Kako kupiti štap za pecanje

Kako kupiti  štap za pecanje da biste se za jedan zabačaj približili vašoj sledećoj trofejnoj ribi. Uspešan ribolov nije uvek jednostavan. Potrebni su vam pravi uslovi sa savršenom ravnotežom strpljenja, veštine i znanja. Ni malo sreće nikad ne škodi. Ipak, ne možete naterat ribu da sama grize. Morate imati odgovarajuću opremu i pribor ako želite ulov u svojim rukama.

kako kupiti štap za pecanje

Sadržaj:

Od čega se prave štapovi za pecanje

Štapovi za pecanje mogu biti izrađeni od grafita ili fiberglasa. Obično napredniji ribolovci preferiraju grafitne štapove zbog njihove krutosti i borbene moći. Njihova osetljivost može znatno olakšati hvatanje ribe. Imajte na umu, međutim, da grafit može biti krhkiji od drugih opcija.

Fiberglas je čvršća opcija materijala za ribare, ali dodatna snaga donosi dodatnu težinu. Ribolovci početnici mogu imati koristi od štapova od fiberglasa zbog njihove izdržljivosti i ograničenog održavanja.

Pored toga, postoje kompozitne opcije koje kombinuju fiberglas i grafit. Ako ste ribolovac koji planira da koristi jedan štap za više uslova, ova kombinacija može biti dobitna.

Delovi štapa za pecanje

Jedan od najvitalnijih (i očiglednih) delova na listi opreme svakog ribolovca je njihov štap za pecanje. Međutim, nije svaki štap isto izgrađen, a određeni štapovi mogu biti bolji za određene ribolovce. Uz ove savete i trikove, možete biti na dobrom putu da izaberete pravi štap za pecanje za vaš savršeno uspešan dan na vodi.

Pre nego što krenete u kupovinu, trebalo bi da znate različite delove vašeg štapa za pecanje. Ovi elementi su uglavnom univerzalni, sa samo malim izmenama u zavisnosti od stila i  vrste štapa za pecanje.

Drška štapa za pecanje

Počevši od dna vašeg štapa za pecanje, drška je, naravno, mesto gde ćete držati štap. Drške su obično napravljene od plute ili poliuretanske pene za udoban, izdržljiv hvat i mogu varirati po dužini. Obično su duže ručke bolje za duže zabacivanje jer možete uključiti obe ruke za veće opterećenje. Kraće ručke mogu pomoći ribolovcima koji žele da naprave kraće zabacivanje, zabace jednom rukom.

Dužina drške štapa za pecanje

Kolika je idealna dužina drške štapa za pecanje je relativna stvar i zavisi od mnogo faktora,kao što su dužina štapa, dužina ruku, visine ribolovca, namene štapa, itd. Ako uzmemo u obzir da nekom ko je visok dva metra odgovara određena dužina drške, sasvim je sigurno da nekom ko je za 50 cm niži ona neće odgovarati. Neka globalna preporuka je da dužina drške ide ispod lakta oko 5 do 10 cm.

Mašinica za štap

Pomerajući se dalje uz štap, nakon drške, dolazimo do mesta za mašinicu. Na ovom delu ona se montira, o čemu možete pročitati više na sledećem linku.

Dužni deo štapa – telo štapa

Glavni deo dužine vašeg štapa za pecanje ispunjen je sprovodnicima ili vođicama, i oni su kružni delovi kroz koje je provučen najlon radi veće kontrole. Vođice su napravljene od plastike, metala ili keramičkih materijala i pričvršćeni su na namotaje šipke. Poslednji deo u nizu na vašem štapu je vrh, koji je najtanji i najfleksibilniji deo štapa.

Kako izabrati pravu dužinu štapa za pecanje

Sada kada znate sve osnovne delove i elemente svog štapa za pecanje, možete početi da određujete koji štap najbolje odgovara vašem stilu pecanja. Dužina štapa se meri od kraja ručke do kraja vrha štapa i može značajno uticati na vaše sposobnosti zabacivanja.

Generalno, manji štapovi za pecanje bacaju na kraće udaljenosti, dok duži štapovi za pecanje bacaju na veće udaljenosti. Međutim, svaka vrsta ima svoju svrhu. U situacijama kada je potrebna bliska borba, ribolovci mogu imati koristi od upotrebe kraćeg štapa za pecanje. Kraće dužine takođe mogu pomoći u borbi protiv ribe jer često imaju manje savijanja od drugih dužih opcija. Duži štapovi za pecanje se ističu u svojoj sposobnosti zabacivanja na velike udaljenosti, što ih čini odličnim za pokrivanje više vode i pecanje u dubokom.

Odabir pravog štapa za vas treba da zavisi od vrste ribolova kojim ćete se baviti. Ako tek počinjete, koristite štap srednje snage kako biste mogli da upecate različite vrste riba i dovoljno brzog odziva da lako možete da osetite kada riba zagrize – što vam omogućava da je brzo izvučete iz vode. Idealna dužina štapa treba da bude oko 30 centimetara duža od vaše visine.

Snaga štapa za pecanje – težina štapa za pecanje

snaga štapa za pecanje

Snaga je količina sile potrebna za savijanje štapa za pecanje. Klasifikovan je od ultra-lakih do ultra-teških, pri čemu su ultra-laki štapovi pogodniji za manje vrste kao što su pastrmka ili riba u tiganju, a ultra-teški se koriste u avanturama u dubokom moru. Snaga se ponekad naziva i težina štapa.

  • Laki štapovi: Su namenjeni lovu bele ribe (babuška, deverika, bodorka, skobalj….) težine bacanja su do 40gr. Preporuka mladjim kolegama, za belu ribu uzmite štap akcije B-C , težine bacanja od 20-40gr. dužine 3-4m (zavisi od vode na kojoj pecate).
  • Srednji štapovi: Namenji su najčešće lovu grabljivice i krupnije bele ribe. Kod odabira ove vrste štapa treba uzeti u obzir gde se peca, kojim mamcima i kolika se riba očekuje. Dužina štapova se kreće od 2,10 do 4m, ako pecate iz čamca dugačak štap vam može samo smetati (pri prihvatanju ribe), ali ako pecate sa obale i treba da zabacite mamac 50m, ili da privlačite ribu izmedju lokvanja i prepreka tada je štap od 3-4m pravo rešenje.
  • Teški štapovi: To su obično dvodelni štapovi, retko teleskopski, koji su namenjeni lovu soma, tostolobika, amura, krupnog šarana.

Akcija ili radnja štapa za pecanje

Dok je snaga koliko će se štap za pecanje savijati, radnja se definiše kao gde se on po dužini i savija. Štapovi za „sporo“ delovanje će se savijati bliže dršci strukture, što znači da ima više fleksibilnosti i efekta biča, dok su štapovi „brze“ akcije čvršći, savijaju se samo u gornjoj trećini. Štapovi za brzu akciju su odlični za bacanje težih mamaca ili oko teškog pokrivača gde ribolovci moraju da izvlače svoj ulov iz vegetacije. Štapovi sporog dejstva su idealni za lakše i sporije mamce. Postoje i druge klase akcije između, kao što su štapovi srednje akcije koji kombinuju najbolje od oba.

Pri odabiru štapa uzmite u obzir da od njegove akcije zavisi i vaš odziv i brzina.

  • Akcija A ili 4,5-5,0: savija se samo vrhom (ekstremno tvrdi oštar štap).
  • Akcija B ili 3,5-4,0: savija se prva trećina štapa.
  • Akcija C ili 2,5-3,0 : savija se više od polovine štapa.
  • Akcija D ili 1,5-2,0: savija ceo štap

Vrste i stilovi štapova za pecanje

Sada kada znate koju dužinu želite da bude vaš štap i koliko snage i akcije vam je potrebno na štapu, poslednja odluka koju morate da donesete kao ribolovac je koji stil i vrstu štapa želite da koristite.

Štap za mušičarenje

Mnogi ribolovci vole pecanje na mušicu zbog njegove jednostavnosti – u jednom  zabacivanju potopite svoju mušicu i čekate da riba zagrize. Ako ste navikli na tradicionalne metode ribolova, razmislite o pecanju na mušicu.

Štapovi za pecanje na mušicu su dugački, tanki i fleksibilni, napravljeni za bacanje mušice lake težine kao mamca. Obično su napravljeni od fiberglasa, grafita ili bambusa. Ovi štapovi stvaraju zamah u liniji i kontrolišu njen pravac i udaljenost.

Kako odrediti štap za mušičarenje koji je pravi za vas? Prvo, razmotrite akciju, težinu i dužinu štapa. Zatim razmislite o vrsti riba i vodenog okruženja na koje ćete naići.

Feeder štapovi za pecanje - fider štapovi

Feeder (fider) štap se koristi za pecanje sa mamcem na dnu, bez upotrebe plovka, pa je odličan alat za pecanje šarana. Različiti vrhovi se razlikuju po težini za promenljivu osetljivost, dajući štapu veliku svestranost. Reke sa jakim tokom bi mogle da utiču na osetljiviji vrh, tako da se izdržljiviji vrh može zameniti na štapu da bi se održale njegove performanse. Jednako tako, veličina ribe na koju ciljate imaće uticaj na veličinu i težinu vrha koji ste odabrali, jer će veća riba, kao što su mrena ili šaran, zahtevati veći vrh, a suprotno važi za manje ribe.

plotica
Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U

Pročitaj tekst
belo blato
Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas.

Pročitaj tekst