Mrena - sve o ovoj ribi

Mrena je jedna od najcenjenijih i najrasprostranjenijih vrsta riba u našim rekama, jezerima i kanalima. Ona je izuzetan borac na udici, a meso joj je ukusno i zdravo. U ovom blog postu ću ti predstaviti neke osnovne informacije o mreni, njenim navikama, staništu, razmnožavanju, kao i savete kako da je uspešno loviš.

mrena

Mrena - Izgled i osobine

Mrena (Barbus barbus) pripada porodici šarana i ima vretenasto telo prekriveno gustom sitnom krljušti. Leđa su joj sivomaslinasta, a prema stomaku je srebrnasta. Usta su joj mesnata i žilava, ukrašena sa dva para malih brkova. Raste do težine od 10 kilograma, mada se takvi primerci nisu videli već duže vreme. Najčešće se viđaju primerci od 500 grama do jednog kilograma, a primerci od 5 kilograma se smatraju kapitalnim ulovima. Životni vek mrene je 9 godina.

Ishrana i stanište mrene

Mrena je svaštojed koji se hrani raznovrsnom hranom, od biljnog materijala do sitne ribe. Ona voli brze i bistre vode sa kamenitim ili šljunkovitim dnom, gde se skriva u rupama i pod korenjem drveća. Mrena se može naći u gotovo svim većim rekama u Srbiji, kao što su Dunav, Sava, Tisa, Drina, Morava, Ibar, Timok i druge. Takođe se nalazi u nekim jezerima i kanalima koji su povezani sa rekama.

Razmnožavanje mrene

Mrena se razmnožava od maja do juna, kada pliva uzvodno u potrazi za pogodnim mestima za mrest. Ženka položi oko 100.000 jaja na kamenje ili vodeno bilje, koja oplode mužjaci. Jaja su lepljiva i otporna na strujanje vode. Mlade mrene se izlegu posle 10-15 dana i brzo rastu.

mrena

Ribolov mrene

Ribolov mrene je veoma zanimljiv i izazovan, jer zahteva dobru tehniku i opremu. Mrena se može loviti na različite načine: na plovak, na kotrljanje, na zastavicu ili na varalicu. Za lov na plovak treba koristiti tanak i osetljiv štap dužine oko 3 metra, najlon debljine do 0,30 mm i udice kovanice od broja 6 do 10. Mamac se vodi po dnu ili tik iznad njega, skakućući po struji. Za mamce se mogu koristiti hleb, gliste, crvići, rovci, kukuruz ili dud.

Za lov na kotrljanje treba koristiti duži lagani štap sa mašinicom na kraju i okruglo olovo težine od 1,5 do 4 grama koje se montira na kraju najlona. Na 10-30 cm od olova se vežu dve udice, a iznad njih zastavica od obojenog konca koja pokazuje smer i dubinu kretanja mamca. Sistem se zabacuje uzvodno i vodi nizvodno uz lagano zatezanje najlona.

Za lov na zastavicu treba koristiti sličnu opremu kao za kotrljanje, samo bez olova. Zastavica se montira direktno na najlon između dve udice. Sistem se zabacuje uzvodno i vodi nizvodno uz povremeno podizanje mamca. Za lov na varalicu treba koristiti srednje težak štap dužine oko 2,5 metra, najlon debljine do 0,35 mm i varalice poput voblera, cikada, kašikara ili leptira. Varalicu treba voditi brzo i agresivno, uz povremene pauze i promene smera.

Pošalji svoj ulov

Nadam se da ti je ovaj blog post bio koristan i zanimljiv. Mrena je riba koja zaslužuje poštovanje i divljenje svakog ribolovca. Ako se odlučiš da je loviš, želim ti puno sreće i uživanja. Ako uhvatiš neki lep primerak, slobodno podeli svoje iskustvo i fotografiju sa nama putem kontakt forme na sajtu. 

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam dati neke osnovne informacije o

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u opštini Zrenjanin, u Srednjem Banatu,

Pročitaj tekst »
bolonjeze stapovi

Bolonjez štapovi za pecanje

Bolonjez štapovi Bolonjez štapovi za pecanje su jedna od najpopularnijih vrsta štapova među ribolovcima koji vole da pecaju na tekućoj vodi. Ova tehnika ribolova je dobila ime po gradu Bolonja

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu ćemo vam reći sve što

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode, gde se riba nalazi. Glavinjare

Pročitaj tekst »