Kako očistiti mašinicu za pecanje

Niko ne voli prljavu opremu jer to neminovno vremenom znači kupovina nove. Rastavljanje mašinice da bi se očistilo može biti zastrašujuće. Ovo je posebno tačno ako niste stručnjak kada je u pitanju ribolovna oprema. Ako se pitate kako očistiti mašinicu za pecanje, slede neki generalni saveti koji mogu biti od pomoći, a ako ne, pravac kod onog ko zna.

kako očistiti mašinicu za pecanje

Osnove čišćenja opreme za pecanje

Ako želite da vaša oprema za pecanje bude dobro održavana i da traje, uradite temeljno čišćenje. Preporučujemo da štap čistite nakon svake upotrebe a mašinicu za pecanje nakon svakih 5 do 10 pecanja. To je samo ako se bavite slatkovodnim ribolovom. Ako idete u slanu vodu za pecanje, onda bi zaista trebalo da je čistite svaki put kada završite. Morski ribolov i slana voda i vazduh, kao što znate, izazivaju pustoš na metalnim delovima.

Šta je potrebno za čišćenje mašinice za pecanje

  • Par šrafcigera.. Verovatno će vam trebati i neki mali odvijači, u zavisnosti od toga kako je vaša mašinica napravljena i sastavljena.
  • Stara četkica za zube ili mala četkica za ribanje.
  • Čačkalica za ulazak u još manja područja.
  • Par pinceta koje će vam pomoći da ugrabite i izvučete sve sitne komadiće koji su zaglavljeni. Uverite se da imate pouzdan par pinceta. Kada uđete u unutrašnje delove vaše mašinice, postoje neki veoma delikatni delovi. Vaši prsti bi ih potencijalno mogli nenamerno oštetiti. Pinceta će vam omogućiti veću kontrolu.
  • Ključ i pamučna krpa za brisanje, štapići za uši
  • Sredstvo za čišćenje koje neće naškoditi mehanizmu, poput sredstva za čišćenje čamaca. Zašto čistač čamaca? Zato što je napravljen da se bori sa masnoćom, uljem, prljavštinom i stvarima poput riblje krvi. U suštini, sve što ćete imati na opremi za pecanje.
  • Kutija za sortiranje delova

Dubinsko čišćenje ili potapanje mašinice

Neki ljudi preporučuju potapanje za proces čišćenja. Ideja je da promoviše dubinsko čišćenje. Nećemo to preporučiti ovde. Što više potpuno potapate svoju mašinicu za pecanje, veća je šansa da voda uđe u njen sistem. Čak i visokokvalitetna mašinica možda neće izdržati toliku količinu vlage a vremenom sasvim sigurno neće.

Extra savet za rastavljanje mašinice za pecanje

kako očistiti mašinicu za pecanje

Zapisivanje delova koje skidate ili slikanje može biti od izuzetne pomoći ali ponekad se i u slikama iz telefona nećete snaći. Šta je bolje rešenje? Kupite lepljive beleške. To su papirići manjeg formata koji imaju lepljivu liniju na vrhu i služe za one beleške koje ostavljamo kao podsetnike na ekranima ili frižiderima. Kako koji deo skidate, stavljajte ga na jedan lepljivi papirić i napišite broj. Ovo će vam biti super vodič kada delove budete sklapali jer ćete ići obrnutim redom, a papir može da posluži da zapišete i napomenu ako je imate.

Čišćenje i podmazivanje delova mašinice

Kada rastavite mašinicu, možete koristiti četkicu za zube za čišćenje njenih delova. Koristite rastvor za čišćenje i izribajte unutrašnjost sklopa. Kada su veći delovi gotovi, možete nežno očistiti manje delove istom četkom. Koristite pamučnu čistu krpu i sve obrišite nakon toga. Odvojite trenutak da manje delove pridržite pincetom i pogledate dobro sa svake strane da biste bili sigurni da su svuda čisti. Morate podmazati delove pre nego što sve ponovo sastavite. Uverite se da imate odgovarajuće ulje ili mast ta tu namenu da biste sprečili koroziju. Pratite svoja numerisana uputstva da biste sve ponovo sastavili. Samo idite u suprotnom smeru u kom ste ga rastavili.

Oprez pri pecanju u slanoj vodi

Ako ste svoj dan proveli pecajući na moru morate biti posebno prezni, dejstvo  slane vode će na kraju oštetiti bilo koju mašinicu. Ne dozvolite da se slana voda osuši na vazduhu. Najbolje je da uradite odgovarajuće čišćenje vaše opreme svaki put kada se vratite sa pecanja u slanoj vodi. Ako to nije opcija, morate je barem isprati. Ako ste iz nekog razloga u vremenskoj stisci i ne možete da obavite potpuno čišćenje, potrudite se da bar uklonite slanu vodu.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »