Belo blato

Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u opštini Zrenjanin, u Srednjem Banatu, na oko 15 km od grada. Okruženo je pašnjacima, močvarama i šumama, koje su dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama. U ovom blog postu ćemo vam predstaviti neke od razloga zašto biste trebali posetiti Belo Blato i šta sve možete videti i raditi tamo.

belo blato

Belo blato - Istorija i kultura

Belo Blato je nastalo 1883. godine, kada su se tu naselili Slovaci iz sela Bački Petrovac. Oni su bili siromašni, ali vredni i marljivi ljudi, koji su od močvarnog zemljišta stvorili plodno poljoprivredno područje. Kasnije su se u selu naselili i Mađari i Bugari, koji su takođe doprineli razvoju i bogatstvu sela. Danas je Belo Blato etnički mešovito selo, sa oko 1500 stanovnika, od kojih su većina Slovaci (39%), Srbi (33%), Mađari (9%) i Bugari (8%). U selu se neguju tradicije i kulture svih naroda koji žive tu, a posebno se ističe slovačka narodna nošnja, koja je jedna od najlepših u Evropi.

Prirodne lepote i biodiverzitet

Belo Blato je poznato po svom prelepom pejzažu, koji je idealan za ljubitelje prirode i fotografije. U selu se nalazi Specijalni rezervat prirode “Belo Blato”, koji je proglašen za Ramsarsko područje od međunarodnog značaja za zaštitu močvarnih staništa. Rezervat obuhvata površinu od 1565 hektara, na kojoj se nalaze livade, pašnjaci, močvare, bare i ribnjaci. 

Ovo područje je bogato biodiverzitetom, sa oko 200 vrsta ptica, 40 vrsta riba, 10 vrsta vodozemaca, 7 vrsta gmizavaca i brojnim vrstama insekata. Među najzanimljivijim vrstama su crna roda, orao belorepan, vidra, dabar i barska kornjača. Rezervat je takođe važan za očuvanje autohtonih domaćih životinja, kao što su mangulica, podolsko goveče i banatska šara.

Belo blato smeštaj

kovac residence
9 km od destinacije Belo Blato
7,7 km od destinacije Belo Blato

Rekreacija i zabava

Belo Blato nudi i razne mogućnosti za rekreaciju i zabavu. U selu se nalazi Etno centar “Belo Blato”, koji je osnovan sa ciljem da promoviše tradicionalne vrednosti i običaje sela. U centru se nalaze etno kuće koje prikazuju način života nekadašnjih stanovnika sela, kao i etno restoran koji nudi specijalitete lokalne kuhinje. U centru se organizuju i razne manifestacije, kao što su etno festivali, radionice, izložbe i koncerti. Za ljubitelje sporta tu su i biciklističke staze koje prolaze kroz selo i okolinu, kao i ribolov na ribnjacima ili na reci Tisi.

Belo blato i ribolov

Ribolov je jedna od najpopularnijih aktivnosti u Belom Blatu, koja privlači mnoge ljubitelje ove vrste sporta i opuštanja. U selu se nalazi nekoliko ribnjaka koji su bogati raznim vrstama riba, kao što su šaran, som, smuđ, tolstolobik, babuška i druge. Ribolov na ribnjacima je dozvoljen uz plaćanje dnevne ili godišnje dozvole, koja se može kupiti u selu. 

Ribolov na reci Tisi je takođe moguć, ali uz poštovanje propisa o zaštiti ribljeg fonda i zabrani korišćenja nedozvoljenih alata i mamaca. Ribolov na Tisi je posebno zanimljiv zbog mogućnosti ulova velikih primeraka soma, smuđa i štuke. Za one koji žele da uživaju u ribljim specijalitetima, u selu se nalaze i restorani koji nude razna jela od ribe, kao što su riblja čorba, riblji paprikaš, pržena riba i druge.

Belo blato smeštaj

Etno kuća Teodora
6,4 km od destinacije Belo Blato
9,2 km od destinacije Belo Blato

Znamenitosti i kulturno-istorijsko nasleđe

Za one koji žele da upoznaju kulturno-istorijsko nasleđe sela i okoline, mogu posetiti neke od znamenitosti kao što su: Crkva Svetog Arhangela Mihaila – pravoslavna crkva koja je izgrađena 1936. godine u stilu srpsko-vizantijske arhitekture; Crkva Svetog Jozefa – katolička crkva koja je izgrađena 1902. godine u stilu neoromaničke arhitekture; Spomenik palim borcima – spomenik koji je podignut u čast boraca iz sela koji su poginuli u Prvom i Drugom svetskom ratu; Etno kuća “Belo Blato” – stara seoska kuća koja je pretvorena u muzej koji prikazuje život i rad seljaka; Arheološki lokalitet “Gradina” – nalazište koje svedoči o postojanju naselja iz rimskog doba na ovom području.

Belo Blato je mesto koje će vas oduševiti svojom lepotom, istorijom, tradicijom i gostoprimstvom. Ovo selo je idealno za sve generacije i sve prilike: bilo da želite da se opustite i odmorite, da poboljšate svoje zdravlje i kondiciju, da se zabavite i avanturirate ili da upoznate nove ljude i kulture. Belo Blato je mesto koje će vam ostati u srcu i sećanju. Zato ne oklevajte, spakujte svoje kofere i krenite na izlet u Belo Blato!

Belo blato mapa

plotica
Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam dati neke osnovne informacije o ovoj ribi, kao i neke savete i preporuke kako da je uspešno lovite. Pogledaj ponudu čamaca i kajaka Kako izgleda

Pročitaj ceo tekst»
belo blato
Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u opštini Zrenjanin, u Srednjem Banatu, na oko 15 km od grada. Okruženo je pašnjacima, močvarama i šumama, koje su dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama.

Pročitaj ceo tekst»
bolonjeze stapovi
Bolonjez štapovi za pecanje

Bolonjez štapovi Bolonjez štapovi za pecanje su jedna od najpopularnijih vrsta štapova među ribolovcima koji vole da pecaju na tekućoj vodi. Ova tehnika ribolova je dobila ime po gradu Bolonja u Italiji, gde je nastala i gde se i danas najviše praktikuje. Bolonjez štapovi su obično teleskopski, dužine od 4

Pročitaj ceo tekst»
bucov
Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu ćemo vam reći sve što trebate znati o bucovu, njegovim karakteristikama, navikama, ishrani i načinima lova. KLIKNI I POGLEDAJ PONUDU ČAMACA I KAJAKA Bucov –

Pročitaj ceo tekst»
glavinjare
Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode, gde se riba nalazi. Glavinjare mogu biti različitih oblika, veličina, boja i težina, zavisno od vrste ribe koju želite da ulovite. U ovom blog postu

Pročitaj ceo tekst»