Brancin - lubin

Brancin ili lubin kako ga još nazivaju je po kvalitetu mesa u vodećoj grupi morskih riba. Vretenastog je oblika i linija koje su u skladu sa osom tela. Hitar je poput strele kada napada živu ribu ili kada ga nešto ili neko iznenada uznemiri. Lubin je neobično plašljiva riba i zazire čak i od ljudske senke koju primeti.

brancin lubin

Brancin karakteristike

Lubin se hrani živim ribicama na koje hitro juriša velikom brzinom. Kozice- gambiri su mu takođe omiljena hrana, ali su mu i jeguljice i morske zmijuljice- poslastica. Rado jede i otpatke ljudske hrane koje su životinjskog porekla. Ova morska riba može da naraste do metar dužine, dostižući tako težinu od oko 14 kilograma. Ovako krupni primerci su jako retko ulov i potrebna vam je zasita velika sreća da ih ulovite.

Dok je mlada, ova morska riba po telu ima sitne crne pege, a kada odraste boj mu je siva u nijansama od srebrne do bele. Lubin krstari celim Jadranom pokraj obala, nezavisno od sastava dna, ali ne zalazi u dubine veće od 20 metara. Najbrojniji je na ušćima reka u Jadran, mada zalazi i uzvodno u reke sve dok se pod uticajem plime u njima oseća salinitet mora.

Doba polne zrelosti zavisi od toga gde živi i njegovog pola. Na primer, mužjaci na Mediteranu dostižu zrelost posle 2 godine, dok ženke na Britanskim ostrvima počinju da se razmnožavaju tek sa 8 godina. Zrela ženka, praćena jednim ili dva mužjaka, pušta jajne ćelije u vodu radi oplodnje. Posle pet dana inkubacije, iz njih se izlegu larve od 3,5 mm koje plivaju na leđima prvih nekoliko dana nakon čega se prevrnu. Temperatura vode igra veliku ulogu u rastu brancina, koji se javlja uglavnom od maja do oktobra, a usporava se zimi kada temperatura pada.

brancin - pecanje brancina

Pecanje brancina

Za ribolov i pecanje brancina najpovoljnije godišnje doba je zima, odnosno period kada se more zamuti od kiše, mada se uspešno može loviti i u ostalim periodima. Najbolje vreme je rano ujutru i predveče, ali se može pecati i noću. Ako vas brancin primeti – teško ćete ga uloviti. Uzima mamce dok propadaju ka dnu, ali i one koji na njemu leže. Lovi se dubinski, kao i orada.

Prednost pecanja na moru u odnosu na slatkovodni ribolov je to što na moru lako možete naći najraznovrsnije prirodne mamce koje priroda nudi.Neke mamce ćete morati i da kupite ali to su uglavnom sitni izdaci u odnosu na to koliko zadovoljsva pruža morski ribolov. Mamac za pecanje brancina: kederovana živa jeguljica, komadići sardele, inćuna, morskog crva i kozica. Brancin takođe dobro napada varalice a više o izboru varalica pogledajte u videu.

Booking.com

Bonus video- Varalice za brancina

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst»
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst»
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst»
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst»