Garaško jezero

Šumadija je srce Srbije i sasvim sigurno njen najlepši deo. Planine, jezera, reke i šume, sve odiše lepotom. U ovom delu, na obodima Bukulje, a samo desetak kilometara od Aranđelovca, leži prekrasno jezero, ribolovački raj – Garaško jezero ili jezero Garaši. Prvobitno nastalo kao neophodno za vodosnabdevanje grada, pregrađivanjem reke Bukulje i njenih par pritoka, sastoji se iz tri kraka – Lekići, Milićevići i Vrbe. Zanimljiva činjenica je da su ovi kraci dobili svoja imena po zaseocima sela koja su prilikom nastanka jezera potopljena.

garaško jezero

Garaško jezero karakteristike

Jezero je smešteno na 400 metara nadmorske visine, a njegova površina zavisi od vodostaja i vremenskih prilika i često varira ali generalno gledano ono se prostire na površini od oko 60 hektara. Dubina jezera nije nešto značajna i po statistici, njegov najdublji deo je oko dvadeset metara. Obala je sasvim različita sa suprotnih strana, dok je jedna obala više nego pristupačna i laka za prilaz, druga je sasvim strma i teško pristupačna. Dno je tvrdo i sastavljeno od ilovače, sa blagim kanjonima duž nekadašnjih rečnih tokova.

Garaško jezero ribolov

I zbog broja ribnih vrsta, ali i zbog rekorda koji su ovde obarani, jezero ima puno potencijala za sportski ribolov. Riblji svet je raznolik pa su od bele ribe prisutni klen, crvenperka, bodorka, krupatica, babuška a od plemenite šaran, smuđ, som, amur a štuka drži nezvanični državni rekord sa najvećim primerkom od 19,6 kg.

Takođe se u ovim vodama nalaze i velike populacije sunčanica i cverglana, koji predstavljaju velike napasnike za ribolovce. Od vrste koja se peca zavise i načini ribolova, a najkarakterističniji je dubinski sistem, zbog toga što je na ovom jezeru dominantan lov na šarana. Ribolovci kao mamac najčešće koriste boili kuglice i stari kuvani kukuruz.

Vrlo često se dešava da se na dubinski sistem lova na šarana uhvate i neki krupniji primerci babuške, mada se za lov na ovu vrstu ribe, kao i na klena uglavnom koriste sistemi na plovak. Čekanjem se takođe love i grabljivice, iako varalica poslednjih godina polako preuzima primat nad ovim sistemom. Jedan od glavnih problema pecaroša koji love na varalicu predstavlja zabrana upotrebe čamaca, zbog čega samo najveštiji i najiskusniji imaju šansu da im lov bude uspešan.

Kako su svi domaći ribolovci ujedno i čuvari, čuvarska služba na ovom jezeru nije brojna, shodno tome, slučajevi krađe nisu zabeleženi do sada. Dozvoljeni ulov ne sme preći 5kg, ukoliko se ne radi o šaranu, čiji je dozvoljeni ulov do 10kg. Smuđ i štuka su ograničeni na 5kg i svi primerci koji prelaze ove težine moraju se vratiti natrag.

Garaško jezero smeštaj

Pored ovog jezera prolazi put Aranđelovac- Belanovica – Ljig, sto ga ipak čini pristupačnim za posetioce. Zbog činjenice da predstavlja jedno od omiljenih izletišta građana Aranđelovca, na samoj obali jezera se nalazi i bazen. U sklopu samog bazena postoje i sportski tereni za mali fudbal, odbojku na pesku i ugostiteljski objekat.

Ako ste se pitali gde naći smeštaj na Garaškom jezeru, nudimo vam dva predloga. 

Garaške breze - smeštaj na Garaškom jezeru

jezero garaš smeštaj
garasko jezero smestaj

Etno selo Garaške breze se nalazi se na 450m nadmorske visine oko 2km od Garaškog jezera. Kućice oko kojih se nalaze četinari i breze su nešto što karakteriše sliku ovog sela. Divan ambijent i domaća hrana, koja se sprema na drvima, tokom cele godine, privlače veliki broj turista. Tradicionalna šumadijska trpeza je nešto po čemu je etno selo poznato, a među zaštitnim znacima Garaških breza su piletina pečena sa krompirom i pečenje ispod sača. Ako se krene putem koji vodi do jezera, nailazi se i na seosku crkvu Svetog Ilije.

Smeštaj Helona -Bukulja, Aranđelovac

garasko jezero smestaj
garasko jezero smestaj

Objekat HELONA je smešten na oko 5 km od Akva-parka Izvor i nudi vrt, balkon i pogled na planinu. Klimatizovana vikendica sadrži 1 spavaću sobu, kuhinju sa trpezarijom i 1 kupatilo sa tušem. Dostupan je flat-screen TV. Gostima ove vikendice na raspolaganju je terasa. Najbliži aerodrom je Aerodrom Beograd Nikola Tesla, udaljen 60 km od objekta.

Play Video about garaško jezero
plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst»
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst»
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst»
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst»