Mušičarenje

Lov mušicom bez plovka – mušičarenje ili ribolov mušicom je najlepši, najsportskiji ali i najkomplikovaniji način ribolova, koji iziskuje uporne vežbe dok se ovlada ovom tehnikom, a kasnije i redovne treninge. Na našim salmonidnim vodama malo je sportskih ribolovaca- mušičara, sa pravim mušičarskim štapovima. Uzroci ovoga su teško ovladavanje tehnikom, relativno skup pribor za mušičarenje, uske reke, smetnje vetra i priobalnog rastinja.

mušičarenje

Mušičarenje - 4 koraka i dve tehnike do savršenog bacanja mušice

Vodič za mušičarenje – Oni koji žele da ovladaju tehnikom nabacivanja mušica na vodu, moraju najpre da treniraju na nekoj poljani, na čistom prostoru bez drveća i uz uslov da je vreme tiho i bez vetra. Štap treba da je dug, bar dva i po metra, vitak i sa ležištem za čekrk iza rukohvata, na kraju štapa. Duž štapa su provodnici kroz koje treba provući ribolovni konac, otprilike za dužinu štapa i na njegov vrh vezati veću veštačku mušicu.

Ako do sada niste imali priliku da gledate kako se peca na mušicu, prvog dana vežbanja bi svakako trebali pozvati nekog starijeg ili iskusnijeg kolegu ribolovca, koji ima znanje i volju da vam pokaže i pomogne ali i ukaže na greške koje budete pravili. Ovaj tekst će vam nadam se pomoći ali sigurno ne u toj meri ni toliko, koliko će vam vežba.  Teoretski deo koji sledi, sastoji se od osnovnih elemenata za bacanje mušica po Rikardu Hafneru.

Vodič za mušičarenje

Kada nameravate da zabacite mušicu, zamislite da ispred vaše desne strane stoji razapeto plano, na kojem su ucrtane brojke kao na satu, od 9 pre podne do 14 časova. Isto tako morate zamisliti da iza vas stoji nekakav drveni zid, a zašto, saznaćete kasnije u tekstu.

Svako bacanje mušice sastoji se od 4 osovna položaja, a svaki od njih ima svoje zakonitosti kojih se morate pridržavati. To su:

  • Početni položaj
  • Zamah unazad
  • Zamah napred i
  • Spuštanje mušice na vodu

Mušičarenje - početni položaj

Za pravilno izvođenje ovih pokreta morate zamisliti još da se vi sami, vaše telo, nalazi u centru brojčanika zamišljenog sata na platnu. Napravite raskorak, ne usiljen a ribolovni štap držite čvrsto u desnoj ruci da reaguje na svaki pokret. Vodite računa da štap ne držite suviše grčevito a ni suviše labavo, jer su oba načina štetna. Levom rukom potom izvucite još metar ili dva konca iz čekrka, tako da on slobodno visi preko kažiprsta leve ruke. Štap treba da drži pravac, odnosno da je u položaju zamišljenog brojčanika na časovniku između 9 i 10 časova. To je početni položaj.

vežba mušičarenje

Mušičarenje - zamah unazad

Štap potom polako, a onda brže treba da dođe u položaj zamišljenog brojčanika u 13 časova popodne. U tom trenutku, desna ruka mora da se zaustavi, ali će štap pod uticajem inercije i nadalje težiti u smeru kretanja, povlačeći pritom konac svom silinom nazad da se potpuno ispravi (pod uslovom da je bacanje bilo pravilno). Ukoliko je bacanje bilo sporo – konac neće otići nazad u visinu, nego će pasti iza naših leđa. Konac znači mora da izleti brzo i visoko.

Mušičarenje - zamah unapred

Pre sledećeg zamaha unapred, čeka se na potpuno ispravljanje konca u vazduhu, što se može utvrditi pogledom ili osetiti lakim udarom ili trzajem na vrhu štapa – to se zove i tajming (timing). U tajmingu je čitava tajna pravilnog bacanja mušice. Na dužem koncu tajming je duži, a na kraćem prirodno kraći. Pravi tajming može se postići i naučiti marljivim vežbanjem i ispravljanjem postojećih greški. Da biste se privikli na pravilno ubrzavanje i naglo zaustavljanje štapa sa koncem, vraćamo se na onaj drveni zid iza vaših leđa u položaju od 13 časova, sa ekserom koji morate vrhom štapa u jednom udarcu, pravilno zabiti u taj zamišljeni drveni zid.

Kada se konac potpuno ispružio iza vas, sledi zamah napred, ali obrnutim redom. Najpre brzim trzajem pokrećete konac napred i to otprilike do brojke 12 na časovniku koji ste zamislili, nakon sledi i poslednji – četvrti položaj – spuštanje mušica na vodu.

Spuštanje mušica na vodu

Štap iz prethodnog položaja produžava svoje gibanje uslovljeno inercijom unapred i konac se polako i lepo sa mušicom, počinje spuštati na vodu. Kod položaja između 9 i 10 časova, ruku treba zaustaviti zajedno sa štapom, a mušica će se naravno, lako poput pahulje snega spustiti lagano i pravo na vodu.

Kada sve ovo dobro uvežbate, premerite dužinu nabačaja, pa ako ste uspeli da mušicu bacite 10 do 15 metara daleko, pođite na vodu. Pri tom, obratite pažnju ako idete na vodu da vam mušice koje lete kroz vazduh ne zakače kakvu granu na obali ili granje koje je iznad vode.

Horizontalno i vertikalno bacanje

Ako je štap kojim vežbate dugačak, primer, 3 metra, otpušteni ribolovni konac samo nešto duži, nabačaj na vodu računajući i dužinu štapa, biće znači dug samo nešto više od 6 metara. Pošto mi a i vi želimo veći dobačaj idemo dalje. Na početku smo rekli da u levoj ruci treba da držite odmotano sa čekrka metar ili dva konca. To je ustvari rezerva koju ćete otpuštati prilikom klaćenja konca napred nazad. Ako vam se i ta dužina konca zajedno sa rezervom učini prekratkom, ne prekidajući mahanje štapom, levom rukom izvlačite nove rezerve sa čekrka i otpuštajte ga kad god konac u vazduhu zateže napred nazad.

Uz uslov da ste ovu vežbu izveli na poljani, odnosno otvorenom prostoru, i da ste postigli dobačaj od 10 do 15 metara sa nekoliko uzastopnih pokušaja, pređite na drugu vežbu, koja se od prve razlikuje samo u tome što štap dok njime mašete nije u vertikalnom nego u vodoravnom položaju.

Sada zamišljeni brojčanik časovnika treba da vam je pod nogama. Pravila mahanja i otpuštanja rezervnog ribolovnog konca su ista kao i sa prethodne vežbe, sa jednom razlikom što mahanje štapom ne izvodite iznad svoje glave, već ispred sebe levo i desno. Prilagođavajuži položaj tela tako a mušica pri poslednjem zamahu, padne u pravcu zamišljene obale na suprotnoj strani.

Ovladavanje tehnikom horizontalnog mahanja i nabacivanja veštačkih mušica na vodu je veoma važno, jer drveće pored reka najčešće smeta vertikalnoj tehnici. Zbog toga je i tehnika vertikalnog mahanja češće u upotrebi od vertikalnog.

Inače sve ovo o čemu je bilo reči, naravno ako ste dobro savladali, pomoći će vam da na pojedinim mestima primenite i kombinovano mahanje: vertikalno- horiontalno i obrnuto, što ćete birati na osnovu i u zavisnosti od uslova koji vladaju na delu vode gde nameravate da mušičarite. Gledaćete drveće na obali, grane u okolini i znad vaše glave, grane na metar ili dva od površine vode… Na kraju, znajte još da mlaki ii suviše oštri pokreti tokom mahanja štapom, uslovljavaju mršenje konca.

oprema za mušičarenje
Oprema za mušičarenje - saveti za izbor i kupovinu opreme

Mušičarenje je ozbiljna disciplina i zato ne kupujte jeftinu opremu i ne kupujte polovnu opremu od nekoga koga ne poznajete. Zašto? Korišćenje jeftine opreme dovešće do toga da će vam biti mnogo teže ovladati tehnikom. Ista stvar je i sa polovnom opremom. Rizik je da će oprema biti istrošena ili neusklađena i početnik neće znati šta nije u redu. 

Na primer, konopac će verovatno biti star i prljav, zbog čega će biti teško zabaciti. Štap bi mogao biti neuredan i kolut bi mogao biti neuravnotežen u odnosu na štap, što otežava učenje zabacivanja. Mušičarenje je izazov sam po sebi, a pokušaj učenja sa pogrešnom opremom je siguran put u neuspeh i razočaranje. Takođe, dobar meredov za mušičarenje pomoći će vam da uhvatite više ribe, a da je ne povredite, tako da bi meredov trebalo da bude visoko na listi opreme koju morate imati.

plotica
Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato
Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov
Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare
Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »