Mašinice za pecanje

Mašinice za pecanje, ovakve kakve poznajemo su proizvod devetnaestog veka, što znači da su one prilično nov izum, ili bar one koje sad možemo kupiti, koje viđamo ili posedujemo. Kako su onda pecali tako uspešno bez postojanja iste? Kroz istoriju, mnogo se toga promenilo, za tehnologiju u dobrom smeru, za prirodu baš i ne.

Dakle, hiljadama godina, pecaroši su izlazili na vodu bez mašinica i nisu smatrali da je to velika neprijatnost niti problem. Zašto? Bilo je mnogo ribe tih dana, jer čovek nije ozbiljno počeo da ugrožava planetu. Ali, da se ovog puta ne udaljavamo od teme, jer smo ekologiji posvetili ceo jedan deo, krećemo sa jednim detaljnim opisom mašinice za pecanje.

mašinice za pecanje

Kada su nastale mašinice za pecanje

Ako ste tek počeli da se bavite pecanjem, različite vrste ribarskih mašinica u ponudi mogu biti zbunjujuće, zato ćemo krenuti od osnova. Najranije pominjanje mašinice, ili bar neke njene prvobitne verzije, je verovali ili ne, 1195. godine. Ona se prvi put te godine prikazuje na nekim kineskim slikama i ilustracijama a nešto kasnije, 1650. pojavila se i u Engleskoj. 1970-ih su prodavnice ribolovačke opreme i pribora, konačno u svom asortimanu ponudile i mašinice za pecanje.

Do sredine devetnaestog veka pecaroši su koristili istu mašinicu za sve što su radili, bilo da se radi o pecanju na plovak ili mušičarenju, ali je onda počela da dolazi do postepene specijalizacije. Kako je tehnologija napredovala tako je pogodila i opremu za ribolov, naravno, na sreću svih ribolovaca.

 

masinice za pecanje
Stare mašinice za pecanje

Mašinice za pecanje služe za smeštaj, lako zabacivanje i namotavanje strune, za pomeranje mamca i za sigurno in lako izvlačenje ribe. Što znači, da je i više nego potrebno da znate njene bar osnovne karakteristike, delove i kako je održavati.

Mašinica za pecanje - delovi

Kućište je izgrađeno od grafita ili metala. Metalna kučišta su skuplja, bolja i povećavaju težinu mašinice. Grafitne su sklone deformacijama pod velikim opterećenjem, tako da se ovakav model mora izbegavati prilikom ribolova na krupnije ribe. U kućištu je takođe smešten pogonski i prenosni mehanizam.

Okretanje ručice, preko prenosnog mehanizma, prenosi se rotacija na rotor i špulnu. Na rotoru se nalazi vođica strune, preko kojeg struna klizi pri namotavanju. Pri zabačaju, prvo se oslobađa špulna, preklopnik se okreće za 180 stepeni, zabacuje se, vraća preklponik u prvobitno stanje, zatim se okreće ručica da bi se struna zategla toliko da pod rukom osetite pomeranje olova po dnu. Mašinice starog tipa vraćaju preklopnik u prvobitno stanje okretanjem ručice automatski i nije ga moguće rukom vratiti.

Špulna je ustvari kalem na koji se namotava struna. Može biti takođe metalna ili grafitna. Špulna se preko oscilatora pomera napred- nazad i omogućava ravnomerno slaganje strune. Koliko će to slaganje biti dobro, zavisi i od kvaliteta same mašinice za pecanje – bolje mašinice će definitivno i bolje raditi svoj posao. Što znači da pri kupovini mašinice, ne gledate to da prođete što jeftinije. Ulaganje u dobru mašinicu svakako se isplati.

mašinica za pecanje

Osnovni delovi mašinice

 • kućište mašinice
 • oscilator
 • kočnica
 • rotor
 • špulna (spool)
 • vođica strune
 • kvačilo
 • prenosnik obrtaja
 • kuglični ležajevi i 
 • ručica (reel handle knob)

Kočnica služi da se ručica i rotor okreću unazad. Ako želimo da okretanjem popustimo strunu, moramo pre svega osloboditi kočnicu. 

Kvačilo – frakciona kočnica- drill je praktično borbena kočnica, koja ima zadatak da popušta špulnu ako opterećenje postane veće od predviđenog. Ovo popuštanje ili proklizavanje je veoma važno iz razloga da struna ne bi pukla. Kvačilo se sastoji od niza diskova koji između sebe stvaraju trenje i koče. Ako su oni jače i kvalitetnije pribijeni jedan uz drugog, sila kočenja je veća i obrnuto. 

Sila kočenja se može ručno podešavati. Kada se pribor namesti, pristupa se štelovanju sile kočenja tako što se kvačilo popusti u potpunosti. Rukom se uhvati struna i povlači se prema vrhu štapa. Postepeno se doteže kvačilo u onoj meri dok sami ne procenimo da će to biti dovoljno. Naravno da je za sve potrebno iskustvo i da se sve vremenom uči.

Napomena: Pre nego što bilo šta uradite sa svojom mašinicom, uvek proverite uputstva koja dolaze sa uređajem.

Oznake na mašinicama za pecanje

Na mašinicama,osim oznake proizvođača i tipa, postoje još neke oznake o kojima treba posebno govoriti, što ćemo i učiniti. Brojevi su obično ispisani redosledom, primer:

 • mm     0,30 – 035 – 0,40
 • metri   180 – 130 – 100

Ovo znači da je špulna predviđena da primi 180 metara strune prečnika 0,30, ili 130 metara strune prečnika 0,35 ili 100m strune 0,40mm. 

tipovi mašinica za pecanje
Tipovi mašinica za pecanje

Spincast – Ova mašinica za pecanje je nešto što biste želeli ako pecate prvi put, početnik ste, želite samo da probate ili učite decu kako da pecaju. Ovo govorimo zato što je spincast mašinica, jednostavno rečeno – amaterska. Prednosti ove mašinice je što je jeftina, ne zahteva nikakva ulaganja, jednostavna za korišćenje i nije komplikovana. Sve u svemu, dobar je izbor za vas ako tražite nešto lako, ali ako ste profesionalni ribolovac, onda veliko ne.

spincasting mašinica

Spining – Mogu se koristiti za bacanje mnogo različitih vrsta mamaca, uključujući veštačke mamce i žive mamce. Pošto treba samo da povuku težinu, spining mašinice su posebno korisne za lagani pribor i mamac i njihova upotreba je veoma raznovrsna. Takođe, ova mašinica je idealan izbor za početnike, jer je rukovanje njom prilično lako i jednostavno.

spining mašinica za pecanje

Baitcasting – Ova mašinica za pecanje ima više prednosti, više je zastupljena kod profesionalnih ribolovaca i generalno je bolja.

musicarenje

Fly mašinice za mušičarenje – Kao što smo vam ranije rekli da različite vrste riba zahtevaju različite vrste mamaca, i sve imaju svoj jedinstveni način lova, i ako želite da uhvatite te ribe, onda morate da primenite mamac koji je namenjen baš njima a takođe i samu opremu, štap i mašinicu. Ova vrsta mašinice za pecanje je laka za korišćenje, nije komplikovana i najvažnije veoma je jaka i izdržljiva. Iako vam možda može delovati smešno ili neozbiljno i amaterski ako vidite da neko koristi baš ovu mašinicu, to zapravo nije nimalo tako kako vam se čini. One rade savršeno dobro i mogu imati izuzetan učinak.

Napomena: Mašinica za štap za pecanje, koriste se prema AFTMA standardima za određen tip strune. Kao što smo već pominjali, za pecanje biramo strunu prema štapu, a štap opet prema vrsti i veličini ribe koju planiramo da pecamo. Dalje, logično, mašinicu biramo prema štapu, tako što struna, štap i mašinica imaju istu oznaku, odnosno broj prema AFTMA standardu.