Lipljen

Lisac kojeg je teško uhvatiti ako nemate bar malo ribolovačkog iskustva – lipljen. Izrazito sportska riba, koja se najčešće nalazi u društvu sa pastrmkom, ali je uglavnom nizvodnije od pastrmskog regiona, u vodama bogatim kiseonikom. Lipljena u Srbiji ima najviše u reci Drini.

musicarenje

Lipljen karakteristike

Lipljen je aerodinamičnog oblika, srebrnastozelene i braon boje. Telo mu je u većini slučajeva prošarano tamnim tačkama i uzdužnim linijama. Na leđima dominira visoko uzdignuto peraje sa plavo- sivim nijansama. Mresti se u razdoblju mart – maj u kom je i lovostaj ove vrste. Plodnost ženke ceni se na oko 6.000 jajašaca. Maksimalna težina ove ribe jedva da dostiže 2 kilograma, a prosečna lovna težina je uglavnom manja. U Srbiji nije dozvoljen lov na lipljena koji je ispod 30 cm.

Čime se hrani lipljen

Lipljen se hrani faunom sa dna – larvama vodenih moljaca i drugih insekata, zatim sitnim vodenim životinjicama, insektima koji su blizu površine vode ili upadaju u nju. Krupniji primerci lipljena napadaju čak i sitniju ribu ali samo u slučajevima kada im voda osiromaši osnovnom hranom.

Lipljen ribolov

Lipljen je obazriviji od pastrmke, pa teško postaje plen sportskih ribolovaca početnika. Međutim, upornim praćenjem života i navika, koristeći iskustva i savete ribolovaca, vrlo brzo možete ovladati veštinom lova na ovu prvoklasnu sportsku i kako kažu, najukusniju ribu.

Lovi se isključivo finim ribolovačkim priborom i veštačkim mušicama. Lov lipljena prirodnim mamcima je zabranjen i kažnjiv. Posle mresta nije mnogo izbirljiv po pitanju hrane, ali uglavnom napada mokre mušice.

riba lipljen

Kada voda otopli, diže se bliže površini i uzima suve veštačke mušice. Lipljen nije ranoranilac kao pastrmka, zato prolećni lov traje između 9 i 16 časova. Tokom leta počinje da grize nešto ranije, praveži pauzu u popodnevnim časovima, da bi zatim potragu za hranom nastavio u predvečerje do kasno u noć. Prisustvo lipljena na nekom delu salmonidne vode opaža se po karakterističnim kolutovima koje pravi na površini, propraćeno karakterističnim zvukom – buć. Ovaj zvuk znači da lipljen grabi insekte koji padaju na vodu.

Posebna veština u lovu ove ribe je svakako izbor veštačkih mušica, ali na obavezno manjim udicama od pastrmskih, numeracije od 12 do 14. Kao i kod pastrmke, veliko je umeće odabrati i na osnovnom koncu kompletirati 3 do 4 veštačke mušice koje lipljen tog dana najradije uzima.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »