Deverika

Deverika je vrsta slatkovodne ribe iz porodice šarana koja živi u rekama, jezerima i kanalima Evrope i Azije. Deverika je takođe zanimljiva riba za nauku i istraživanje, jer se koristi kao model organizam za proučavanje različitih aspekata biologije, ekologije, evolucije, genetike, fiziologije i ponašanja riba. Deverika takođe služi kao indikator kvaliteta vode i stanja ekosistema u kojima živi. Ova riba može otkriti prisustvo različitih zagađivača u vodi svojim izgledom, rastom, reprodukcijom i zdravljem.

Deverika - izgled i karakteristike

Deverika ima visoko, bočno spljošteno telo koje je posebno izraženo kod starijih primeraka i primeraka iz dubljih jezera. Boja tela joj varira od srebrnaste do zagasitozelene, a leđa su joj izdignuta i odvojena od male glave sa niže postavljenim ustima. Usta su joj mekana i imaju pet ždrelnih zuba na svakom petom škržnom luku. Posebna karakteristika deverike je izrazito dugo analno peraje sa 26 – 31 žbicama, koje je razlikuje od sličnih vrsta kao što su crnooka deverika, špicera, nosara i krupatica.

Deverika može narasti do 75 cm dužine i do 8 kg mase, a životni vek može biti i do 20 godina, mada su najčešći primerci deverike od 30 – 40 cm dužine i 0,5 do 1,5 kg mase. Deverika je jatna riba koja se obično drži sa jedinkama približno istog uzrasta. Deverika se hrani sitnim životinjama sa dna reke ili jezera, kao što su pužići, školjkice, račići i larve insekata. Deverika takođe jede biljni materijal koji se nalazi na dnu ili u vodenoj vegetaciji.

Deverika zanimljivosti

Deverika je jedna od najrasprostranjenijih vrsta riba u Evropi i Aziji, gde naseljava različite tipove vodenih staništa. Deverika se prilagođava različitim uslovima temperature, kiseonika, saliniteta i zagađenja vode. Deverika je takođe sposobna da preživi u vodama koje su zaleđene ili imaju nizak nivo tokom zime ili leta.

Deverika je vrlo važna riba za ribolov i ishranu ljudi. Ona se može pripremati na razne načine, kao što su pečenje, prženje, kuvanje, dimljenje, mariniranje i konzerviranje. Ima ukusno meso koje je bogato proteinima, vitaminima i mineralima a takođe ima lekovita svojstva koja mogu pomoći kod raznih bolesti i poremećaja.

Koliko je deverika zdrava

  • Deverika je vrsta ribe koja ima mnogo koristi za naše zdravlje. Njeno meso je puno zdravih masti, kao što su omega-3 i omega-6, koje štite naše srce i krvne sudove od bolesti. One nam pomažu da održimo normalan nivo holesterola i pritiska, i da poboljšamo protok krvi kroz naše telo.
  • Deverika je takođe izvor fosfora, koji je bitan za naše kosti, zube, mozak i nerve. Njeni proteini su kvalitetni i lako se vare, što je dobro za našu mišićnu masu, tkiva i odbrambeni sistem.
  • Deverika ima i sposobnost da smanji upale u našem organizmu, što je korisno za ljude koji pate od reume, artritisa ili gihta. Ova riba  je dobra i za našu probavu, jer sadrži enzime koji nam olakšavaju varenje hrane i sprečavaju neprijatne simptome kao što su nadutost, gasovi, grčevi ili dijareja.
  • Deverika može uticati i na naš izgled, jer sadrži vitamin A, koji je važan za obnavljanje ćelija i zdravlje kože, kose i noktiju. Ona je takođe bogata vitaminima B grupe, koji su neophodni za naš metabolizam energije, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, zdravlje nervnog sistema i sprečavanje anemije.

Ribolov deverike

Deverika je jedna od najpopularnijih vrsta riba za sportski i rekreativni ribolov u Srbiji. Ova vrsta ribe se može loviti tokom cele godine, ali je najbolje vreme za ribolov deverike u proleće i jesen, kada je deverika najaktivnija i najgladnija. Takođe se može loviti na različitim dubinama i na različitim mestima, kao što su brzaci, virovi, rukavci, sprudovi, mostovi, prevodnice i druga zanimljiva mesta.

Ova vrsta ribe se može loviti na različite načine, kao što su plovak, fider, dubinka, varalica i drugi sistemi. Deverika se može loviti sa različitim mamcima, kao što su crvi, gliste, larve, hleb, kukuruz, testo i drugi prirodni ili veštački mamci. Deverika se može loviti sa različitim štapovima, mašinicama, najlonima, udicama i drugom opremom. Deverika se može loviti sa različitim tehnikama, kao što su zabacivanje, povlačenje, džigovanje, muvanje i drugi načini.

Deverika je vrlo borben i lukav protivnik koji često odbija ili ispušta mamac. Deverika takođe često pravi snažne trzaje i skokove koji mogu prekinuti najlon ili iskopati udicu. Deverika zahteva strpljenje, veštinu i iskustvo od ribolovca koji želi da je ulovi. Deverika takođe pruža veliko zadovoljstvo i uzbuđenje ribolovcu koji uspe da je savlada i izvuče na obalu.

Rasprostranjenost deverike u Srbiji

Deverika je jedna od najčešćih vrsta riba u Srbiji, gde naseljava gotovo sve reke, jezera i kanale koji imaju dovoljnu dubinu i kiseonik. Može se naći u Dunavu, Savi, Tisi, Moravi, Drini, Ibru, Timoku, Nišavi i drugim rekama koje teku kroz Srbiju. Deverika se takođe može naći u Đerdapu, Vlasinskom jezeru, Zlatarskom jezeru, Borskom jezeru i drugim većim ili manjim jezerima u Srbiji. Deverika se takođe može naći u kanalima Dunav-Tisa-Dunav, Begej i drugim veštačkim vodotocima u Srbiji.

Ona je vrlo prilagodljiva riba koja može živeti u različitim uslovima vode i okoline. Deverika preferira mirne i duboke vode sa muljevitim ili peskovitim dnom. Više voli vode sa bogatom vodenom vegetacijom koja joj pruža hranu i sklonište. Ona izbegava vode koje su previše brze ili plitke ili koje imaju previše kamenja ili granja, takođe izbegava i vode koje su previše tople ili hladne ili koje imaju previše zagađenja ili predatora.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »