DAM mašinice

Sa skoro 150 godina istorije, zaista ne bi trebalo da bude iznenađenje što je DAM uspeo da postigne takva dostignuća i da je tako dobro poznat i voljen od strane ribolovaca širom sveta. Zašto su DAM mašinice toliko popularne i koliko brodoloma i promena stoji u istoriji ove firme, saznaj u tekstu koji sledi. 

dam mašinice

Kako i kada je nastao DAM

D.A.M. je skraćenica za Deutshe Angelgerate Manufacture, što bi na našem jeziku značilo i prevodilo kao „nemački proizvođač opreme (pribora) za ribolov“. DAM je kompanija iz Berlina u Nemačkoj koja je osnovana 1875. Ustvari, kompaniju je 1902. godine osnovao Fric Zigenšpec, koji je 1887. postao vlasnik prodavnice metalne robe, sportskog i ribolovnog pribora, biznisa koji je započeo njegov stariji brat Oskar Zigenšpec u Berlinu 1875. godine.

Godine 1925. Oto Kunce je postao novi vlasnik D.A.M. Njegov sin Helmut Kunce vodio je novi početak i ponovnu izgradnju D.A.M. u posleratnim godinama. Suočena sa ekonomskim oteškoćama, D.A.M. Kompanija je prodata 1995. holandskoj trgovačkoj kući Koninklijke Borsumij Vehri B.V. – koju je ubrzo nakon toga preuzeo Hagemeier N.V. (još jedna grupa holandskih firmi).

Nakon još jedne promene vlasnika, kompanija je već sredinom 2001. godine oterana u stečaj. Ali samo godinu dana kasnije grupa dugogodišnjih zaposlenih, zajedno sa nekim inostranim kupcima, distributerima i izvoznicima , uspela je da formira kompaniju na novi način i počela ‘Neue D.A.M. International’ od septembra 2002.

Možda je jedna od najvažnijih prekretnica u istoriji DAM-a bila kada je postao deo Svendsen Sport grupe 2003. Od tada, kroz ulaganja i fokus na kontinuirane inovacije i razvoj proizvoda, brend je postigao mnogo. Kroz sve svoje proizvode, DAM ima za cilj da ponudi ribolovcima svih nivoa iskustva ribolovni pribor na koji se mogu osloniti – po svim cenama.

Tokom svoje duge i slavne istorije, DAM je postigao mnoga velika priznanja, uključujući i to što je bio jedan od prvih evropskih brendova koji je 1970-ih ponudio štapove za pecanje u potpunosti napravljene od ugljenika, stvarajući prvu u istoriji nemačku brendiranu liniju za pecanje sa patentom i zaštitnim znakom u DAMIL-u, lansirajući svetski poznati brend Quick reel i kreiranje EFFZETT spinera i kašika prodatih u milionima.

DAM mašinice kroz istoriju

prva dam mašinica
1. Quick-Rolle № 15, mit Halbbügel, ohne Rücklaufsperre, Quick Prägung auf dem Gehäusedeckel (1939-43).

Istorija Quick Standard (prema D.A.M. to je najstariji nemački kalem) počela je daleke 1937. godine uvođenjem prvog prototipa „Quick-Reel“. Ovaj prototip nije označen imenom marke i kućište je napravljeno od čvrstog komada metala.

Godine 1939. pojavio se prvi proizvodni model Quick reel (kataloški broj 15) sa kućištem od livenog aluminijuma. Na bočnom poklopcu kućišta ima oznaku „Stationar Rell Quick D.A.M. Berlin SV68’ sa reljefnim slovima. Drugi svetski rat je prekinuo proizvodnju ovog modela 1943. godine.

dam mašinice
2. Quick Modell 49 № 250, mit geschlossenem Schnurfangbügel, ohne Rücklaufsperre, Quick Prägung auf dem Gehäusedeckel (1949)

Krajem 1948. D.A.M. nastavio je proizvodnju namotaja i predstavio ‘Kuick model 49’ (kataloški broj 250) u proleće 1949. Ovaj kolut takođe nema ugrađen sistem protiv preokretanja, ali ima punu ručicu  i predstavlja kolut sa zaista savršenim automatskim podizanjem linije. Godine 1950. D.A.M. izdao verziju ovog koluta sa ručnim podizačem koji je nazvan Quick model 50 (kataloški broj 251).

dam mašinica
dam quick mašinice
3. Quick Modell 50/51 № 250, mit geschlossenem Schnurfangbügel und Rücklaufsperre, Quick Prägung auf Gehäusedeckel (1950-53).

