Kako izabrati mamac za pecanje

Odabir pravog mamca može biti razlika između odličnog dana na vodi i odlaska kući praznih ruku. Ako tačno znate šta da stavite na kraj svoje udice, to može imati ogroman uticaj na uspeh vašeg ribolovačkog poduhvata. Kada gledate kako da izaberete mamac, postoji toliko mnogo alternativa koje možete izabrati. ‍I uprkos ovoj širokoj raznolikosti, svi oni imaju jedan zajednički cilj: naterati ribu da zagrize!

kako izabrati mamac za pecanje

Sadržaj:

Važnost odabira pravog mamca

Ribolov može biti izazovna avantura, posebno kada je u pitanju izbor pravog mamca. To je zato što ne postoji jedan mamac koji bi savršeno funkcionisao za sve vrste riba, vremenske uslove i situacije. Ali čak i uz to, važnost odabira pravog mamca nikada se ne može potceniti. Vaš mamac za pecanje je, bez sumnje, jedna od glavnih stvari koje čine razliku između uspeha i neuspeha.

Identifikujte vrstu ribe koju želite da ulovite

Pre nego što počnete da se bavite dilemom u izboru mamca, ključno je da prvo odaberete ribu. Koju vrstu ribe želite da ulovite? Kolika je? Da li ima mala ili velika usta? Šta je njen glavni izvor hrane? Da li je to donji ili površinski hranilac? Da li je predator i da li ima zube? Ovo su pitanja na koja morate imati odgovor ako želite ulov u svojim rukama.

Odaberite mamac na osnovu vremenskih uslova i okoline

Vremenski uslovi uvek imaju veliki uticaj na ponašanje riba i naravno na ono što će jesti ili čak da li uopšte žele da jedu. Na primer, ribe uglavnom neće jesti ako pada jaka kiša, tako da vaš mamac neće imati mnogo efekta ako se nađete na pecanju u vreme pljuska.

Uopšteno govoreći, ribe obično jedu bliže površini vode kada je hladno, recimo ujutru ili uveče i vraćaju se na dno kako temperatura raste. Kao takvi, vremenski uslovi bi trebalo da budu centralni za vrstu mamca koju odaberete. Kada je hladno, trebalo bi da koristite mamce koji plutaju ili manje mamce jer su ribe letargične. Zatim možete da pređete na crve i teže mamce kada je vruće.

Kako izabrati mamac u odnosu na okolinu

Takođe bi trebalo da izaberete mamac za ribolov na osnovu okoline. Da li je voda prljava? Koliko je rastinja kojima će mamac biti izložen? Ovo su neka od pitanja koja treba postaviti kada birate savršen mamac. Pecanje u čistoj vodi će privući većinu ugriza, dok prljava voda može biti savršena za mamce jarkih boja.

Ako pecate u vodi sa gustom vegetacijom, možda nećete želeti da koristite mamac koji će se u nju lako zaplesti. U suštini, odabir mamca za pecanje na osnovu okoline i trenutne situacije povećaće vaše šanse za ulov ribe.

prirodni mamci živi mamci

Prirodni ili veštački mamac

Kada je u pitanju odlučivanje o tome kako odabrati mamac za pecanje, postoje ključne razlike između prirodnog i veštačkog mamaca koje novi ribolovci treba da nauče. Iako je važno koristiti mamac koji je prikladniji za vrstu ribolova koji planirate da radite, dobra vest je da riba voli i veštački mamac za pecanje skoro podjednako kao i prirodni.

Prirodni mamci- živi mamci za pecanje

Živi ili prirodni mamci su sve živo ili prethodno živo što koristite za hvatanje ribe. Neki od najboljih mamaca za slatkovodni ribolov uključuju crve, gliste, rakove, cvrčke, mušice i skakavce. Prirodni mamac, živ ili mrtav, neki ribolovci smatraju najboljim izborom, jer riba prepoznaje izgled i miris.

Uvek proverite svoje propise o ribolovu da biste bili sigurni da je mamac koji odaberete legalan tamo gde pecate. I imajte na umu da živi mamac hvata ribu samo ako preduzmete korake da je održite u životu i zabacite nežno tako da ostane na udici.

Veštački mamci za pecanje

Najbolja stvar kod veštačkih mamaca je to što su lako dostupni u prodavnicama za pecanje, zahtevaju manje održavanja i duže će trajati, što ih čini prilično ekonomičnim. Dobro pravilo je da odaberete mamac za pecanje koji po boji izgleda tačno kao plen ribe koju ciljate. Opet, možete koristiti prirodne boje plena kada pecate u čistim vodama i mamce jarkih boja kada pecate u prljavim ili blatnjavim vodama. Logika je da je vidljivost ribe otežana u prljavim vodama, tako da svetliji mamci poput žute i narandžaste mogu povećati vaše šanse.

veštački mamci za pecanje

Veštački mamci vrste – U veštačke mamce ubrajamo voblere, tvistere i šedove, blinkere i veštačke mušice.

Vobleri

Vobler mamci su gumene, plastične ili silikonske imitacije živih riba. Vobleri imaju široku rasprostranjenost upotrebe i ima ih zaista mnogo na tržištu, broje sigurno stotine i stotine različitih tipova, vrsta, veličina i proizvođača.

Vobleri su obično opremljeni sa dve ili više trokrakih udica  a postoje i oni koji proizvode određene zvuke ili vibracije. Obojeni su raznoraznim bojama i dolaze u različitim dužinama. Svaki vobler nosi ime i broj koji označava njegovu dužinu u centimetrima. Vobleri mogu biti plutajući, plitko zaranjujući i duboko zaranjajući.

vobleri
vobleri za pecanje

Vobleri karakteristike

Kao što vidite na slikama, vobleri imaju na glavi plastičnu pločicu koja se naziva kljun i njena svrha je posebna. Kljun voblera zapravo govori o njegovim osobinama. Mali ugao kljuna govori o tome da je vobler duboko zaranjajući, što znači da zaranja 2 do 7 i više metara.

Vobleri kod kljuna imaju alku za vezivanje i da bi vobleri dobro radili, struna, najlon, mora da bude ona manje krutosti i ne deblja od o,35mm. Povlačenjem kroz vodu, okretanjem mašinice, vobleri počinju da trepere pa tako daju utisak da su prave ribe koje se kreću.

vobleri

Jedna stvar koja pecanje čini prijatnom avanturom su izazovi sa kojima se ribolovci svakodnevno suočavaju. I pošto ne postoji jedinstvena nauka o izboru pravog mamca koji će raditi za sve vrste riba i uslove, neophodno je postati kreativan. Ukratko, odabir pravog mamca svodi se na donošenje logičnih izbora i mamca koji će ribe najverovatnije ugristi. Tek tada ćete imati šansu da se vratite kući sa ulovom! Stoga bi trebalo da uzmete u obzir vrstu ribe koju ciljate, njihov omiljeni plen, vremenske uslove, vrstu mamca (prirodnog ili veštačkog), kao i propise o ribolovu.

plotica
Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst
belo blato
Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst