Amur Riba

Amur riba je jedna od najpopularnijih i najrasprostranjenijih slatkovodnih riba u našim vodama. Potiče iz reke Amur u severnoj Aziji, odakle je doneta u Evropu početkom 20. veka. Pripada porodici Cyprinidae, kojoj pripadaju i šaran, klen, deverika i druge poznate vrste. U ovom blog postu ćemo vam otkriti neke zanimljivosti i savete o ovoj ribi, njenom izgledu, staništu, ishrani i razmnožavanju.

amur

Kako izgleda amur riba

Amur riba ima vretenasto telo pravilne građe, s velikim ljuskama koje prekrivaju celo telo, osim glave. Leđa su joj zelenkasta, bokovi tamniji, a trbuh svetliji. Leđna i repna peraja su tamnija, a ostala svetlija. Neki primerci amura mogu narasti preko metra dužine i 30 kg težine, ali to su retki primerci. Prosečna dužina je oko 30 cm, a težina oko 1 kg. Amur riba nema brčiće kao šaran, a usta su joj mala i okrenuta prema dole. Oči su joj crvene ili narandžaste.

Gde živi amur

Amur riba voli reke sa slabom strujom i puno vegetacije, česta je i u stajaćim vodama, rečnim rukavcima, gde je takođe izvrsno prilagođena. Može živeti u različitim uslovima, od mutnih i zagađenih voda do bistrih i čistih. Takođe može podneti velike promene temperature i kisika u vodi. Tokom zimskih perioda zakopava se u supstrat dna, gde može preživeti i najniže temperature. Raširena je po celoj Evropi, Aziji i Severnoj Americi.

Čime se hrani amur

Amur riba je biljojed koja se hrani vodenim biljem, trskom, travom i detelinom. Može pojesti dnevno mnogo vodenog bilja, skoro toliko koliko je teška. Zbog svoje ishrane amur se koristi i za čišćenje stajaćih voda od nepoželjnog raslinja. Retko će konzumirati male insekte ili gliste u vodi. Ova riba je poznata po tome što voli povrće kao što su čeri paradajz i kukuruz šećerac. Generalno, amur može pojesti puno hrane, a svakog dana jede do tri puta više od svoje telesne težine. Iz tog razloga, amuru su potrebne vode pune vegetacije da bi se razvijale.

Kako se razmnožava amur

Amur riba se razmnožava kada se temperatura vode digne iznad 20° C. Ženka polaže od 30.000 do 800.000 jajašaca u brzim tokovima. Jajašca su lepljiva i prijanjaju za biljke ili kamenje na dnu. Mlađ se izleže nakon 3 do 5 dana. Mlade ribe rastu vrlo brzo i dostižu polnu zrelost sa 3 do 4 godine. Amur riba može živeti do 15 godina.

Zašto je amur riba zanimljiva za ribolovce

Amur riba je vrlo zanimljiva i izazovna za ribolovce, jer je vrlo borben i brz. Može povući ribiča i njegov pribor na velike udaljenosti, pa je potrebna dobra oprema i veština da bi se ulovio. Amur riba se lovi na razne načine, ali najčešće se koriste biljni mamci kao što su kukuruz, grašak, hleb, testo ili voće. Takođe se može loviti na plovak, dubinku, hranilicu ili šaranski način. Amur riba je ukusna i siromašna mastima, što je čini pogodnom za dijetalnu ishranu.

amur

Ribolov amura

Ribolov amura je veoma interesantan i izazovan sport, koji zahteva dobru pripremu i opremu. Amur je veoma borben i brz, pa je potrebno imati jak i kvalitetan štap, mašinicu i najlon. U nastavku teksta ćemo vam pružiti neke savete o izboru štapa, mamaca i tehnika za ribolov amura.

Izbor štapa za ribolov amura

Za ribolov amura je potreban snažan i čvrst štap, koji može izdržati velike napore i udarce. Štap treba da bude dužine od 3 do 4 metra, težine bacanja od 50 do 150 grama, i akcije od 2 do 3. Štap treba da bude osetljiv na vrhu, kako bi se mogao primetiti najmanji udarac, ali i dovoljno jak u donjem delu, kako bi se mogao kontrolisati veliki amur. Štap treba da ima kvalitetne i čvrste vođice, koje mogu podneti trenje najlona. Štap treba da bude udoban za držanje i bacanje, te da ima dobru ravnotežu.

Izbor mašinice i najlona za ribolov amura

Za ribolov amura je potrebna mašinica koja ima veliki kapacitet najlona, jaku kočnicu i glatko namotavanje. Mašinica treba da bude pouzdana i otporna na habanje i koroziju. Mašinica treba da bude prilagođena štapu, tako da ne bude ni prevelika ni premala. Najlon za ribolov amura treba da bude debljine od 0,25 do 0,35 mm, zavisno o veličini ribe koju očekujemo. Najlon treba da bude elastičan i izdržljiv, kako bi amortizovao udarce ribe. Najlon treba da bude neutralne ili zelene boje, kako bi se stopio sa okolinom.

Izbor mamaca za ribolov amura

Amur je biljojed, pa se hrani gotovo svim biljkama koje rastu u vodi ili uz obalu. Zato su najbolji mamci za ribolov amura biljni mamci kao što su kukuruz, grašak, hleb, testo ili voće. Ovi mamci se mogu staviti na udicu ili na dlaku (hair rig), koja je produžetak predveza sa malom petljom na kraju, na koju se naniže mamac. Ovaj način omogućava da mamac bude slobodniji i privlačniji za ribu. Mamci se mogu aromatizovati raznim mirisima ili bojama, kako bi bili još primamljiviji za amura.

Tehnike ribolova amura

Amur se može loviti na različite načine, ali najčešće se koriste tehnike kao što su plovak, dubinka, hranilica ili šaranski način.

Plovak je jednostavna tehnika koja se sastoji od štapa, mašinice, najlona, plovka, olova i udice sa mamcem. Plovak služi kao indikator udarca i dubine vode.

Dubinka je tehnika koja se sastoji od štapa, mašinice, najlona, olova i udice sa mamcem. Olovo služi kao teg koji drži mamac na dnu vode.

Hranilica je tehnika koja se sastoji od štapa, mašinice, najlona, hranilice i udice sa mamcem. Hranilica je poseban tip olova koji ima otvore u koje se stavlja hrana za ribe. Hrana služi kao mamac koji privlači ribe na mesto ribolova.

Šaranski način je tehnika koja se sastoji od štapa, mašinice, najlona, predveza sa dlakom (hair rig) i udice sa mamcem. Ova tehnika omogućava da se lovi na većim udaljenostima i dubinama, te da se koriste razni mamci i hrane.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam dati neke osnovne informacije o

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u opštini Zrenjanin, u Srednjem Banatu,

Pročitaj tekst »
bolonjeze stapovi

Bolonjez štapovi za pecanje

Bolonjez štapovi Bolonjez štapovi za pecanje su jedna od najpopularnijih vrsta štapova među ribolovcima koji vole da pecaju na tekućoj vodi. Ova tehnika ribolova je dobila ime po gradu Bolonja

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu ćemo vam reći sve što

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode, gde se riba nalazi. Glavinjare

Pročitaj tekst »