ali, u periodu kada riba ''radi'' , nema potrebe za tim. Jedina vrsta ribe koja naseljava naše vode, a lovi se isključivo noću je manjić. Noćni ribolov je zakonom zabranjen, ali zbog specifičnosti ribolova na nekim terenima, ribolovačka udruženja dozvoljavaju lov određenih vrsta i noću. Najbolji rezultati u lovu ''bele'' ribe, postižu se leti , od 7-11 časova i 17-20 časova , a kako se zima priblizava, može se loviti tokom celog dana.

VODOSTAJ

Od vodostaja u mnogim slučajevima, zavisi i kakav će ulov biti. Kada govorimo o ribolovu na rekama, u većini slučajeva, naiđem na ribolovce koji ''kukaju'' da su bez ulova ostali zbog porasta vode. Istina 90% ribolovaca, više vole da pecaju ''po maloj'' vodi i mnogo bolje rezultate tada postižu. Mada, dobrih terena ima i na ''velikoj vodi'', ipak sam i ja pristalica niskog vodostaja. Variranja vode, pogotovo česta, utiču i na pomeranje ribe, a kako su nam ribolovne vode uništene mnogobrojnim hidro-elektranama, sa njima se sustrećemo i po više puta u toku samo jednog dana. Tako da, pored onih što psuju zbog porasta ili opadanja vode, neki baš to i čekaju. Poznato je da se najviše mladica lovi baš u porastu a skobalj na nekim terenima zna da uzima kao lud u opadanju.

ZAMUĆENOST

Jedan od odlučujućih faktora, koji utiču na riblji apetit, pa samim tim i ulov je boja vode, odnosno prozirnost. U većini slučajeva, ribolovci najviše vole bistru vodu, naročito kada je u pitanju mušičarenje, gotovo svi načini pecanja na plovak, od kojih je najzahtevniji lov škobalja na travu ( algu ), varaličarenje, osim kada je u pitanju lov mladice za koju je najidealnija blago zamućena voda i, šaranski ribolov.

Kada pomenemo lov bućkom, takođe, bistra voda donosi više ulova. Blago mutna voda, poželjna je kada je u pitanju lov mladice na voblere,lov smuđa,soma i mrene tehnikom dubinskog ribolova i u nekim situacijama, kada se lovi manjić. Takođe, blago mutna voda ili kako ribolovci popularno nazivaju ''sijera'' voda, daje najbolje rezultate u lovu ribljih vrsta kao što su klen, krkuša i potočna pastrmka na malim rečicama i potocima na žive mamce, pre svega na gliste, gde je to dozvoljeno. Dobri rezultati, postižu se i u lovu ''bele'' ribe na plovak kada voda počne da bistri. Najmanje uspeha, postiže se prva dva dana nakon sto voda dobije prljavo braon boju. Mutna voda je u većini slučajeva loša za ribolov, te mnogi tada izbegavaju izlaziti na vodu. Naravno, bude tu slučajnih ulova, pa čak i dobrih ulova, ali su retki. Ovakvu vodu priželjkuju oni, koji love mrenu na ''ružu'' glista ili šarana na tekućim vodama koristeći kao mamac debelu belu glistu. Najnezahvalnija boja vode za robolov je snežno bela boja. Tekuce vode u rano proleće, od otapanja snega, dobiju beličatu boju, koja nikako nije omiljena kod sportskih ribolovaca.

Nijanse mutne vode su od ''sijere'' do prljavo, braon-crvene boje. Kakvu će boju imati reka posle padavina, kojom brzinom, u kojoj meri će zamutiti kao i koliko joj vremena treba da izbistri, zavisi od sastava zemljišta u i oko sliva te reke ,kao i njenih pritoka. Planinske reke u većini slučajeva ređe zamute i , kada se to dogodi, brzo izbistre. Razlog tome su sedimenti krečnjaka, koji u svom sastavu nemaju čestice koje bi mutile vodu. Nasuprot njima, reke, koje prolaze kroz predele koje karakteriše rastresito zemljište, ili pak reke sa velikim slivovima okružene šumama, veoma brzo zamute nakon i najmanjih padavina. Potrebno im je znatno više vremena da izbistre i često, kada nabujaju, nose ličće i grančice. Takođe, boja vode može zavisiti i od rudnika ili drugih kopova u čijoj blizini se nalazi rečno korito. Obično te reke imaju ''veštačku'' , braon-crvenu boju nakon padavina ili ispiranja kamena ,kakvu ribolovci najmanje vole.

METEOROLOŠKE PROMENE

Mnogi ribolovci, redovno prate vremensku prognozu, ali, ne samo zbog toga da ih ne bi zadesile vremenske nepogode na vodi, već i da bi predvideli aktivnost ribe tog dana. Poznato je da se som ''podiže'' na detonacije, jake vibracije. Kako ga buka unervozi, krece u potragu za njenim izvorom, postajuci veoma halapljiv, pa otuda i tehnika lova soma bućkom. Tako da nakon grmljavine, budite sigurni da se brko mota negde blizu površine.

Naglim povećanjem vazdušnog pritiska , krila insekata koji lete iznad vode ''vlaže'' i postaju teška, te oni masovno padaju na vodu. Tada se mogu primetiti koncentrični krugovi na vodi kao i pljuskanje ili iskakanje ribe, u zavisnosti o kojoj vrsti je reč. Takav dan, odličan je za mušičarenje. Na nekim jezerima, kao što je Radaljsko jezero, nakon letnjeg pljuska i naglog zahlađenja u lenjim danima, šaran i deverika prosto polude. Na plovak, kao i tehnikom dubinskog ribolova, tada se postižu najbolji rezultati. Prvi sneg na Zvorničkom jezeru, donosi lepe ulove šarana i krupne babuške. Naglo zimsko zahlađenje izaziva manjića da krene u lov. Dok padanje suvog snega na temperaturi od oko 0°C, obično vezujemo za ušpešan lov mladice i slično.

Posmatrao sam ponašanje nekih vrsta slatkovodnih riba u ribnjaku, koji je moj otac, još kada sam bio dete, napravio upravo iz tih razloga. Po ponašanju riba pred i u toku svake veće promene vremena, može se tačno zaključiti kada je aktivna i u kojim slojevima vode. Ali, jedna od najinteresantnijih pojava je tzv. ''čikov meteorolog'' . Priču sam čuo od par prijatelja i setio se da mi je i deda o tome govorio :
U akvarijum sa 2-3 cm debelim slojem peska na dnu, staviti par čikova. Pred svaku veću promenu vremena, toliko s uzbune, da podizu pesak i mute vodu. Inače leže i gotovo uvek su mirni.

'' Kada se u letnjem periodu posle kratkog iznenadnog pljuska ili gomilanja oblaka bez vetra i padavina, a pri visokoj temperaturi počnu rojiti mušice iznad površine vode jer su im krila otežala, prihvati se mahača i spremi se za bal na vodi. Lipljan i pastrmka će kupiti gotovo sve što im padne na vodu.. A ako se zadesiš u sred letnje grmljavine, sačekaj da prođe, a zatim brki ponudi kašiku na metar ispod površine..'' – deda Rako

MREST

Lov svih vrsta plemenitih riba, pa i nekih vrsta ''bele'' ribe, zakonom je zabranjen u vreme mresta ! I da nije, šteta je loviti ih tada, samo što to neki ''ribolovci'' ne razumeju ili, pre bih rekao, ne žele da razumeju. Kao što neki ''veliki'', poznati ribolovci love primerke plemenitih vrsta ispod mere propisane zakonom i kriju ih po torbama i ''crnim kesama'', pa se čude zbog čega je između ostalog i reka Drina opustošena. Nekadašnji sportski ribolov i svakodnevni ulovi kojima su se ova reka i ribolovci ponosili, postali su samo sećanje, koje nam naši stari prenose. Inače, riba za vreme mresta ne jede, ili to čini veoma retko. Ali, vrste kao što je smuđ, najlakše je izloviti upravo tada. Smuđ brani svoje gnezdo i bilo sta sa mu priđe u tom periodu, napada.

''Ako se dogodi da tada na štapu imate ribu, znajte, nije bila gladna, već je samo čuvala svoje leglo. Poljubite je i vratite u vodu. Time će te dobiti od nje mnogo više.''

Ali, nakon mresta postaje veoma halapljiva i jede gotovo sve na šta naiđe. Budite umereni i zadovoljite se dozvoljenim brojem ulovljenih primeraka. O ''beloj'' ribi ne govorim jer, naravno, treba imati meru, ali ona se ne može izloviti, samo treba rešiti pitanje kormorana koji su zakonom zaštićeni, mrežaroša i raubaša.
Izvor: lipljen.com
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u
Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovatiObavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Ribolovci.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.

Caskanje

Samo za registrovane korisnike

Poslednje vesti

Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 41
Ukupno clanova: 6851
Zadnji clan: oldygs
Korisnicko ime:
Sifra:

Poslednjih 5 oglasa

Ja sam financijer, Pojedinacne širom sveta preciznije vi koji ste u ...
Pozdrav, ja sam direktor ove kreditne tvrtke i ponudim zajmove ljudima ...
Razni krediti na 3%. Krediti za poslovanje, obrazovanje, obitelj, ...
Mi smo kreditna tvrtka koja nudi višenamjenske zajmove svim osobama s ...
Mi smo kreditna tvrtka koja nudi višenamjenske zajmove svim osobama s ...
Koliko često pecate?