Babuška

Babuška je vrsta slatkovodne ribe koja pripada porodici šarana. Njeno latinsko ime je Carassius gibelio, a na srpskom je poznata i pod nazivima srebrni karas, babulaja, ruskinja, melez ili korov. Babuška je veoma prilagodljiva i otporna riba, koja se razmnožava na poseban način i može preživeti u različitim uslovima. U ovom blog postu ćemo vam predstaviti neke zanimljivosti o ovoj ribi, njenoj rasprostranjenosti u Srbiji i načinima ribolova.

babuška

Šta je babuška i odakle potiče

Babuška potiče iz Azije (Sibira), gde je nastala kao hibrid između zlatnog karasa i neke druge vrste šarana. Ona se u Evropu proširila krajem 18. veka, kada su je Kinezi doneli kao ukrasnu ribu za vrtove i fontane. Međutim, babuška je uspela da pobegne iz svojih ograničenih prostora i da se naseli u raznim vodama, gde je postala invazivna vrsta koja ugrožava domaće ribe. Babuška se hrani biljkama, mekušcima, insektima i drugim sitnim životinjama koje nalazi na dnu. Ona može da naraste do 35 cm dužine i do 3 kg težine, mada su takvi primerci retki.

Razmnožavanje babuške je zaista impresivno

Jedna od najzanimljivijih osobina babuške je njen način razmnožavanja. Naime, babuška se razmnožava ginogenezom, što znači da se iz njenih jaja razvijaju samo ženke bez oplodnje mužjaka. Međutim, za to je potrebno da babuška dođe u kontakt sa spermom neke druge vrste šarana, koja služi kao podsticaj za aktiviranje jaja. Tako nastaju klonovi majke, koji nasleđuju njene gene i karakteristike. Ovaj način razmnožavanja omogućava babuški da brzo poveća svoju populaciju i da se prilagodi različitim uslovima.

Babuška u Srbiji

Babuška je veoma rasprostranjena u Srbiji, gde se može naći u gotovo svim vodama koje nisu previše hladne ili brze. Ona preferira mirne i tople vode sa dosta vegetacije i mulja, gde se lako skriva i hrani. Babuška je prisutna u mnogim rekama, kanalima, jezerima i ribnjacima širom Srbije, gde često dominira nad drugim vrstama riba. Ona je posebno brojna u Vojvodini, gde se smatra korovskom ribom koja ometa ribolov drugih vrsta.

Ribolov babuške

Ribolov babuške može biti zabavan i izazovan, jer je ova riba veoma oprezna i borben a. Babušku možete loviti na plovak ili na fider tehniku, koristeći sitne udice i tanke najlone. Kao mamci mogu poslužiti crvići, gliste, hleb, kukuruz ili testo. Babušku treba tražiti na dnu ili blizu obale, gde se ona najčešće zadržava. Griz babuške se ogleda u potapanju plovka ili njegovoj vožnji po površini vode. Tada treba brzo kontrirati i izvući ribu iz vode uz pomoć meredova.

Štapovi za babušku

Za ribolov babuške se koriste laki štapovi, koji su namenjeni lovu bele ribe. Ovi štapovi imaju malu težinu bacanja, obično do 40 grama, i dužinu od 3 do 4 metra. Akcija štapa je ona koja određuje koliko se štap savija pri opterećenju. Za babušku se preporučuje akcija B-C, što znači da se štap savija od vrha do trećine dužine ili više od polovine štapa. Takva akcija omogućava bolju kontrolu i zabacivanje sitnih mamaca, kao i lakše izvlačenje ribe iz vode.

Mamci za babušku

Postoji više vrsta mamaca za babušku, ali neki od najboljih su glista, hleb, kukuruz i testo. Ovi mamci su lako dostupni, jeftini i privlačni za babušku, koja je svežder i voli da gricka sitne zalogaje. Evo nekih saveta kako da napravite i koristite ove mamce:

Glista: Glista je jedan od najefikasnijih mamaca za babušku, jer je bogata proteinima i ima jak miris. Glistu možete naći u bašti, kompostu ili kupiti u prodavnici ribolovačke opreme. Glistu treba zakačiti za udicu tako da joj krajevi slobodno lelujaju u vodi, što će privući pažnju babuške. Možete koristiti jednu ili više glista, u zavisnosti od veličine udice i ribe koju želite da ulovite. Glistu možete kombinovati i sa drugim mamcima, kao što su hleb ili kukuruz, da biste povećali atraktivnost.

Hleb: Hleb je jednostavan i jeftin mamac za babušku, koji možete napraviti od starog ili svežeg hleba. Hleb treba iseckati na male komadiće i navlažiti vodom, da biste dobili mekanu i lepljivu smesu. Hleb treba staviti na udicu tako da dobro pokrije celu udicu i da se ne skida lako. Hleb možete obogatiti dodavanjem nekog aromatičnog sredstva, kao što su vanila, cimet ili med.

Kukuruz: Kukuruz je takođe dobar mamac za babušku, jer ima sladak ukus i žutu boju koja privlači ribe. Kukuruz možete koristiti u zrnu ili u konzervi, a možete ga i skuvati da bude mekši. Kukuruz treba staviti na udicu tako da probodete zrno kroz sredinu ili kroz kraj. Možete koristiti jedno ili više zrna kukuruza, u zavisnosti od veličine udice i ribe koju želite da ulovite. Kukuruz možete kombinovati i sa drugim mamcima, kao što su glista ili testo.

Testo: Testo je još jedan popularan mamac za babušku, koji možete napraviti kod kuće od brašna, vode i soli. Testo treba zamesiti tako da bude glatko i elastično, a zatim ga ostaviti da odstoji na toplom mestu da naraste. Testo treba oblikovati u male loptice i staviti na udicu tako da dobro pokrije celu udicu i da se ne skida lako. Testo možete obogatiti dodavanjem nekog aromatičnog sredstva, kao što su sir, beli luk ili anis.

Babuška je riba koja ima svoje prednosti i mane. Ona je lepa i zanimljiva riba koja pruža dobru zabavu ribolovcima, ali istovremeno predstavlja pretnju za biodiverzitet i ravnotežu u vodama. Zato je važno da se prema njoj odnosimo odgovorno i da poštujemo propise o ribolovu i zaštiti prirode

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam dati neke osnovne informacije o

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u opštini Zrenjanin, u Srednjem Banatu,

Pročitaj tekst »
bolonjeze stapovi

Bolonjez štapovi za pecanje

Bolonjez štapovi Bolonjez štapovi za pecanje su jedna od najpopularnijih vrsta štapova među ribolovcima koji vole da pecaju na tekućoj vodi. Ova tehnika ribolova je dobila ime po gradu Bolonja

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu ćemo vam reći sve što

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode, gde se riba nalazi. Glavinjare

Pročitaj tekst »