Mamci za soma - top 5

Somovi nisu izbirljivi u jelu, oni su zapravo svaštojedi, a jak miris će ih dovesti pravo na vašu udicu. Najbolji mamci za soma su oni koji privlače svojim mirisom ili ukusom. Ova brkata stvorenja mogu da identifikuju izvore hrane sa udaljenosti od 50 metara pa čak i dalje. Mnogi pripremljeni i gotovi mamci uključuju različite prirodne arome dodate u mešavinu za koje se zna da su privlačni somovima. Ako se pitate šta su najbolji mamci za soma, odgovor je vrlo jasan, šta god najgore miriše, tj.smrdi.

mamci za soma

Koji su najbolji mamci za soma?

Somovi su svestrani što se tiče hrane i jedu skoro sve što nađu. Ovo uključuje druge ribe, male sisare, gmizavce, vodozemce, insekte, rakove i sve biljne materije na koje naiđu. Dok somovi imaju reputaciju da žive na dnu i traže hranu, neke vrste soma su veoma aktivni predatori. Veličina i vrsta soma na koje ciljate će odrediti koji je najbolji mamac koji treba da koristite. Na primer, manje vrste soma obično idu za manjim plenom kao što su insekti, dok će veće vrste soma ciljati veće ribe i sisare. U suštini, za soma nema mnogo dileme, ako mamac na bilo koji način podseća na hranu i emituje miris, verovatno će privući interesovanje ovih riba. 

1. Sir kao mamac za soma

Svi znamo da sir ima jak miris u zavisnosti od vrste. Ovo ga takođe čini najboljim mamcem za soma. Zbog jakog mirisa sira, ovaj mamac će odmah privući soma da pomisli da je mrtva životinja ili neki drugi obrok, prateći trag aminokiselina u vodi. Sir koji dolazi u blokovima, tvrdi poput kačkavalja, je najbolji izbor i dobro se drži u vodi. Odrežite komad pristojne veličine, stavite ga na udicu i sačekajte. Ribolovci tvrde da nećete baš dugo čekati sa ovim mamem.

mamci za soma

2. Pileća džigerica kao mamac za soma

Pileća džigerica omiljena su kod ribolvaca koji preferiraju lov na soma iz svih krajeva. Upotreba pileće džigerice, to jest njene jetre, može biti ekstremno dobar mamac.  Jetra u sebi čuva mnogo krvi, a kombinacija mirisa same jetre i mirisa krvi, je ona kojoj som ne može da odoli. Savet je da se džigerica zamrzne zbog održavanje njene čvrstine tokom celog dana koji ćete provesti na pecanju a i zbog samog osiguravanja da ostanena udici čvrsto.

3. Viršla kao mamac za soma

Ko ne voli dobro spremljenu viršlu? Somovi je preferiraju skoro na isti način kao i mi. Teško im je odoleti. Viršle su mesnati proizvodi  i obično su dobro aditivirane prilično dobrim i prirodnim mirisima i ukusima poput dima, paprike, sira. Ovo ih čini savršeno prikladnim za gladne somove koji traže lak i ukusan obrok. Savet je da birate nešto tvrđe i kompaktnije sabijene viršle, kako bi se što čvršće držale na udici.

4. Gliste i crvi kao mamac za soma

Ako je verovati statistici, najveći broj ulovljenih somova bilo je na mamac koji je prirodan, a to su gliste ili crvi. Kada gliste ne rade, možda je to pogrešno područje ili ćete ih možda morati iskušati snažnijim i aromatičnijim mamcima. Gliste je lako montirati na udicu, bilo da postavljate jednu ili više njih.  Loša strana ovih mamaca je što podjednako dobro privlače i druge vrste, poput smuđa ili šarana, pa ako idete sa namerom da ulovite isključivo soma, probajte sa nečim drugim sa ovog spiska.

Booking.com

5. Žabe, ribice, rakovi...

Žabe, daždevnjaci, škampi, zmije, druge manje ribe, miševi i drugi glodari koji zalutaju u predeo soma verovatno će postati njegov obrok. Žabe i daždevnjake je najlakše postaviti kao mamac. Som rado proždire svaku ribu koju može da uhvati i proguta, što znči da su manje ribie izuzetno dobar mamac. Ono što je bitno kod izbora ovih mamaca je da proverite lokalne propise. Neki propisi ne dozvoljavaju pecanje živim mamcem, dok neki dozvoljavaju živi mamac ako je uhvaćen u istoj vodi. U oblastima gde je ribolov živom ribom zabranjen, probajte isečeni mamac.

mamac za soma

Iako se boile obično koriste za pecanje šarana, one se takođe mogu koristiti u ribolovu soma. Međutim, boile su manje popularne u ribolovu soma u poređenju sa drugim mamacima, kao što su žive ribe ili nabrojani mamci. Razlog za to je što su somovi poznati po tome što su vrlo prilagodljivi, te neki somovi mogu jesti i male životinje kao što su insekti, rakovi i drugi manji organizmi koji žive u vodi.

Ipak, postoje boile specijalno namenjene ribolovu soma, koje se obično proizvode u većoj veličini i različitim aromama koje privlače somove. U ribolovu soma, boile se često koriste zajedno sa drugim mamcima, kao što su žive ribe ili drugi mamci, kako bi se povećala verovatnoća ulova. Važno je napomenuti da se u ribolovu soma koriste različite tehnike i mamci u zavisnosti od uslova ribolova, veličine ribe, dubine vode, godišnjeg doba itd. Stoga je uvek važno istražiti i prilagoditi svoj izbor mamaca i tehnika prema specifičnoj situaciji u kojoj pecate.

U slučaju da vam ponestane mamaca a prodavnica je u blizini, uvek možete kupiti nešto što će somu biti privlačno. Generalno, som je najmanje izbirljiv od drugih vrsta riba, pa izaberite neki od favorita sa liste, stavite ga na udicu i nećete dugo čekati svoj ulov.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »