Reka Drina

Reka Drina nastaje od ušća reke Tare u Pivu i prati severni tok 346 km (215 milja) do ulaska u Savu. Njen gornji tok je kroz kanjone i klisure, dok je donji tok širi. Drina čini veliki deo prirdne granice koja razdvaja Bosnu i Hercegovinu od Srbije u njenom zapadnom delu. Dva velika veštačka jezera, u Bajinoj Bašti i Zvorniku, napajaju hidrocentrale. Sliv Drine, koji zauzima 19.570 kvadratnih kilometara, ima značajan hidroelektrični potencijal. Drina i njene pritoke su nadaleko poznate po slatkovodnom ribolovu.

vodostaj drina

Reka Drina je svojim celokupnim tokom stanište mnogobrojnih slatkovodnih vrsta riba. Prema koncentraciji kieonika u vodi i samom kvalitetu vode u pojedinim delovima Drine naseljenu su različite vrste ribe. Celu reku po vrstama možemo podeliti u četiri glavna dela- pastrmski deo, deo lipljana, deo mrene i deo deverika. Sve ove delove reke nikako ne treba bukvalno shvatati jer oni nisu parcijalno odvojeni i i većinom se prepliću, zbog toga što se neke vrste riba nalaze duž celog toka Drine.

Reka Drina - ribolovački raj

Drina je tipična salmonidna voda, odnosno pastrmska, i odlikuje je prilično brz i veliki protok ali i visoka koncentracija kiseonika sadržanog u vodi. U delovima gde su veći nanosi šljunka, peska i postoji veće zamućivanje vode, prisutne su vrste kojima više odgovara mirniji tok a to su uglavnom sve nizvodniji predeli reke. 

Reka Drina je svojevrsna oaza ribolovaca, osim toga što je u današnje vreme još uvek jedna od najčistijih voda, u njoj se nalazi raznovrsno malo carstvo riba a istraživanja kažu da broj vrsta iznosi oko 38. Som, smuđ, šaran, pastrmka, lipljan, jez, mrena, skobalj i mnoge druge. Najatraktivnija je svakako riba mladica, koja nosi različite nazive a jedna od njih je i kraljica Drine ili drinska pastrmka. Izazovan ribolov ove vrste čine lov na nju posebnim. Pored mladice koja se lovi na veštački mamac (vobler-varalica), veoma je atraktivan lov lipljana na veštačku mušicu (fly fishing).

reka drina
ribolov drina

Reka Drina i ekologija

Značajne industrijske promene ali i neodgovornost svakog pojedinca uticao je značajno na riblji fond u ovoj reci. Ipak i pored svih faktora, Drina se i dalje svojom prirodom bori i uspeva da sačuva njen dobar deo ribljeg bogatstva. Najveći neprijatelji zelene reke i njene flore, faune i ekologije je i dalje eksploatacija šljunka, zemljišta i peska. Iako istraživanja tvrde da je ovakva eksploatacija dobra zbog povećanja dubina i da nema nikakvog značajnog efekta na riblji fond, to se nikako ne može shvatiti kao stopostotna istina. O nelegalnoj eksploataciji redovno izveštavaju sve medijske kuće ali kako je ovaj proces prisutan već decenijama, jasno je da izveštavanje nikada nije dalo efekta. Jedna od vesti je na sledećem linku.

Najveći uticaj na biljni i životinjski svet ima eksploatacija i transport nakon same eksploatacije. Ovo se ispoljava kao direktno ugrožavanje staništa ribljeg sveta i ostalih vodenih životinja. Posledice rada teške mašinerije – kamiona, bagera, izgradnjom novih pristupnih puteva, životinje instiktivno i u strahu napuštaju svoja prirodna staništa. Čak i kada ne dolazi do narušavanja njihovog staništa u fizičkom smislu, buka koju proizvode ove mašine radi popuno istu stvar. Ovo u najvećoj meri utiče na ptice i ribe ali i divljač koja živi u pribalnom delu. Čak i kada ne napuštaju staništa ili se posle radova vraćaju u njega, svi faktori ometaju njihov proces razmnožavanja što direktno vodi do smanjenja njihove populacije.

Koje životinje naseljavaju reku Drinu i njenu okolinu. Najvažnije vrste životinja koje habitiraju na ovim prostorima su: hrčak, zec, krtica, jež, slepo kuče, šumski miš i patuljasti miš, ptice: gavran, vrana, svraka, detlić, kos, grlica, golub, jarebica, prepelica, grica, fazan, divlje životinje: lisice i srne.

smeštaj drina
drina

Knjiga Drina – Prati je CD sa jednočasovnim filmom o Drini, a petnaestak autora i izdavača potrudili su se da čitaocima predstave danas najznačajniju srpsku reku.
Knjiga sadrži opširan rezime na engleskom jeziku, registar geografskih pojmova, registar ličnih imena, srpsku literaturu, geografsku kartu Podrinja, brojne fotografije, ilustracije i istorijske karte.

Reka Drina smeštaj

Reka Drina Glamping
glamping srbija drina
Reka Drina Brvnara
brvnara na drini
Vukašinov Konak Drina
vikendica jelav drina
Najnoviji tekstovi na našem blogu
plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »