Riba jez

Riba jez je izuzetnog ukusa, a u narodu je još poznata i kao broder, brodfiš, jazvenac, udovica, jaz.. Naseljava uglavnom nizijske reke i drži se mirnijih tokova. Pri niskim vodostajima naseljava i dubinske regione Dunava, Save i Tise.

Odrasla riba jez je prilično samostalna i usamljena, dok su manji primerci društveni. Preduzima migraciju ka pritokama da bi se mrestio u umerenoj struji na šljunku ili potopljenoj vegetaciji. Hrani se raznim vodenim i kopnenim životinjama i biljnim materijalom. Veće jedinke se hrane uglavnom onim manjim ribama. 

riba jez

Riba jez - karakteristike

Vretenastog je oblika i podseća na klena i crvenperku. Samim tim što podseća, ne znači da nema posebne karakteristike koje je izdvajaju od njih. Siguran znaka da ste naišli na ribu jez su zlatno-žute oči, sa karakterističnom crnom pegom u gornjem delu beonjače.

S proleća je srebrno bele boje, dok u jesen, njegova leđa dobiju tamniju boju. Mresti se u aprilu i maju, kada ženka položi na dno i do 130.000 jajašaca. U vreme mresta, telo poprima zlatnu nijansu pa riba jez deluje zaista atraktivno.

Ribolov jeza

Ribolov jeza možemo slobodno reći traje tokom čitave godine. Na proleće i u jesen ga treba tražiti mamcima koji leže na dnu – dubinski ribolov. A tokom leta, ribolov jeza se obavlja na plovak. Veći primerci u vodenim brzacima se uspešno love malim varalicama tipa meps.

Jez ima sve karakteristike sportske ribe, jer podjednako voli i prirodne a i veštačke mamce. Uspešno se hvata i na varalice i na mušice. Njegova borbenost ga takođe odlikuje kao sportsku ribu, riba jez se jako i žilavo otima, naročito na obali prilikom skidanja udice.

Preporuka je tokom leta da se lovi u periodu podneva uz uslov da je vreme toplo i nebo vedro. Dok traju velike vrućine, najbolje vreme za ribolov jeza je rano izjutra, od 5 do 7 časova, ili popodne oko 17 do 19h. Prihranjivanje kukuruznim brašnom, koncentratom za piliće i mamcima, poboljšavate svoje šanse ulova ove vrste ribe.

ribolov jeza

Jeza nikako ne treba loviti grubim priborom, poput debelog najlona, ogromnih udica i glomaznim plovcima. Najbolje je upotrebiti udice veličine od 10 do 14, konac prečnika 0,20 do 0,30 mm uz upotrebu laganog plovka.

Mamci za jeza: crvena glista, crvi, hlebni valjci, skakavci, mravlja jaja, sitnije varalice…

Gde se sve može naći riba jez

Evropa i Azija: sliv Baltika, Crnog, severnog Kaspijskog i Severnog mora, sliv Atlantskog okeana južno do Sene i slivovi donjeg dela Loare (Francuska). Ne postoji u Skandinaviji severno od 69°N. U Aziji, na istoku do sliva Lene i Aralskog basena. Uveden u Veliku Britaniju i severnu Italiju (Ref. 59043). Transportovan u nekoliko zemalja u Evropi i Sjedinjenim Državama radi ukrasa.

Izvor: Fishbase.de

plotica
Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato
Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov
Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare
Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »