Feeder ribolov, hranilice i feeder štapovi

Ribolovci stalno pokušavaju da pronađu načine da poboljšaju svoje ribolovno iskustvo i povećaju svoje šanse da ulove više ribe. Feeder ribolov je metoda koja će zauvek promeniti način na koji pecate i značajno će povećati veličinu i količinu ribe koju ulovite. U nastavku teksta više i o feeder štapovima.

feeder ribolov feeder štapovi

Feeder ribolov i hranilice

Feeder je praksa stvaranja podvodnog hranilišta, gde brojne ribe mogu doći na jednostavan obrok. Razmišljajte o tome kao o obilnom švedskom stolu za ribu, sa vašom udicom za mamce koja je skrivena između. Opšte vrste koje se hrane pri dnu, kao što je šaran, neprestano će patrolirati po dnu tražeći hranu, a ako ima više od jednog obroka, oni će se motati okolo kako bi u potpunosti iskoristili svoju sreću. Ovo ponašanje će takođe privući druge ribe što može dovesti do njihove pomame za hranjenjem.

Ovo nije samo privlačenje ribe na mesto za pecanje, već i zadržavanje tamo što je duže moguće. Feeder hranilice su dostupne u različitim dizajnima i veličinama, od minijaturnih manjih modela za osetljivi ribolov zimi do većih dizajna koji će izdržati struju koja se brzo kreće.

cage feeder hranilica

Kavezna hranilica je još jedan primer efikasne hranilice za ribu. Ova hranilica je idealna za letnji i plitki ribolov i dobro radi sa mlevenim mamcem, mrvicama i mešavinom hleba od testa. Ono što se ribolovcima sviđa kod ove hranilice je oblak hrane koji stvara u vodi,  koji nastaje kao rezultat većih izlaznih rupa. Ovo je najbrži način da privučete ribu na svoje mesto za pecanje. Nažalost, zbog velikih rupa, ova hranilica se ne može ostaviti u vodi toliko dugo kao druge i treba je redovno dopunjavati.

maggot feeder hranilica

Maggot feeder  hranilice za crve su blokirane sa obe strane kako bi se sprečilo da živi mamac prerano izađe iz hranilice. Nemojte prepuniti hranilicu crvima, trebalo bi da ima prostora da im se omogući da se uvijaju okolo kako bi mogli da pobegnu. Sa ovom hranilicom mogu se postiči značajni rezultati a odličan je izbor za početnike i decu.

method feeder hranilica

Method hranilica nudi pametan dizajn i radi drugačije od drugih hranilica. Umesto da slobodno plovi na liniji, ravni dizajn je trajno fiksiran na mestu. Moraćete da se uverite da je vaš mamac lepljiv i da će se zalepiti za Method Feeder a trik je u jednostavnom dodavanje jajeta ili dva vašoj mešavini, što pomaže da se ona lepo poveže. Ova vrsta hranilice je veoma efikasna, ali moraćete da vodite računa i pazite na svoj štap, ako niste u blizini postoji šansa da bi vaš štap mogao biti izvučen u vodu.

Ova vrsta hranilice je popularna u komercijalnom ribolovu, svaki put kada se izbacuje, hranilica daje ribi malu količinu mamca. Ove kuglice privlače ribu na udicu za mamac. Ova metoda, ako verujemo iskustvima ribolovaca, ne funkcioniše tako dobro u prirodnim sredinama.

specijalne feeder hranilice

Specijalizovane hranilice poznate su i kao „Specimen Feeders“, ovo su najveće dostupne hranilice za ribu i dizajnirane su za ekstremni ribolov. On omogućavaju mnogo veći nosivost i mogu se ostaviti u vodi duže vreme. Specijalizovane hranilice su idealne za jake struje u velikim rekama. Zbog veličine i težine ovih hranilica, od vitalnog je značaja da pravilno izbalansirate veličinu udice, hranilicu, konop, kolut i štap. Sva oprema treba da bude teška sa posebnom pažnjom na kvalitet vaših čvorova

Feeder štapovi

Kao i kod konvencionalnog ribolova, na raspolaganju su brojne vrste štapova. Oni se razlikuju po snazi, veličini i osetljivosti.

Lagani feeder štapovi su takođe poznati kao „Picker štapovi“ i dobro rade sa manjim kolutovima i glavnom linijom. Ovi štapovi su pogodni za prirodne lokacije i ribolov na kratkim dometima.

Srednji feeder štapovi su takođe poznati kao „All Round Feeder Štapovi“. Ove vrste štapova su duže i idealni su za pecanje na rekama ili velikim jezerima, kao i za lov na vrste kao što su klen, deverika, šaran. Štapovi srednjeg fidera mogu se koristiti za ribolov sa većinom vrsta hranilica.

Teški feeder štapovi su takođe poznati kao štapovi sa metodom za ubacivanje. Kao što ime govori, ovo je težak štap koji lako može izbaciti najveće hranilice. Ovaj štap omogućava ribarima da utovare više mamca za bolje rezultate. Štap sa teškim fiderom treba da se koristi zajedno sa velikim koturom za teške uslove rada

Odabir odgovarajućeg feeder štapa zavisi od vrste na koju ciljate, uslova u kojima pecate i vrste pribora koji ćete koristiti. Feeder štapovi se nude sa raznim zamenljivim vrhovima. Imaju ocenu testne krive baš kao i konvencionalni štapovi. Što je vrh tvrđi, to će biti veća ocena na testu. Odlučivanje o tome koji vrh ćete koristiti često zavisi od uslova ribolova koji su vam predstavljeni. Ako lovite tešku hranilicu u reci koja brzo teče, potreban vam je čvršći i tvrđi vrh. Ako pecate na mirnom jezeru ili rezervoaru sa malom hranilicom, onda treba koristiti fleksibilan i veoma osetljiv vrh.

DAM Sensomax II Heavy Feeder
feeder ribolov feeder štapovi
DAM Detek X-Heavy feeder
feeder stapovi

Primarna funkcija feeder ribolova je da obezbedi indikaciju ugriza, bez obzira na uslove ribolova. Postoje brojne vrste mamaca koje se mogu koristiti prilikom ribolova na hranilice. Možete koristiti posebno napravljene pelete, mleveni mamac, živi mamac i kukuruz. Najpopularniji izbor je mleveni mamac, ova vrsta mamaca je izuzetno raznovrsna, dobro se ponaša u vodi i može se napraviti u lepljivu teksturu sa brojnim dodatnim mirisima i ukusima za privlačenje ribe. 

Praksa fider ribolova je relativno jednostavna. Svaki ulagač mora biti povezan na kraj vaše glavne linije. Većina ima mogućnost klizanja duž linije. Drugi, kao što je Method feeder, su fiksirani na liniju ili opremu. Sve hranilice moraju biti opskrbljene mamcem i važno je da se hranilica ne prepuni kada koristite živi mamac. Kada se hranilica popuni, baca se na željenu zonu ribolova i onda možete uživati u čekanju akcije.

riba jez

Riba Jez

Riba jez Riba jez je izuzetnog ukusa, a u narodu je još poznata i kao broder, brodfiš, jazvenac, udovica, jaz.. Naseljava uglavnom nizijske reke i

pročitaj tekst »