Udice za pecanje

Udice za pecanje služe da zakače ribu, kada riba zagrize ili proguta mamac. Sve udice se proizvode od metala i spadaju u napouzdaniji deo ribolovačkog pribora. Ima ih jako različitih vrsta, oblika, veličina i tipova.

udice za pecanje

Udice za pecanje - vrste i karakteristike

Pored toga što udicu svakako moramo prilagođavati nameni ribolova, vrsti ribe koju pecamo i štapu, ona mora biti izuzetno oštra i otporna na koroziju. Postoji mnogo vrsta udica za pecanje, ali sve one uglavnom poseduju iste delove. Poznavanje bitnih delova udice trebalo bi da vam pomogne da odredite tačan obrazac koji treba da koristite za svoj ulov.

Udice mogu biti sa alkom ili sa pločicom. manje udice obično imaju pločicu, mada je ovaj deo manje bitan ukoliko naučite tehniku vezivanja čvorova. Mogu biti sa jezičkom ili bez njega, kovane, žičane, jednokrake, dvokrake, trokrake i različitih boja. Udice mogu biti i sa povratnom kukicom na vrhu ili bez nje. Bez kukice koriste ribolovci koji svoj ulov vraćaju u vodu, čime se obezbeđuje da se riba što manje povređena vrati u svoje stanište.

Ako želite da samo vežbate pecanje i da ribu ne nosite kući nego pustite u prirodu, potreban vam je vrh udice koji ne nanosi veliku štetu ribi jer se lako probija i ne pravi tako ogromnu rupu u njenom telu. Ako ne želite da naškodite svom ulovu, i pecate samo iz hobija onda treba da znate i druge stvari. 

Upotreba premalenih udica takođe može dovesti do toga da se ona ribi zakači za utrobu. To je kada riba nju proguta u potpunosti i smesti pravo u stomak i ovo gotovo uvek znači uginuće. Koju god veličinu udice ili uzorak da odaberu, pecaroši bi uvek trebalo da se postaraju da veličina udice bude odgovarajuća. Zato u sledećem delu govorimo o veličini udica.

delovi udice za pecanje

Veličina udice za pecanje

Najvažnija karakteristika udice je njena veličina. Ako je udica prevelika, manja riba neće moći da je uvuče u usta. Osetićete da udara, ali će verovatno završiti samo sa udicom bez mamca. Ako je udica premala, veća riba bi je mogla u potpunosti progutati.

Veličina udice za pecanje je veoma važna, jer ćete gde god pogledate na internetu ili pitate nekoga, stalno nailaziti na informacije o veličini kojom treba pecati. Iz tog razloga, proizvođači na ambalažu udica stavljaju oznaku tipa udice i broj njihove veličine. Bilo koji proizvođač da je u pitanju, uvek ćete naići na ove oznake. Što se tiče veličine, one su obično sortirane po brojevima u  rasponu od 26 do 1. Ono što je neobično za početnike, je da što udica ima veći broj, ona je manja, tako da nemojte da vas bune ti podaci.

Postoje i oznake za veličinu koje sadrže neki broj kroz nula, primer 1/0, 2/0 i tako dalje. Ako udice imaju ovu oznaku, znajte da su u pitanju velike udice.

veličina udice za pecanje

Izbor udice vrši se na osnovu toga kolika je veličina ribe koju želite da upecate kao i vrste mamca koju ćete na nju i postaviti.

Kako vezati udice za pecanje

Postoji mnogo načina kako vezati udice i svaki ribolovac preferira sebi svojstven stil vezivanja. A ako pitate pa skoro svakog od njih da vam pokaže kako se veže udica, budite sigurni da će vam ovo vezivanje biti prvo pokazano. Ono je najpopularnije i zgodno za početnike jer ga je relativno lako naučiti. U nastavku pogledajte najpopularniji video na ovu temu.

Oštrenje udice za pecanje

Imati oštru udicu je od vitalnog značaja iz dva razloga: pomaže vam da izbegnete gubitak ulova i omogućava vam da izbegnete nanošenje prevelike štete ustima ribe koju hvatate. Svoje udice za pecanje možete održavati oštrim tako što ćete ih naoštriti pomoću kamena ili turpije ili specijalnog pribora za oštrenje. Neke udice su oštre prilikom kupovine, dok je za druge možda potrebno malo brušenja, pa ne zaboravite da proverite svoje udice pre nego što ih upotrebite.

Ne postoji ništa bolje nego provesti dan na vodi pecajući. A iskustvo se može poboljšati samo kada imate sve što vam je potrebno za zabavan ali i uspešan ribolov. Posedovanje svih pravih mamaca i pribora za pecanje je od suštinskog značaja da biste maksimalno iskoristili svoje vreme na vodi. Udice za pecanje su jedan od najvažnijih delova pribora za pecanje nakon samog štapa.

plotica
Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato
Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov
Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare
Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »