Otrovne ribe

Mnoge TV emisije i vodiči u prirodi posvećeni su edukaciji javnosti o najotrovnijim paucima, zmijama, pa čak i žabama, ali šta je sa ribama? Za razliku od pauka ili zmija, retko čujemo koje su ribe najotrovnije ili otrovne uopšte. Ove nedelje posvećujemo naš blog post ovim opasnim ribama.

Otrovne ribe su zanimljiva tema za ljubitelje prirode i moreplovce. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti 3 vrste otrovnih riba koje žive u različitim morima i okeanima, i koje mogu biti opasne po ljudski život. Takođe ćemo vam dati neke savete kako da se zaštitite od njihovog otrova i šta da radite u slučaju da se sa njima susretnete.

3 otrovne ribe koje morate upoznati

otrovne ribe

1. Napuhača

Pufferfish (neke vrste se nazivaju i krastača) su dobile titulu „Najotrovnije ribe“ i takođe su označene kao drugi najotrovniji kičmenjak na svetu. Toksin odgovoran za tako visoko rangiranje ove ribe u „opasnoj zoni“ naziva se tetrodotoksin. Tetrodotoksin je neurotoksičan i inhibira nervni prenos koji dovodi do slabosti, paralize, pa čak i smrti u relativno niskim koncentracijama (~2mg). Ovaj toksin se nalazi u ribljoj jetri, jajnicima, crevima i koži, ostavljajući mišićno tkivo sa relativno niskim i donekle sigurnim nivoima za jelo. Uobičajeno je da se u Japanu nalazi na jelovniku gde se ova riba smatra delikatesom. Međutim, samo visoko obučeni i sertifikovani kuvari smeju da pripremaju ovu ribu za konzumaciju.

2. Kamena riba

Stonefish je uzurpirao titulu ‘Najotrovnije ribe’ poslednjih godina. Često podsećaju na optočeno kamenje (otuda i ime), s lakoćom se uklapajući u svoje prirodno okruženje. Kamena riba je jedna od najopasnijih riba u moru, jer se lako kamuflira u svojoj okolini i ima otrovne bodlje na leđima. Njen otrov može izazvati jak bol, otok, odumiranje tkiva, slabost mišića, privremenu paralizu i retko smrt. One isporučuju svoj otrov kroz bodlje duž kičme na leđima, koje se mogu produžiti kada osete pretnju ili ih nagazite. Otrov se nehotice izbacuje kada se izvrši pritisak na ribu i što je veći pritisak, to je više otrova. Kamena riba živi u indo-pacifičkom regionu i severnoj Australiji 

3. Riba lav

Riba lav je prelepa riba sa šarenim prugama i perajima, ali je takođe veoma otrovna. Njene leđne, analne i karlične bodlje sadrže otrov koji može izazvati bol, otok, kardiovaskularni kolaps i retko smrt. Riba lav je prirodno rasprostranjena u Indo-Pacifiku, ali je postala invazivna vrsta u Atlantskom okeanu gde ugrožava koralne grebene. Ribe lavovi su verovatno uvedene duž atlantske obale putem akvarijumskih izdanja.

 • Lav riba ima otrovne bodlje na leđnom, analnom i karličnom peraju koje koristi za odbranu od predatora. Otrov je protein koji deluje na nervni i mišićni sistem i može izazvati jak bol, otok, mučninu i otežano disanje kod ljudi. Međutim, otrov se može deaktivirati toplotom, pa kuvanje lav ribe ili potapanje rane u vrelu vodu može pomoći u ublažavanju simptoma.

Kako da se zaštitite od otrovnih riba?

Ako planirate da ronite ili plivate u moru gde ima otrovnih riba, trebalo bi da preduzmete neke mere opreza:

 • Nosite zaštitnu odeću ili odelo koje pokriva što više kože.
 • Budite pažljivi gde gazite ili dodirujete rukama ili nogama.
 • Izbegavajte da dirate ili hranite nepoznate ribe.
 • Ne pokušavajte da ulovite ili držite otrovne ribe.

 

Šta da radite u slučaju uboda otrovne ribe?

Ako vas ubode neka od otrovnih riba, trebalo bi da odmah potražite medicinsku pomoć. Pre nego što stignete do lekara, možete uraditi sledeće:

 • Isperite ranu čistom vodom.
 • Uklonite eventualne ostatke bodlji ili kože ribe.
 • Stavite ranu u što topliju vodu (oko 50-60 stepeni Celzijusa) na 30-90 minuta. Ovo može smanjiti bol i neutralisati otrov.
 • Ako nemate toplu vodu, možete pokušati da zagrejete ranu drugim izvorima toplote, kao što su upaljač, žar cigarete ali budite oprezni da ne izazovete opekotine.
 • Uzmite neki analgetik za ublažavanje bola, kao što je paracetamol ili ibuprofen.
 • Nadgledajte svoje stanje i potražite hitnu pomoć ako imate simptome kao što su otežano disanje, ubrzan rad srca, slabost, vrtoglavica ili gubitak svesti.
plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Read More »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Read More »
bolonjeze stapovi

Bolonjez štapovi za pecanje

Bolonjez štapovi Bolonjez štapovi za pecanje su jedna od najpopularnijih vrsta štapova među ribolovcima koji vole da pecaju na tekućoj vodi. Ova tehnika ribolova je

Read More »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Read More »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Read More »