Knjige o ribolovu

Pecanje može biti zabavan i koristan hobi, ali može biti i frustrirajući i zbunjujući ako ne znate šta radite. Postoje mnoge prednosti ukoliko posedujete i čitate knjige o ribolovu, uključujući – sticanje boljeg znanja i razumevanja različitih vrsta riba koje su dostupne za lov, učenje o različitim vrstama ribolovne opreme, učenje o različitim vrstama mamaca ali i poznavanja situacija iz tuđeg iskustva. Pored toga, knjige o ribolovu takođe mogu pružiti ribolovcima savete o tome gde da pronađu najbolja mesta za pecanje i koje doba dana je najbolje za ribolov određenih vrsta.

knjige o ribolovu

Pecanje je popularna zabava u kojoj mogu da uživaju ljudi svih uzrasta i sposobnosti. Međutim, pre nego što krenete u svoju prvu ribolovnu avanturu, važno je da budete svesni nekih ključnih aspekata aktivnosti. Evo tri najvažnije stvari koje treba imati na umu kada učite kako da pecate a koje ćete svakako naći u knjigama:

  1. Vrsta ribe kojoj se nadate da ćete uloviti će diktirati vrstu opreme koja će vam trebati. Različite vrste riba zahtevaju različitu ribolovačku opremu, pa je važno da prethodno istražite.
  2. Takođe ćete morati da dobijete dozvolu za ribolov pre nego što počnete da pecate. U većini država možete lako kupiti licencu na mreži ili u lokalnoj prodavnici mamaca i pribora.
  3. Kada dobijete svoju opremu i dozvolu, vreme je da počnete da planirate gde ćete pecati. Različite vrste riba nalaze se u različitim staništima, tako da je ključno znati gde pronaći ribu koju tražite.
knjige o ribolovu

Koje knjige o ribolovu izabarati

Postoji mnogo različitih načina za pecanje, a isto toliko knjiga na ovu temu. Možete pronaći knjige o pecanju mušicom, pecanju na plovak, ribolovu u morskoj vodi, pecanju šarana i još mnogo toga. Ne postoji jedan pravi način za pecanje, pa pronađite knjigu koja pokriva vrstu ribolova koji želite da radite i učite iz nje.

Bilo da ste početnik ili iskusan ribolovac, na ovoj listi postoji sasvim sigurno knjiga za vas. Od učenja o različitim vrstama riba koje žive u vašem kraju do razumevanja kako da koristite pravi mamac i pribor, ove knjige će vam pomoći da postanete bolji ribolovac. Knjige o ribolovu su takođe idealan poklon za nekoga kome je pecanje strast, hobi ili samo interesovanje. 

knjige o ribolovu
knjiga o ribolovu
Enciklopedija ribolova, Aleksandar Ardeljan

Enciklopedija ribolova na rekama i jezerima odličan je vodič kroz ribolov i ribolovačku opremu za sve pasionirane pecaroše. Bilo da ste početnik, iskusan ribolovac, ili birate knjigu na poklon, sa ovim izborom svakako nećete pogrešiti. U knjizi su opisani predeli Srbije na kojima se može pecati kao i pojašnjenje koja riba je gde i prisutna i u kom toku, tačnije 180 ribolovnih terena. Takođe, u njoj vas čeka i detaljan opis riba koje naseljavaju slatkovodne ekosisteme Srbije, uz slike koje prate svaki opis. Preporuke o opremi, mamcima i praktičan kuvar su dodatno obogatili ovu vrednu knjigu.

prirucnik za ribolov
Priručnik za ribolov, Wayne Thomas

Ribolov je omiljena razonoda mnogih ljudi. Bez obzira bavite li se njime ceo život ili tek želite započeti, ovaj će vam priručnik biti od velike pomoći jer će vas zaista nučiti mnogim stvarima. Knjiga Ribolov, vam prikazuje sve aspekte pecanja, uključujući opremu, mamce, gdje naći različite vrste ribe, potrebnu opremu za različite lokacije – od reka do mora.

morski ribolov

Ribolov na moru, Aldo Ivanišević – Knjiga koja nudi odgovor na sva bitna pitanja koja zanimaju ljubitelje ribolova na moru. Prikazani su načini ribolova svim sportskim ribolovnim alatima – štapom s koturom, klasičnom tunjom, panulom i parangalom. Objašnjeno je sve što je potrebno za njihovu izradu – konstrukcija alata, veličina udica, debljina najlonske uzice, čvorovi. Detaljno je opisano 25 riba – njihov izgled, način ribolova, mamci itd.

knjiga o ribolovu

Ribolov, riba, pribor i tehnike, John Bailey –  poznavanje vrsta i navika u ponašanju i životu ribe igra ključnu ulogu ako se iz bilo kojeg ribolovnog područja želi izvući ono najbolje, a John Bailey je vešto utkao jedinstven spoj pripovedanja i praktičnih informacija u ovaj preko potreban priručnik. u kojemu Bilo da želite novo znanje, da naučite neku novu veštinu ili poboljšate postojeće, ova knjiga o ribolovu je pun pogodak. 

ribolov srbija

Svet ribolova, Aleksandar Ardeljan – Knjiga sadržajno obuhvata: osnove ribolova (detaljan opis pribora za ribolov, mamaca za ribolov i tehnike ribolova); ribolovne terene (prikaz 13 ambijetalnih celina sa 180 ribolovnih terena na vodama Srbije); riblji svet u našim vodama (opis anatomije i fiziologije riba i prikaz 53 najtipičnijih vrsta riba u našim vodama) i na kraju, nekoliko praktičnih saveta za pripremanje jela od riba.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »