Klen

Klen je česta riba naših voda, pa mu treba posvetiti nešto veću pažnju i poseban članak. Spada u ribe šaranskog roda i aktivan je tokom cele godine. Ubarajaju ga u grabljivice, mada je svaštojed, tako da je teško naći mamac na koji ne udara..

riba klen

Osnovne karakteristike klena

Klen može da naraste, mada retko, i do 3 kg, međutim , primerci do 2 kg češće se nađu okačeni na udicu i smatraju se vrednim ulovom.

Poznaje se po širokoj glavi i leđima na kojima ima tamnu krljušt. Poseduje i naglašena okrugla usta, dok su mu trbuh i trbušna peraja crvenkasta. Leđa su mu prvljavo-zelene boje a bokovi srebrnasti. Ne spada u zaštićene vrste, plašljiva je i oprezna riba, pogotovo krupniji primerci ove vrste.  Živi i kreće se pri dnu u jatima, dok su kapitalniji primerci samostalni.

Klen je veoma rasprostranjen u nizijskim ali i visinskim vodama, retko zalazi u region lipljena, dok se u području pastrmke gotovo ni ne može pronaći.  Ne bira hranu, jede podvodnu mahovinu sa istim apetitom kao i jagode, grožđe ili šljive. Ne oprašta ni sitnijim primercima ribe, rakovima  a ni žabama.

lov klena

Kako pecati klena

Klena treba pecati oprezno i tiho, najbolje sedeći, jer ga plaši i senka koju može videti. Zimi se nalazi u većim dubinama, na dnu, dok se u letnjim uslovima lovi pri površini. Zimski mamci su salama, viršla, sir, sirova džigerica ili slanina. Olovo treba da je lagano kako bi se lagano pomeralo po dnu a štap nešto mekši. Mašinice za lov na klena treba da budu sa vežim prenosom.

U letnjim uslovima,pošto se u tom periodu približava površini, treba ga pecati na plovak, na dubini od oko 1,5 metar. Mamac treba da tone prirodno jer klen udara u pokretu. Kada se mamac spusti i umiri, treba malo sačekati pa ponoviti postupak. U jutarnjim časovima klena treba tražiti bliže obali dok se kasnije popodne on pomera ka dubljim delovima vode.

Mamac za klena

Kao što smo već rekli, ova vrsta ribe nije izbirač. Rado grize i otpatke životinjskog porekla poput živinskih creva, džigerice pa čak i komadiće sirovog mesa. Nasrće još i na veštačke mušice i varalice tipa meps manjih dimenzija od 0 do 1. Pošto je svaštojed, njegov jelovnik se dalje proširuje na žitarice, hlebne valjke, crviće, gliste ili gusenice. Najviše uspeha u lovu na klena imaćete ako koristite prirodne mamce – na plovak u vožnji ali vodeći računa da pri tom ostanete potpuno neprimećeni. Dobre rezulatate daje i lov na pec- titrajem. Klen je jatna riba pa je dovoljno da predvodnik signalizira opasnost tako da će se svi primerci u jatu razbežati. Slična stvar se dešava i kada iz jata izvučete krupnijeg klena, nakon takvog ulova, možete slobodno promeniti mesto gde pecate ili se vratiti na isto tek za nekoliko sati kasnije.

Pošto je već rečeno šta se sve može koristiti kao mamac, treba znati i to da klen boravi u brzacima iza prepreka koje blokiraju i razbijaju maticu, ali ga takođe ima i na tišim mestima, plićacima, tokom leta u hladovini pored obale, pod mostovima i zabranima, dok se ipak najčešće nalazi na ušćima potoka i rečica u veću vodu.

 

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst»
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst»
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst»
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst»