Važni faktori štapa za pecanje

Imati štap koji može da izdrži ogroman stres je važno kada imate ribu na užetu. Bilo da ste krenuli u ribolov na veću ili manju ribu, želite da budete sigurni da je vaš štap na visini zadatka. Koji su to faktori štapa za pecanje koji su bitni?

štapa za pecanje

Kvalitet izrade štapa za pecanje

Proces stvaranja štapa jednako je važan, ako ne i važniji od materijala koji se koriste za njihovo stvaranje. Bez odgovarajućeg procesa ili tehnika prilikom izrade štapa, to bi moglo dovesti do kraćeg veka štapa, lomljenja pod stresom i jednostavno njegove neupotrebljivosti. Iako postoji mnogo različitih procesa za svaku vrstu materijala i primenu. Prvi korak u kontroli štapa je jednostavno traženje nesavršenosti i kvarova koje možete otkriti golim okom.

Vrste materijala za izradu štapova za pecanje

Ranije su štapovi za pecanje pravljeni od svih vrsta materijala, a bambus je jedan od najčešće korišćenih. U današnje vreme, većina štapova je napravljena od fiberglasa ili ugljeničnih vlakana. Smatrajući da su karbonska vlakna lakša i jača od fiberglasa u većini situacija, većina ribara će pribegavati korišćenju šipki od fiberglasa zbog cene i dokazanih performansi.

Drugi materijali kao što su druga plastika, drvo, pa čak i komadi metala su ugrađeni u dizajn šipke od fiberglasa kako bi se poboljšala fleksibilnost ili krutost. Tipovi štapova postoje da bi se iskoristili dizajn i konstrukcija, kako bi bili optimalni za određene ribe.

bambus štapa za pecanje

Bambus

Iako je korišćenje bambusa prilično zastarelo među modernim ribarima, važno je razumeti zašto je bambus bio tako odlična biljka za ribolov. Bambus se koristio u ranim danima ribolova zbog laganih i čvrstih svojstava biljke. Mnoga vlakna koja čine biljku daju snagu štapu. Ovaj trend izgradnje možete videti kada koristite karbonska vlakna i fiberglas.

Fiberglas

Fiberglas se formira kada se smeša topi u tečnost kako bi se stvorilo rastopljeno staklo. Istopljeno staklo se zatim izbacuje iz uređaja koji koristi mnogo malih rupa. Kada rastopljeno staklo prođe kroz male rupe, ono se hladi u vlakna koja se zatim predu u niti. Ove niti i obrasci su ključ za postojanje štapa koji je krut ili fleksibilniji. Fiberglas kao materijal može se proceniti na osnovu čistoće niti i procesa pri stvaranju fiberglasa. Kao rezultat napretka u proizvodnji fiberglasa, ovaj materijal je obično jeftiniji i konstantno višeg kvaliteta.

Karbon

Karbonska vlakna se stvaraju na osnovu različitih vrsta sintetičkih vlakana. Vlakna su dugi lanci molekula koji čine sintetička vlakna. Vlakna se zagrevaju da bi se filtrirali atomi ugljenika. Ovo rezultira stvaranjem listova ugljenika koji se mogu koristiti za tkanje u listove. Ovi listovi su umočeni u tečnu plastičnu smolu koja pomaže u zaštiti i takođe pruža određenu podršku. Karbonska vlakna su generalno skuplji materijal za upotrebu jer je proces dug i zahteva naprednu opremu.

Koji tip štapa za pecanje je pravi za mene?

Mislim da se podrazumeva, ali to zaista zavisi od vrste ribe koju tražite. Generalno, uobičajeno je da će strastveni ribari  najverovatnije kupiti štap od fiberglasa. Dva faktora koje želite da uzmete u obzir prilikom kupovine štapa su dizajn i debljina. Ne želite odmah da idete na najjači i najdeblji štap. Istražite svoje performanse i istražite ribu koju pokušavate da ulovite i izgradite svoju postavku u skladu sa ribom i mestom na kojem planirate da pecate.

koji tip štapa za pecanje vi preferirate i zašto? Ostavite svoj odgovor u komentaru.