Reka Uvac

Uvac je reka u Srbiji koja protiče između planina Zlatibor i Zlatar i predstavlja južnu granicu planine Zlatibor, te severnu granicu planine Zlatar. Na njemu su izgrađene HE Kokin Brod i HE Uvac i tri veštačka akumulaciona jezera: Uvačko (Sjeničko), Zlatarsko i Radoinjsko. Reka je poznata po svojim prelepim kanjonima i meandrima, koji su proglašeni za specijalni rezervat prirode. U kanjonu Uvca živi beloglavi sup, velika ptica koja je ugrožena vrsta i simbol ovog područja.

reka uvac

Zašto posetiti reku Uvac

Reka Uvac je idealno mesto za ljubitelje prirode, avanture i mira. Ovde možete uživati u predivnom pejzažu, čistom vazduhu, bogatoj flori i fauni, kao i u raznim aktivnostima na vodi i kopnu. Neki od razloga zašto posetiti reku Uvac su:

Kanjon Uvca – Kanjon Uvca je jedan od najlepših i najdužih kanjona u Srbiji, koji se proteže na oko 100 km dužine. Kanjon je ispresecan brojnim meandrima, koji su nastali usled erozije vode na krečnjačkoj podlozi. Meandri su pravi prirodni fenomen, koji oduzimaju dah svojom lepotom i veličinom. Najpoznatiji meandar je Veliki meandar, koji ima oblik potkovice i visinu od preko 100 m3. Kanjon Uvca je takođe bogat pećinama, od kojih su najpoznatije Ledena pećina i Pećina u Dubravi.

Beloglavi sup – Beloglavi sup je najveća ptica grabljivica u Evropi, koja može da dostigne raspon krila od preko 2,5 m. Ova ptica se hrani isključivo lešinama životinja, što je čini važnim činiocem u održavanju ekološke ravnoteže. Beloglavi sup je ugrožena vrsta, koja je nekada naseljavala celu Balkansko poluostrvo, ali je danas svedena na nekoliko kolonija. Jedna od najvećih i najstarijih kolonija beloglavog supa nalazi se upravo u kanjonu Uvca, gde živi oko 400 jedinki. Ova kolonija je rezultat uspešnog projekta zaštite i reintrodukcije ove vrste, koji traje od 1990. godine. Posetioci reke Uvca mogu da posmatraju ove impozantne ptice kako lete iznad kanjona ili se hrane na hranilištima.

Veštačka jezera – Reka Uvac je dom tri veštačka jezera: Uvačko (Sjeničko), Zlatarsko (ili jezero Kokin Brod) i Radoinjsko. Ova jezera su nastala kao posledica izgradnje hidroelektrana na reci Uvac, što je dovelo do potapanja doline reke i stvaranja ovih vodenih površina. Jezera su plave boje i okružena su zelenim brdima i šumama. Ona nude mogućnost za razne vodene aktivnosti, kao što su vožnja čamcem, kajakom, splavom ili kanuom, ribolov, kupanje ili ronjenje. Takođe, na obalama jezera se nalaze brojni kampovi, vikendice, etno-sela i restorani, gde se može odsesti i uživati u lokalnoj kuhinji i gostoprimstvu.

Planine Zlatibor i Zlatar – Reka Uvac je okružena planinama Zlatibor i Zlatar, koje su popularne turističke destinacije u Srbiji. Ove planine su poznate po svojim lekovitim klimatskim uslovima, bogatstvu biljnog i životinjskog sveta, kulturno-istorijskom nasleđu i raznovrsnim sadržajima za rekreaciju i zabavu. Na Zlatiboru se nalaze brojni ski-centri, pešačke i biciklističke staze, etno-sela, spomenici i muzeji, kao i čuveno jezero Zlatibor. Na Zlataru se nalaze park prirode Zlatar, manastiri Mileševa, Banja i Dubrava, kao i planinski vrhovi Golo brdo, Veliki Štit i Gradina.

Kako doći do reke Uvac

Reka Uvac se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, na oko 250 km od Beograda. Do reke Uvac se može doći automobilom, autobusom ili vozom. Automobilom se može stići do nekih od većih mesta u blizini reke Uvac, kao što su Nova Varoš, Sjenica ili Priboj, a zatim lokalnim putevima do odredišta na reci. Autobusom se može putovati do istih mesta, a zatim presedati na lokalne autobuse ili taksi. Vozom se može stići do stanice Štrpci na pruzi Beograd-Bar, koja se nalazi na samoj reci Uvac, a zatim peške ili čamcem do željenog mesta.

Reka Uvac mapa

Uvac ribolov

Reka Uvac je jedna od najlepših i najbogatijih reka u Srbiji, koja nudi izvanredne mogućnosti za ljubitelje ribolova. Ovde možete uživati u miru i tišini prirode, diviti se spektakularnim kanjonima i meandrima, posmatrati retke i zaštićene vrste ptica, kao i uloviti razne vrste riba. U nastavku ćemo vam predstaviti neke od glavnih karakteristika i prednosti ribolova na reci Uvac.

drveni raj uvac smestaj

Vrste riba na reci Uvac

Reka Uvac je bogata raznovrsnim vrstama riba, koje privlače pažnju mnogih ribolovaca. Na reci Uvac se mogu naći sledeće vrste riba:

Pastrmka – Pastrmka je jedna od najcenjenijih i najukusnijih vrsta riba, koja se odlikuje srebrnkastim telom sa crvenkastim ili ružičastim tačkama. Pastrmka je veoma osetljiva na kvalitet vode, pa se može naći samo u čistim i hladnim rekama. Pastrmka se lovi uglavnom varaličarenjem ili mušičarenjem, a najbolje vreme za lov je proleće i jesen.

