Mladica

Zima je kao stvoreno godišnje doba za lov ove grabljivice. Ulovljena mladica je trofej koji se dugo pamti. Građa i oblik tela mladice, najizrazitijeg i najvećeg predstavnika pastrmskog roda, evolucijom su dovedene do savršenstva. Sva je poput vretena, pa sa lakoćom savladava snažne matice.

mladica

Odlikuje se delimičnom mimikrijom i boju tela prilagođava sredini u kojoj živi. Leđa su joj olovno tamna, gotovo crne boje. Bokovi svetliji a trbuh prljavo bele boje. Prošarana je tamnim pegama po čitavo telu i glavi, što predstavlja karakteristično obeležje salmonida.

Mladica karakteristike

Usta mladice su duboko usečena i sa mnoštvom gustih zuba čine usnu šupljinu veoma tvrdom, što je karakteristika koju treba imati u vidu pri ribolovu. Može da naraste do 40 pa čak i do 50 kilograma, ali je njena srednja lovna težina između 5 i 12 kilograma. Naseljava brze, čiste i veće planinske reke. Ima je u Pivi, Tari, Drini, Uvcu, Limu. Krupniji primerci drže se dubokih virova sa skrovitim mestima pod obalom, odakle povremeno kreću u potragu za hranom. Kada se nahrani, mladica se vraća u svoje skrovište. Hrani se ribom i rakovima, rado napada varalicu, a sitniji primerci tokom leta i mušicu.

Pecanje mladice

Najpogodnije vreme za lov je zimi, do petanestog februara. Varalicu najradije napada zimi, jer su u to vreme sitnije ribe kojima se hrani, retke. Mresti se od polovine januara do polovine maja.

Za ovu grabljivicu treba koristiti jači ribolovni pribor a najlon ne bi trebao da je tanji od 0,40mm. Varalicu treba nabacivati uzvodno, a potom sa istog mesta prečešljati ceo prostor, tako da poslednje bacanje  bude upravljeno ka suprotnoj obali. Ovaj manevar ponovite još nekoliko puta na istom mestu da se uverite da mladice na tom mestu nema. Zatim se pomerite nekoliko metara uzvodno ili nizvodno i ponovite postupak.

Mladica najradije napada varalicu u trenutku kada je brzak unosi u vir, na mestima gde se brza i tiha voda mešaju. Na brzaku obično sačeka varalicu dok je mimoiđe, a tada se hitro okreće i bez dvoumljenja je grabi.

pecanje mladice

Savet: Dok vučete varalicu kroz vodu, ne brzajte. Ona mora što vernije da dočara tromu i iznemoglu ribicu koja ne uspeva da se odupre snazi vode, jureći nizvodno i prema obali. Kada osetite da je mladica zagrizla varalicu, kratko ali snažno kontrirajte pa čak i ponovite trzaj nazad, zbog njene tvrde usne šupljine.

Ako ste je zakačili, mladica će najpre krenuti uzvodno, pa zatim nizvodno, koristeći snagu vode i sopstvenu brzinu kako bi se oslobodila. Mada je snažna riba, brzo se zamara, vi je ipak prihvatite čvrsto pri izvlačenju.

Gotovo je pravilo da se mladice kreću u paru, naročito pred mrest, krajem januara i početkom februara. Ženka mladica izbaci od 3.000 do 12.000 komada ikre. Mlađ se najpre hrani planktonom, zatim larvama insekata iz vode i samim insektima, a kako odrasta postaje grabljiva a njen ulov su uglavnom rakovi i riba. Nijedna riba nije tako cenjena kao sportska do mladice, ali imajte na umu lovostaj i to da sa sobom možete poneti primerke iznad 60 cm.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »

Tekst preuzet iz knjige „Sve o ribolovu“, Dragoslav LJ. Petković