Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam dati neke osnovne informacije o ovoj ribi, kao i neke savete i preporuke kako da je uspešno lovite.

plotica

Kako izgleda plotica?

Plotica (Rutilus pigus virgo) pripada porodici šarana i ima izduženo telo, koje je sa gornje strane sivozelene boje, a sa donje strane srebrnkaste. Leđna peraja je smeđezelena, a ostale peraje su crvenkaste. Plotica ima sitne ljuske, koje su čvrsto povezane sa kožom. Glava je mala i šiljasta, a usta su mala i završavaju ispod očiju. Oči su velike i crvene. Zubi su sitni i nalaze se na jeziku i vilici. Plotica može da naraste do 30 cm dužine i do 4 kg težine, mada je prosečna lovna težina oko 500 g. Plotica živi do 15 godina.

Gde živi plotica?

Plotica je stanovnik reka crnomorskog sliva, ali je ima i u nekim reka jadranskog sliva. Plotica voli duboke i mirne vode, koje su bogate kiseonikom i hranom. Plotica se najčešće zadržava u srednjem i donjem toku reka, gde traži sklonište u skrovitim i teško dostupnim mestima, kao što su kameni pragovi, brzaci, virplovi, panjevi, granje i sl. Plotica se hrani beskičmenjacima, crvima, mekušcima i biljnom hranom, koju pronalazi na dnu ili u srednjem sloju vode. Plotica je društvena riba, koja se kreće u jatima, naročito u vreme mresta.

Kada se lovi plotica?

Plotica se može loviti tokom cele godine, ali je najbolje vreme za ribolov na nju kasna jesen, zima i rano proleće, kada je pastrmka manje aktivna i oprezna. Tada se mogu uloviti i najkrupniji primerci ove ribe, koji se često skrivaju u dubljim i hladnijim delovima reke. Plotica se mresti u aprilu i maju, kada ženka položi i do 60.000 jaja na kamenitom ili peskovitom dnu. Tada je plotica vrlo plitka i agresivna, pa se može loviti i na površini vode. Plotica je najaktivnija u zoru i sumrak, kada izlazi iz svojih skrovišta u potrazi za hranom.

Kako se lovi plotica?

Plotica je vrlo probirljiva i inteligentna riba, koja se često krije u skrovitim i teško dostupnim mestima, kao što su kameni pragovi, brzaci, virplovi, panjevi, granje i sl. Zato je potrebno dobro poznavati reku i njene karakteristike, kao i plotičin način života i ponašanja. Neki od saveta i preporuka kako da lovite ploticu su:

Koristite fin i kvalitetan pribor: Plotica je vrlo osetljiva na sve što remeti njen mir i sigurnost, kao što su zvuk, pokret, senka, miris i sl. Zato je potrebno koristiti fin i kvalitetan pribor, koji će vam omogućiti dobro zabacivanje, kontrolu i osećaj varalice u vodi. Za ribolov plotice se preporučuju lagani i osetljivi štapovi dužine od 3 do 6 metara, zavisno od tehnike ribolova. 

Role treba da budu male i lake, sa glatkom kočnicom i tankim najlonom promera od 0,12 do 0,18 mm. Predvez treba da bude od nešto tanjeg najlona i dužine od 30 do 50 cm. Udice treba da budu sitne i oštre, veličine od br. 10 do 16. Plovak treba da bude lagan i osetljiv, nosivosti od 1 do 5 grama, u zavisnosti od dubine i brzine vode. Olovo treba da bude sitno i raspoređeno duž najlona, tako da se vidi samo antena plovka.

Izaberite pravu varalicu: Plotica je vrlo probirljiva i često menja svoje navike i preferencije u zavisnosti od godišnjeg doba, temperature vode, vremenskih uslova, dostupnosti hrane i drugih faktora. Zato je potrebno imati raznovrsan izbor varalica, koje mogu da pokriju različite situacije i uslove na vodi. Neki od najčešće korišćenih tipova varalica za lov plotice su:

Crvi: Ovo su najprirodniji i najefikasniji mamci za lov plotice, koji imitiraju njenu glavnu hranu. Crvi mogu biti različitih vrsta, kao što su škoti, gliste, pijavice i sl. Crvi se mogu koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim mamcima, kao što su kukuruz, pšenica, testo i sl. Crvi se mogu loviti na dnu ili u srednjem sloju vode, zavisno od toga gde se nalazi plotica. Crvi se mogu nabaviti u ribolovačkim radnjama ili samostalno sakupljati.

Kukuruz: Ovo je jedan od najpopularnijih i najjeftinijih mamaca za lov plotice, koji je lako dostupan i jednostavan za upotrebu. Kukuruz je žut i sladak, što privlači ploticu na napad. Kukuruz se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa crvima, pšenicom, testom i sl. Kukuruz se obično lovi na dnu ili u srednjem sloju vode, zavisno od toga gde se nalazi plotica. Kukuruz se može kupiti u prodavnicama ili samostalno skuvati24

Pšenica: Ovo je još jedan odličan mamac za lov plotice, koji je takođe lako dostupan i jednostavan za upotrebu. Pšenica je sitna i tvrda, što otežava plotici da je proguta. Pšenica se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa crvima, kukuruzom, testom i sl. Pšenica se obično lovi na dnu ili u srednjem sloju vode, zavisno od toga gde se nalazi plotica. Pšenica se može kupiti u prodavnicama ili samostalno skuvati24

Testo: Ovo je još jedan odličan mamac za lov plotice, koji je takođe lako dostupan i jednostavan za upotrebu. Testo je mekano i lepljivo, što omogućava da se dobro drži na udici. Testo se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa crvima, kukuruzom, pšenicom i sl. Testo se obično lovi na dnu ili u srednjem sloju vode, zavisno od toga gde se nalazi plotica. Testo se može napraviti od brašna, vode, soli i šećera, ili se može kupiti gotovo u prodavnicama.

Prilagodite tehniku i taktiku: Plotica je vrlo inteligentna i oprezna riba, koja se često krije u skrovitim i teško dostupnim mestima, kao što su kameni pragovi, brzaci, virplovi, panjevi, granje i sl. Zato je potrebno prilagoditi tehniku i taktiku ribolova u skladu sa karakteristikama reke i ponašanjem plotice. Neki od saveta i preporuka kako da prilagodite tehniku i taktiku su:

Bacajte varalicu što dalje i preciznije: Plotica je vrlo osetljiva na sve što remeti njen mir i sigurnost, kao što su zvuk, pokret, senka, miris i sl. Zato je potrebno bacati varalicu što dalje i preciznije, kako biste je što manje uplašili i oterali. Treba da bacate varalicu nizvodno ili popreko, tako da najlon bude što tanji i neprimetniji u vodi. Takođe, treba da bacate varalicu tako da padne što tiše i nežnije u vodu, kako biste izbegli nepotrebne talase i buku.

Vodite varalicu što prirodnije i nepravilnije: Plotica je vrlo probirljiva i često menja svoje navike i preferencije u zavisnosti od godišnjeg doba, temperature vode, vremenskih uslova, dostupnosti hrane i drugih faktora. Zato je potrebno voditi varalicu što prirodnije i nepravilnije, kako biste je što više zainteresovali i privukli. Treba da vodite varalicu tako da imitira što bolje prirodnu hranu plotice, kao i da stvara što bolju vibraciju i zvuk u vodi, koji stimulišu ploticu na napad. Takođe, treba da vodite varalicu tako da menjate brzinu i dubinu povlačenja, kao i da pravite povremene trzaje ili zaustavljanja, kako biste izazvali ploticu na reakciju.

Budite neprimetni i tihi: Plotica je vrlo osetljiva na sve što remeti njen mir i sigurnost, kao što su zvuk, pokret, senka, miris i sl. Zato je potrebno biti neprimetan i tih na vodi, kako biste je što manje uplašili i oterali. Treba da se krećete polako i pažljivo, da izbegavate nepotrebne zvuke i pokrete, da ne pravite senku na vodi, da ne koristite jake i upadljive boje na odeći i opremi, da ne koristite mirisne mamce ili repelente, i sl.

Lov plotice je jedan od najuzbudljivijih i najlepših vidova ribolova, koji zahteva dosta znanja, veštine i strpljenja. U ovom blog postu smo vam dali neke osnovne informacije o ovoj ribi, kao i neke savete i preporuke kako da je uspešno lovite. Nadamo se da će vam ove informacije biti korisne i da ćete ih primeniti u praksi. Želimo vam puno uspeha i uživanja u lovu plotice! 🐟