Lipljan – Lipljan je sličan pastrmci po izgledu i ukusu, ali ima duže i tanje telo sa sitnijim ljuskama. Lipljan je takođe veoma zahtevna vrsta ribe, koja traži bistru i kiseonikom bogatu vodu. Lipljan se lovi istim tehnikama kao i pastrmka, a najbolje vreme za lov je leto i jesen.

Klen – Klen je jedna od najrasprostranjenijih i najborbenijih vrsta riba u Srbiji, koja se može naći u gotovo svim rekama. Klen ima zdepasto telo sa velikom glavom i ustima, a boja mu varira od zelene do sive sa tamnim šarama. Klen se hrani raznim vrstama hrane, od insekata do drugih riba. Klen se lovi varaličarenjem, plovakom ili dubinskim pecanjem, a najbolje vreme za lov je proleće i leto.

Šaran – Šaran je jedna od najpopularnijih i najvećih vrsta riba u Srbiji, koja se gaji u mnogim ribnjacima i jezerima. Šaran ima debeo i duguljast oblik tela sa velikim ljuskama, a boja mu varira od zlatne do tamno smeđe. Šaran je svežder, koji jede raznu hranu, od biljaka do životinja. Šaran se lovi dubinskim pecanjem sa raznim mamcima, kao što su kukuruz, hleb, crvi ili boile. Najbolje vreme za lov šarana je proleće i jesen.

Som – Som je najveća slatkovodna riba u Evropi, koja može da naraste i do nekoliko metara dužine i stotina kilograma težine. Som ima izduženo telo bez ljuski sa velikom glavom i ustima punim oštrih zuba. Som je grabljivica, koja lovi druge ribe, ali i ptice, glodare ili žabe. Som se lovi dubinskim pecanjem sa velikim mamcima, kao što su ribe, žabe ili miševi. Najbolje vreme za lov soma je leto i jesen.

Ribolovci, da li ste spremni?

Reka Uvac nudi mnoge prednosti za ribolovce, koje čine ovo iskustvo nezaboravnim. Neki od razloga zašto odabrati reku Uvac za ribolov su:

Prirodna lepota – Reka Uvac je jedna od najlepših reka u Srbiji, koja se odlikuje svojim predivnim kanjonima i meandrima, koji su proglašeni za specijalni rezervat prirode. Ovde možete uživati u pogledu na zelene brda i stene, plavu vodu i nebo, kao i u mirisu i zvucima prirode. Reka Uvac je takođe bogata pećinama, od kojih su najpoznatije Ledena pećina i Pećina u Dubravi, koje možete posetiti i istražiti.

Bogatstvo životinjskog sveta – Reka Uvac je dom mnogih životinjskih vrsta, koje možete videti i upoznati. Na reci Uvac se nalazi najveća kolonija beloglavog supa u Srbiji, koja broji oko 400 jedinki. Beloglavi sup je najveća ptica grabljivica u Evropi, koja može da dostigne raspon krila od preko 2,5 metara. Ova ptica se hrani isključivo lešinama životinja, što je čini važnim činiocem u održavanju ekološke ravnoteže. Pored beloglavog supa, na reci Uvac se mogu videti i druge vrste ptica, kao što su orao krstaš, soko lastavičar, gavran ili vrana. Takođe, na reci Uvac se mogu naći i druge životinje, kao što su vuk, medved, lisica, jazavac, kuna ili divlja svinja.

Raznovrsnost ribolovnih tehnika – Reka Uvac nudi mogućnost za razne ribolovne tehnike, koje zadovoljavaju različite ukuse i potrebe ribolovaca. Na reci Uvac se može loviti varaličarenjem, mušičarenjem, plovakom ili dubinskim pecanjem, zavisno od vrste ribe koju želite da ulovite. Takođe, na reci Uvac se može loviti sa obale ili sa čamca, što vam omogućava da pristupite različitim delovima reke i da promenite mesto po potrebi.

Uvac smeštaj

drveni raj uvac smestaj

Drveni raj

uvac smestaj

Biserna dolina Uvac

uvac smestaj brvnara

Markove kolibe

I na kraju…

Reka Uvac je jedinstveno prirodno bogatstvo Srbije, koje nudi nezaboravno iskustvo za sve posetioce. Ovde možete uživati u lepoti kanjona i meandara, diviti se letu beloglavog supa, opustiti se na veštačkim jezerima, istraživati planine Zlatibor i Zlatar i upoznati se sa lokalnom kulturom i tradicijom. Reka Uvac je mesto koje treba videti i doživeti barem jednom u životu.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam dati neke osnovne informacije o

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u opštini Zrenjanin, u Srednjem Banatu,

Pročitaj tekst »
bolonjeze stapovi

Bolonjez štapovi za pecanje

Bolonjez štapovi Bolonjez štapovi za pecanje su jedna od najpopularnijih vrsta štapova među ribolovcima koji vole da pecaju na tekućoj vodi. Ova tehnika ribolova je dobila ime po gradu Bolonja

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu ćemo vam reći sve što

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode, gde se riba nalazi. Glavinjare

Pročitaj tekst »