Godine 1950. Quick model 50/51 je predstavljen po prvi put sa kvačilom protiv hoda unazad. Sa uvođenjem Quick Junior koluta 1951. D.A.M. uveo naziv „Quick Standard“ (prvi put upotrebljen u oglasu u nemačkom časopisu iz decembra 1951. pod nazivom „Die Fischvaid“). Quick reel je tako postao Quick Standard № 250.

dam quick mašinice
4. Quick Standard Modell 54 № 250/A, geschlossenem Schnurfangbügel

1954 godine predstavljen je Quick Standard model 54 (kataloški broj 250/A). Ovaj model ima oznaku „Stationar Reel Quick Standard D.A.M. Berlin SV68’ sa reljefnim slovima na bočnom poklopcu. Poslednja verzija Quick Standard proizvedena je 1956. Ova rolna je varijacija Quick Standarda № 250/A sa plastičnom kočionom navrtkom.

Modeli Quick Standard imaju mnogo različitih varijacija. Postoje razlike u kućištima, prirubnicama, kalemovima, polugama, kočionim navrtkama, polugama i ručkama. Postoje i manje značajne razlike u detaljima. Naročito između 1950. i 1954. ima mnogo razlika i varijacija. Za kolekcionara sa okom za detalje ovo može biti prilično zanimljivo. 

Takođe, verodostojnost je uvek upitna za raritetne primerke.

Imajte na umu da su tokom svog postojanja Quick Standard koluti mogli da menjaju ribari i kolekcionari (a takođe i oni ljudi koji su zainteresovani samo za profit!). Pošto su svi delovi zamenljivi, to je relativno lako uraditi. Znajući ovo, ponekad je teško utvrditi da li je kolut 100% originalan.

dam quick
5. Rücklaufsperre, Quick STANDARD Prägung auf dem Gehäusedeckel (1954-56).

DAM kombinuje svoju istoriju i tradiciju sa modernim i inovativnim razvojem proizvoda, koji obezbeđuje ispunjavanje najviših standarda kvaliteta, a sve sa fokusom na zadovoljavanje rastućih zahteva današnjih ribolovaca. DAM je brend kojem ribolovci veruju već dugo vremena i koji će mu verovati još duže vreme. DAM je uspeo kao kompanija za proizvodnju ribarskog pribora broj 1 u Evropi dugi niz godina čak i tokom godina kako se istorija burno odvijala, a kompanija je nekoliko puta menjala vlasništvo.

DAM mašinice danas

Bez obzira da li želite da uhvatite nekoliko zubatih predatora poput štuke ili smuđa, ukrotite neke šarane ili uhvatite neke vrste morskih vrsta koje se teško vade iz dubine mora, kao što je bakalar, DAM nudi rešenje za sve situacije. DAM mašinice danas su zaista impresivne i dolaze u različitim varijantama i namenama, predstavljamo vam samo deo ponude, a kompletnu možete pogledati na sledećem linku.

dam quick za šarana
SHADOW 7QF QUP135

DAM je pretočio svu stručnost i znanje o pecanju šarana da bi napravili najbolju mašinicu za šaranski ribolov. Sa svim specifikacijama koje zahtevni šaranski pecaroši mogu da očekuju od svoje opreme – uključujući savršeno polaganje strune za dugo zabacivanje, veliki kapacitet linije od 550 m konopca od 0,35 mm i malu težinu od nešto više od 600 g – ova mašinica će dati odlične rezultate.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »