Glavinjare

Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode, gde se riba nalazi. Glavinjare mogu biti različitih oblika, veličina, boja i težina, zavisno od vrste ribe koju želite da ulovite. U ovom blog postu ćemo vam objasniti kako odabrati i koristiti glavinjare za ribolov.

glavinjare

Kako odabrati glavinjaru

Glavinjare su veštački mamci koji imitiraju prirodne plenove riba, kao što su ribice, žabe, insekti i druge životinje. Oni su obično napravljeni od metala, plastike, drveta ili drugih materijala i imaju jednu ili više udica na sebi. Neki od njih mogu proizvoditi zvukove, vibracije ili svetlost da privuku ribe.

Prilikom odabira glavinjare treba obratiti pažnju na nekoliko faktora:

Oblik i veličina: Glavinjare mogu biti okrugle, ovalne, kockaste, cilindrične ili imati neki drugi oblik. Oblik utiče na način kretanja varalice kroz vodu i na privlačnost za ribu. Velika glavinjara će imati jaču vibraciju i privući će veću ribu, ali će i biti teža za bacanje i vučenje. Mala glavinjara će imati slabiju vibraciju i privući će manju ribu, ali će biti lakša za rukovanje.

Boja: Boja glavinjare je važna jer utiče na vidljivost varalice u vodi. Boja treba da se prilagodi uslovima vode i vremena. U mutnoj vodi treba koristiti jarkije boje, kao što su crvena, žuta, narandžasta ili zelena. U bistroj vodi treba koristiti neutralnije boje, kao što su siva, bela, crna ili plava. U sunčanom danu treba koristiti svetlucave boje koje reflektuju svetlost, kao što su srebrna, zlatna ili bakarna. U oblačnom danu treba koristiti mat boje koje ne reflektuju svetlost, kao što su braon, zelena ili crna.

Težina: Težina glavinjare određuje dubinu na kojoj će se varalica nalaziti u vodi. Teža glavinjara će tonuti brže i dublje u vodu, dok će lakša glavinjara plivati bliže površini. Težinu glavinjare treba prilagoditi dubini vode i položaju ribe. Ako je riba na dnu, treba koristiti težu glavinjaru koja će doći do nje. Ako je riba u srednjem sloju ili blizu površine, treba koristiti lakšu glavinjaru koja će ostati u njenom vidokrugu.

Kako koristiti glavinjare

Kada ste odabrali glavinjaru koja odgovara vašim uslovima ribolova, treba da znate kako je pravilno koristiti. Evo nekoliko saveta za korišćenje glavinjare:

Bacanje: Bacanje glavinjare je slično bacanju bilo koje druge varalice. Treba da bacite glavinjaru što dalje možete i da je pustite da potone do željene dubine. Zatim treba da počnete sa vučenjem varalice prema sebi.

Vučenje: Vučenje glavinjare je ključni deo ribolova sa ovom vrstom varalice. Vučenje treba da bude ravnomerno i konstantno, bez naglih trzaja ili zastajkivanja. Vučenjem glavinjare stvarate vibraciju koja privlači ribu. Brzinu vučenja treba prilagoditi aktivnosti ribe. Ako je riba aktivna, treba vući brže i agresivnije. Ako je riba pasivna, treba vući sporije i nežnije.

Kontakt: Kontakt sa ribom se obično dešava kada riba napadne glavinjaru i zagrize je. Tada treba da osetite udarac ili otpor na štapu. Kada osetite kontakt, treba da zategnete štap i zakačite ribu. Zatim treba da počnete sa izvlačenjem ribe iz vode.

Odabrane glavinjare

Da biste bolje razumeli kako izgledaju i rade glavinjare, evo nekih primera popularnih glavinjara koje možete naći na tržištu:

Balzer Colonel Spin Buddy Light: ova glavinjara ima realističan izgled deverike i teži 11 grama. Pogodna je za lov štuke i smuđa na stajaćim vodama.

glavinjare

Kamasaki varalica glavinjara: ova glavinjara je jednostavnog dizajna i teži 8 grama. Ima vrlo jake vibracije koje privlače ribu na većoj udaljenosti.

glavinjare

Rapala Rippin Rap: ova glavinjara je tonuća varalica koja ima agresivnu vibrirajuću akciju. Opremljena je glasnom zvečkom koja dodatno stimuliše ribu. Teži 9 ili 24 grama, zavisno od veličine.

glavinjare

 

Glavinjare za soma

Som je velika i moćna riba koja se može loviti na različite načine, ali jedan od najpopularnijih i najefikasnijih je korišćenje glavinjara. Glavinjare su silikonski mamci koji imitiraju prirodne plenove somova, kao što su ribice, žabe, miševi i druge životinje. Glavinjare se mogu voditi na više načina, u zavisnosti od dubine, brzine i temperature vode, kao i od aktivnosti i raspoloženja somova.

Evo nekih saveta kako se som lovi na glavinjare:

Izaberite pravu veličinu i boju glavinjare

Somovi su vizuelni lovci, pa je važno da glavinjara bude dovoljno velika i uočljiva da privuče njihovu pažnju. Obično se preporučuju glavinjare dužine od 10 do 20 cm, a boja zavisi od uslova u vodi. Ako je voda bistra, bolje je koristiti tamnije boje, kao što su crna, braon ili zelena. Ako je voda mutna, bolje je koristiti jarke boje, kao što su crvena, žuta ili narandžasta.

Prilagodite brzinu i način vođenja glavinjare

Glavinjare se mogu voditi na različite načine, u svim slojevima vode. Najčešće se koriste dva osnovna načina: laganom vučom po dnu ili skokovitim povlačenjem po sredini ili površini. Laganom vučom po dnu se imitira ranjena ili umorna ribica koja je laka meta za soma. Skokovitim povlačenjem se imitira živa ili uplašena ribica koja budi instinkt napada kod soma. Brzina vođenja zavisi od temperature vode i aktivnosti somova. Ako je voda hladnija i somovi su manje aktivni, bolje je voditi glavinjaru sporije i duže zadržavati pauze između povlačenja. Ako je voda toplija i somovi su više aktivni, bolje je voditi glavinjaru brže i kraće zadržavati pauze.

Odaberite pravo mesto i vreme za lov somova na glavinjare

Somovi su noćne životinje koje se tokom dana skrivaju u dubokim i tamnim mestima, kao što su rupe, panjevi, kamenje ili mostovi. Tokom noći, oni izlaze iz svojih skrovišta i kreću se u potrazi za hranom. Zato je najbolje loviti somove na glavinjare u sumrak ili noću, kada su oni najaktivniji i najagresivniji. Takođe je važno pratiti fazu meseca, jer somovi su osetljiviji na njegov uticaj nego druge ribe. Pun mesec je idealan za lov somova na glavinjare, jer tada oni imaju bolji vid i lakše primećuju mamce.

 

Booking.com
plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam dati neke osnovne informacije o

Pročitaj tekst»
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u opštini Zrenjanin, u Srednjem Banatu,

Pročitaj tekst»
bolonjeze stapovi

Bolonjez štapovi za pecanje

Bolonjez štapovi Bolonjez štapovi za pecanje su jedna od najpopularnijih vrsta štapova među ribolovcima koji vole da pecaju na tekućoj vodi. Ova tehnika ribolova je dobila ime po gradu Bolonja

Pročitaj tekst»
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu ćemo vam reći sve što

Pročitaj tekst»
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode, gde se riba nalazi. Glavinjare

Pročitaj tekst»