Čamci za ribolov

Svakome ko se jednog dana osluči da nabavi neko plovno sredstvo koje će mu olakšati u ulepšati pecanje, nameće se samo jedno pitanje: koji čamci za ribolov su i dobri? U nastavku teksta više o čamcima, njihovoj podeli, savetima oko izbora i opštim savetima za plovidbu.

čamci za ribolov

Čamci za pecanje i kako ih izabrati

U svom najosnovnijem smislu, čamac za pecanje je svaki čamac koji se koristi, koji je dizajniran ili čak samo namenjen da olakša pecanje ribe na nekom plovnom delu puta. Postoji veliki broj primera, od kojih su mnogi napravljeni posebno i za specijalne okolnosti. Komercijalne opreme za pecanje i čamci namenjeni dubokom morskom ribolovu često ne liče na one koje koriste obični ribolovci na plitkim jezerima, rekama ili barama.

Na nekom nivou, bilo koja vrsta čamca može postati ribarski čamac pod uslovom da se koristi za pecanje. Isto tako, određene karakteristike obično čine plovilo pogodnijim za ovu svrhu od drugih. Ljudi se bave pecanjem kao načinom života i preživljavanja stotinama i hiljadama godina, i često su koristili male čamce u ove svrhe. Većina najranijih primeraka napravljena je od drveta, obično od drveta koje je bilo dostupno u regionu; većinu je pokretalo i veslo, a ponekad i vetar i jedro.

vikendica na dunavu
Rustični raj na Dunavu, Kovin
Objekat Rustični raj ima popločano dvorište, besplatan privatni parking i pogled na reku, a nalazi se u Kovinu, u Vojvodini, na 48 km od Beograda. Ova vikendica sa 1 spavaćom sobom ima dnevnu sobu sa flat-screen TV-om, opremljenu kuhinju sa trpezarijom i 1 kupatilo sa tušem i mašinom za pranje veša.

Koji ribolovački čamac je za tebe

Da bi dobili odgovor na ovo pitanje, morate prvo postaviti ispred sebe činjenice sa kojima raspolažete, kao što su: kakav vam tip čamca treba, koliko ste sposobni za upravljanje i održavanje istog, gde ćete i kako loviti i gde ćete ga držati u periodu kada se ne koristi. Takođe, vrlo je bitno da definišete da li ćete čamac koristiti često, svakodnevno po nekoliko sati, nekoliko puta godišnje i da li planirate da na čamcu provedete i noć i dan.

Čamci za ribolov - podela

Postoje različite podele, odnosno klasifikacije čamaca, i one se obično vrše na osnovu veličine, namene, brzine, pogona, materijala, kapaciteta itd. U ovom tekstu bavićemo se čamcima sa pretpostavkom da vam je potreban isključivo za odmor i razonodu i povremeno pecanje.

Za ovu namenu, odnosno za kraća i povremena vremenska korišćenja, pogodni su manji čamci od gume, plastike, drveta ili lima. Zašto mali čamac? Iz razloga što većinu manjih čamaca možete lako prenositi ili ih od upotrebe do upotrebe možete držati u garaži ili dvorištu. Svaki veći čamac zahteva velike troškove transporta ili da ostaju vezani za obalu reke, ili usidreni u marini, što podrazumeva dodatnu brigu o sigurnosti čamca ali i troškove.

Za one koji bi u svom čamcu ipak proveli neko vreme koje podrazumeva više od dana ili nekoliko sati, postoje i manji i veći čamci sa kabinom koja je opremljena ležajem, a kao pogon, ovakva plovila obično koriste jedra ili motor.

Savremeni čamci za ribolov

Mnogi savremeni čamci za ribolov imaju inovativne karakteristike koje su dizajnirane da održavaju i ribu i mamac živim i zdravim. Oni poseduju rezervoare, u kojima se skladišti i čuva riba i mamac u okruženju sa kiseonikom. Obično imaju pumpe kako bi se omogućila ponovna cirkulacija slatkee ili slane vode kako bi atmosfera bila sveža, a riba u okruženju što je bliže njihovom prirodnom staništu. Ova funkcija je posebno korisna na turnirima u ribolovu „uhvati i pusti“, gde postoje stroge kazne za vraćanje mrtve ribe. Ovi rezervoari mogu da drže mnogo vode, to jest da budu velike zapremine u zavisnosti od tipa čamca.

savremeni čamci za ribolov
plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam dati neke osnovne informacije o

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u opštini Zrenjanin, u Srednjem Banatu,

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu ćemo vam reći sve što

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode, gde se riba nalazi. Glavinjare

Pročitaj tekst »