Delovi udice za ribolov

Koje udice za ribolov su najbolje i koja vam je potrebna? Ukoliko niste sigurni koju udicu izabrati i koja vam je zaista potrebna uvek možete pitati za savet nekog iskusnog ribolovca ili osobu koja radi u vašoj lokalnoj prodavnici ribolovačkog pribora. Oni će  vam najbolje i najtačnije predložiti koje slatkovodne udice su za vaše potrebe, mesto pecanja i vrstu ribe koju planirate loviti.

delovi udice za ribolov

Tokom vekova, udice za ribolov pravljene su od drveta, životinjskih kostiju, roga, školjki, kamena, bronze i gvožđa. Danas se udice za ribolov proizvode od čelika sa visokim sadržajem ugljenika, čelika legiranog vanadijumom i nerđajućeg čelika. Vrste udica mogu se nazvati prema dizajnu vrha, bodlje, oka, drške, savijanja ili veličine. Sa tako velikom raznolikošću funkcija koje možete izabrati, odabir udica za ribolov u početku može izgledati izuzetno zastrašujuć. Međutim, uz samo malo strpljenja i proučavanja (okruženja za pecanje), uskoro ćete biti profesionalac u izboru najboljih udica za ribolov za sve situacije sa kojima ćete se verovatno suočiti.

Osnovni delovi udice za ribolov

delovi udice za ribolov

Hook Parts – delovi udice za ribolov

  1. Hook Eye- oko udice
  2. Hook Shank – vrat udice
  3. Hook Bend – luk udice, zavoj udice
  4. Barb – kontrakuka, povratna kuka
  5. Hook Gape – otvor udice, razmak udice
  6. Point – vrh udice

1.  Oko udice je tačka povezivanja sa strunom za pecanje ili telom mamaca.

2. i 3. Vrat udice je (obično) ravni deo kuke, koji prenosi vučnu silu od konopa do krivine kuke. Luk, zavoj ili krivina je deo gde se udica savija od drške.

4. Kontra kuka –povratna kuka na udici za pecanje je izbočina koja se proteže unazad od njenog vrha, koja sprečava ribu da se otkači. Ona je dizajnirana da drži udicu na mestu kada prodre u usta ribe i onemogućuje njeno spadanje i oslobađanje. Što je kontra kuka veća, to je ribi a isto tako i vama teže da se oslobodite udice. Udice za ribolov bez kontra kuke čine uklanjanje udice i oslobađanje ribe manje stresnim za ribu, posebno ako se bavite pecanjem po principu „uhvati i pusti“.

5. Razmak udice je veličina krivine udice od drške do njenog vrha. Razmak prosečne veličine će biti dovoljan u većini situacija, ali ponekad je potreban širok razmak. Široki razmak se koristi za postavljanje mamaca debelog tela kako bi se osiguralo da vrh udice bude izložen kompletno a ne ograničen veličinom mamaca.

6. Vrh udice za ribolov je oštar kraj koji prodire u usta ili meso ribe. Ovo je suženi kraj udice i njegovi oblici se razlikuju – može biti u obliku igle, ivice noža ili koplja. Veoma je važno da vrhovi udica budu oštri. Kako smo već pisali u tekstovima o vrstama riba, postoje ribe koje imaju prilično tvrdu usnu duplju. Profil vrha udice i njegova dužina određuju koliko dobro vrh prodire. Kvalitetne udice su upakovane izuzetno oštre i zadržaće bod duže od jeftinijih.

Što se tiče vrhova udice za ribolov, postoje dve glavne vrste: hemijski naoštrene i sve ostale. Hemijski naoštrene udice koriste hemikalije u završnom koraku za uklanjanje mikroskopskih neravnina i hrapavosti koje uzrokuju trenje i čine da udica izgleda ujednačeno glatko. Ako pogledate hemijski naoštrenu udicu pod uvećanjem, ona će biti vidljivo glatkija od nehemijski naoštrene kuke.

Udice za ribolov su jedan od najmanjih delova ribolovne postavke, ali na neki način su i najvažniji. Možda izgledaju jednostavno, ali postoji onoliko vrsta udica za pecanje koliko i ribe za ulov sa njima. Pa, možda ne baš toliko, ali svakako su više od savijenog komada metala. Mnogo, mnogo više.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »