Akcija štapa za pecanje

Želite da se opremite novim štapom za pecanje, ali češete se po glavi pokušavajući da shvatite šta zapravo znači akcija štapa? Akcija štapa je jedna od najvažnijih karakteristika štapova za pecanje koja definiše njegovu savitljivost.

akcija štapa

Šta je akcija štapa

Akcija štapa je klasifikovana u nekoliko različitih kategorija uključujući brzu akciju, umereno-brzu akciju, umerenu akciju i sporu akciju. Idealna akcija za vaš sopstveni štap zavisiće od različitih faktora kao što su nivo veštine, gde pecate, vrsta ribe koju želite da ulovite i još mnogo toga. To znači da jedan nije superiorniji od drugog i koliko dobro rade zavisi od situacije.

Vrste akcije štapa

Osovna podela je na štapove sa oznakom A, B i C.

  • A – savija se samo u vrhu, izuzetno brz štap
  • B – štap koji se savija prvom trećinom
  • C- štap koji se savija prvom i drugom svojom trećinom.

 

U nastavku teksta malo više o štapovima brze akcije.

akcija štapa za pecanje

Akcija štapa A

Ako se štap savija samo vrhom – Akcija vrhom predstavlja savijanje samo vrha štapa i pokazuje da sam štap ima izuzetno veliku snagu u ostalom delu i koren izuzetne jačine. Kada riba povuče mamac vi kontrirate, odnosno vučete vrh štapa na suprotnu stranu, kontra kod štapova ove akcije, brzo prenosi silu zatezanja na udicu, jer se samo njegov vrh malo savija. Dodatna krutost štapova brze akcije čini ih manje fleksibilnim, ali moćnijim. Ovo vam pomaže da namotate težu ribu, ali zahteva malo više veštine za savladavanje.

Ovakva brza akcija štapa je idealna za težak teren i krupnu ribu, čije je tkivo tvrdo, kako bi se udica lakše zakačila. Na teškom terenu je ovo dobra opcija, jer je cilj što pre izvući ribu van domašaja granja i nepristupačne okoline. Akcija štapa koji se savija samo u vrhu je izuzetna kod kontiranja, što se za izvlačenje baš i ne može reći.

Kako je brza akcija štapa dobra kod kontriranja, tako pokazuje neke nedostatke u borbi i izvlačenju ribe. Njegova velika krutost ne dozvoljava da se udarci koji nastaju cimanjem ribe, amortizuju, tako da tu ulogu amortizera preuzima struna.

Ako na ovakav štap dodate upredenu strunu, koja ne podnosi šok, ne tegli se i nije sposobna da amortizuje udar, sve to će morati da preuzme na sebe sam štap koji opet zbog svojih neelastičnih svojstava to neće moći. Monofilna struna je bolja opcija zbog svojih karakteristika nešto boljeg tegljenja, amortizacije i boljeg podnošenja udara. Izuzetno je važno pri izvlačenju ribe voditi računa da se struna nijednog momenta ne olabavi a najkritičniji momenat može biti u trenutku kada se veća riba prihvata meredovom a nismo u stanju da je privučemo bliže iz rizika od pucanja vrha štapa.

Kao opšte pravilo, brza akcija se koristi sa većim i jačim predatorima u dubljim vodama. Ako pecate u manjim oblastima ili plitkoj vodi, najbolje je da se odlučite za sporiji štap. Takođe je važno da procenite svoj nivo veštine i stručnost pre nego što kupite štap za brzu akciju. Ne morate biti majstor da biste se uhvatili u koštac, ali najbolje je da imate barem osnovni nivo iskustva.

akcija štapa za pecanje