Moruna – san svakog ribolovca

Godine 1924. u maloj reci Tikhaya Sosna na jugu Rusije uhvaćena je riba kolosalne veličine. Bila je teška 1.227 kg, od čega je 245 kg bio crni kavijar. Bila je to moruna, jedna od najređih i najvećih riba na svetu, koja i danas živi u Rusiji.

moruna

Moruna je vrsta jesetri koja naseljava delove Crnog, Kaspijskog mora i Azovskog mora. Moruna se takođe može naći u delu istočnoga Sredozemnog mora. Kada krene da se mresti i u svim rekama koje imaju sliv prema ovim morima. Sve do izgradnje Đerdapske brane, u našu zemlju je dospevala u gornje tokove Dunava, pa su je nazivali i Dunavskim kitom. Danas je to zbog postojanja brane nemoguće, jer se izgradnjom brane, zagađivanjem vode i mnoštvom drugih uticaja, moruna sada svrstava u ugrožene vrste.

Koliko brzo se može dovesti jedna vrsta do stanja ugroženosti opstanka, govori i činjenica da je još 1980-ih i 90-ih godina, postojala zdrava populacija morune, čiji broj je sada opasno nizak.

Moruna – karakteristike džinovske ribe

Pošto ne prestaju da rastu tokom celog svog života, koji može biti i 100 godina, moruna se svrstava u najveće ribe na svetu. Najveći primerak ove vrste na svetu, koja je ulovljena, prelazi četiri metra dužine i teži skoro jednu i po tonu. Moruna je sačuvala gotovo stalan izgled od ere mamuta. U to vreme, fauna i flora su se odlikovale veoma krupnim oblicima, a ona se savršeno uklapala u svet praistorijske prirode.

Kako smo već napomenuli, ova vrsta može da živi više od 100 godina, pa se smatra jednom od najdugovečnijih riba na svetu. Počinju da se razmnožavaju tek u dobu starosti od 17-18 godina. Maksimalna starosna granica beluge takođe je još uvek nepoznata. Ženke morune imaju puno ikre, više od 10% svoje težine. A njihov kavijar se smatra jednim od najskupljih na svetu sa cenama od 200 dolara za 100 grama. Što je kavijar lakši, to je ukusniji i skuplji. Od ostalih crnih kavijara razlikuje se po velikoj veličini i suptilnom ukusu. Ova činjenica je znatno doprinela njenoj ugroženosti.

Moruna svake godine postaje sve veća, pa ako slučajno naiđete na ovu veliku ribu, ona će najverovatnije biti starija od vas. Međutim, imajte na umu da je verovatnoća da ćete uhvatiti morunu u divljini izuzetno mala. I zapamtite da je u Rusiji, kao i u drugim zemljama Kaspijskog mora, ribolov morune zvanično zabranjen – uvršten je na međunarodnu crvenu listu kao kritično ugrožena.

riba moruna
Moruna od 1.000 kg ulovljena u reci Volgi u Kazanju, izložena u Nacionalnom muzeju Tatarstana u Kazanju

Njihov gornji deo tela obično je crn, siv ili tamnozelen, a njuške i područje njuške mogu biti žute boje. Mnogi ih opisuju kao ribe slične ajkuli,  zbog njihovih velikih nazubljenih repova. Ovi repovi mogu da ih pokreću relativno velikim brzinama, ali to nije njihov primarni cilj jer imaju tendenciju da se hrane mnogo manjim plenom. Morune nisu baš intenzivni mesožderi kao što bi mogle biti u poređenju sa ajkulama slične veličine, ali su zaista vrsta koja lovi svoju manju vodenu braću. One jedu hordu manjih riba, uključujući i druge morune.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »