Meredov - mreža za ribolov

Meredov, odnosno mreža za ribolov je važna i u velikoj većini ribolovnih područja i obavezan deo ribolovne opreme. U običnom ribolovu to u većini slučajeva nije preterano potrebno, naprotiv, moglo bi se reći da ponekad može biti smetnja. Zbog toga se često vode rasprave o tome da li uopšte treba da bude u obaveznoj opremi ili ne. U životu ribolovca, međutim, postoje trenuci kada je pouzdan meredov za ribu prosto neophodan, ako ne želimo da izgubimo trofejnu ribu ili ne želimo da joj naudimo nepažljivim rukovanjem!

meredov

Meredov - karakteristike

Danas ćete najčešće naići na drvene, aluminijumske, karbonske i posebne vrste meredova, koje mogu uključivati  i plastiku, bambus ili različito kombinovane vrste svih navedenih verzija! Naravno, svaki materijal ima svoje prednosti i mane, ali proizvođač uvek treba da razmišlja o smislenosti i praktičnosti korišćenog materijala, u zavisnosti od glavne upotrebe. Ali fokusiraćemo se na najčešće korišćene materijale, a to su drvo i aluminijum!

Drveni meredov

Drveni meredov kombinuje sve prednosti prirodnog materijala, kao što je lakoća i odlična plutajuća sposobnost. Danas su najviše u upotrebi drveni meredovi sa izduženom drškom, koji se odlično ponašaju u ribolovu sa obale i iz čamca, i najčešće su to drevni meredovi sa silikonskom mrežom. Njihov nedostatak je krhkost, laka lomljivost i deformacija vremenom usled različitih uslova. Takođe, ako se zaštitini lak oguli, meredov može početi da upija vodu što će ga značajno otežati ali vremenom i oštetiti.

drveni meredov

Aluminijumski meredov

Aluminijumski meredovi su veoma česti u današnje vreme, jer su lagani, prodaju se u raznim oblicima i bojama naravno – u poređenju sa drvenim – često ih je moguće menjati. Aluminijumski ramovi se često kombinuju sa drvenim, plastičnim ili karbonskim ručkama. Gotovo sve vrste mušičarskih meredova su napravljeni od aluminijuma, koji je veoma svestran i lagan materijal. Nedostaci aluminijumskog meredova su mekoća materijala, laka lomljivost i ljuštenje tokom vremena.

aluminijumski meredov

Meredov sa gumenom mrežom

Gumirane mreže su jednostavno poliesterske mreže, koje su prekrivene mekom gumom. Ogromna prednost je glatkoća površine mreže prema telu ribe i njihova sposobnost da ne upijaju vodu i štetne mirise. Kao nedostatak meredova sa gumenim mrežama, smatra se životni vek gumene površine, koja nakon nekog vremena puca i ljušti se na najopterećenijim mestima.

Meredov sa silikonskom mrežom

Silikonske mreže su veoma popularne i često se nazivaju mrežama za hvatanje i oslobađanje, jer bi trebalo da budu što je moguće prihvatljivije za ribe. Njihova prednost je veoma glatka površina materijala, njihova izdržljivost i možda čak i providnost, koja ribu ne plaši toliko kada je uronjena, kao što je crna mreža. Kao nedostaci silikonskih mreža uzimaju se u obzir njihova veća težina, a ako nisu dovoljno duboke, ribe mogu da se odbiju od njih i skoče nazad u vodu. Ono što je specifično je da posle nekog vremena menjaju boju – požute ili upijaju drugu boju. Dobro su se pokazale u hvatanju šarana, težih i većih riba, kao i riba grabljivica.

Pogledajte proces nastanka jednog drvenog meredova