Orada

Orada je morska riba koja dostiže maksimalno 70 cm dužine i 6 kg težine. Gornja i donja vilica imaju šest i četiri očnjaka napred. Telo je duguljastog oblika, bočno spljošteno. Orada je morska vrsta  prilagođena toplim i umerenim uslovima i nastanjuje se u koritima morske trave i peščanom dnu.

orada

Orada karakteristike

Obično dostiže oko 35 cm u dužinu, ali kao što smo napomenili, može dostići 70 cm i težiti do oko 7,36 kg. Orada se generalno smatra najboljim i najuksnijom vrstom deverike. To je jedina vrsta iz roda Sparus – latinski naziv za ovu ribu – koji je dao ime celoj porodici Sparidae. Orada i njeno specifično ime potiče od zlatne poluge između očiju.

Orada je dvopolac. U prvom razdoblju polne zrelosti je mužjak, a čim pređe težinu od 0,50 do 0,60 kg, pretvara se u ženku i tako ostaje do kraja života. Hrani se školjkama, uključujući dagnje i ostrige. Jedna od najvažnijih riba u slanoj i hiperslanoj akvakulturi.

Komercijalna kultura orade izazvala je zabrinutost u Mediteranu zbog uticaja odbegle ribe na prirodne populacije. Orada je proždrljiv grabežljivac i njeno uvođenje može da izazove smanjenje pojedinih vrsta. Naseljava dubinu od 1-150 metara, obično 1-30 metara. Više voli da pliva blizu peščanog dna prekrivenog morskom travom.

Booking.com

Orada na drugim jezicima

Kocja (albanski), Cipura (Cipura) (bugarski), Goudbrasem (holandski), Tsipoura (grčki), Denis (hebrejski), Dorada (španski), Orata (italijanski), Goldbrasse (nemački), Dorada (poljski) , Dourada (portugalski), Dorada (rumunski), Dorada (Dorada), Zolotistij spar (Zolotistij spar) (ruski), Orada (srpski, hrvatski, slovenački), Cipura (turski), Dorade roiale (francuski), Moran zlaty (češki ).

riba orada

Kako pecati oradu

Orada voli pjeskovito morsko dno prožeto kamenjem i travom. Ako su u blizini usidreni brodovi, pontoni ili druga plovila,njimato preterano ne smeta. Naravno, pošto su njena omiljena hrana školjke (i rakovi), najbolje je naći mesto koje zadovoljava ovu činjenicu: molovi obrasli dagnjama, te blizina uzgajališta. Orada nije kao brancin osjetljiva na buku i promet na obali, i često će prići samom kraju – nemojte se opterećivati dubinom i daljinom bacanja.

Prava sezona lova na oradu počinje u martu i traje do prvih jesenjih zahlađenja. Podjednako dobro se lovi i po danu i po noći. Mamci za ribolov : lignje koje možete nabaviti u marketima (odmrznute i sušene na suncu dan-dva da već malo zamirišu), morska glista ali u krajnjoj nuždi poslužiće i obična kocka kačkavalja. Lovi se dubinski – na čekanje.

Od pribora za pecanje orade poželjno je posedovati fluorokarbonski predvez 0.30mm dužine oko pola metra. Obavezna je jaka, kovana udica veličine od 1 do 2/0, jer tanje udice orada svojim čeljustima prosto zdrobi. Što se tiče štapa, trebaće vam kvalitetan i jak štap koji je najsličniji štapu i kompletnoj opremi za lov na šarane. Dobar pribor omogućava sigurno kačenje udice i izvlačenje ribe.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj ceo tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj ceo tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj ceo tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj ceo tekst »