Skobalj - riba koja živi u jatima i voli brze vode

Skobalj je slatkovodna riba koja pripada porodici šarana i poznat je i pod mnogim drugim različitim lokalnim nazivima. Skobalj je rasprostranjen po celoj Istočnoj Evropi i Aziji, a kod nas se najčešće nalazi u vodama Dunavskog sliva. U ovom blog postu ćemo vam predstaviti neke zanimljivosti o ovoj ribi, kao i savete kako da je uspešno ulovite.

skobalj

Skobalj - zanimljivosti

Skobalj može da naraste do 50 cm dužine i 1,5 kg težine, ali su takvi primerci retki. Obično su skobalji manji i lakši, a prosečna dužina je oko 30 cm, a težina oko 500 g.

Skobalj se hrani uglavnom algama, koje skida sa kamenja na dnu reke. Ponekad jede i ličinke, rečne rakove, pa čak i jajašca i mlade druge ribe. Skobalj je riba koja se kreće u velikim jatima i traži hranu u brzim vodama sa šljunkovitim terenom.

Skobalj se mresti od marta do maja, kada temperatura vode dostigne 6-8 stepeni Celzijusa. Ženka položi oko 1000 jajašaca u grupi, koje mužjak odmah oplodi. Jajašca se lepe za kamenje i šljunak, a izlegu se za desetak dana. Skobalj doživljava polnu zrelost između treće i četvrte godine života.

Skobalj je veoma cenjena sportska riba, jer pruža dobar otpor na udici i ima snažne trzaje. Skobalj je takođe ukusna riba za jelo, ali ima dosta kostiju. Najbolje vreme za pecanje skobalja je u proleće i jesen, kada su aktivniji i gladniji.

skobalj

Saveti za pecanje skobalja

Za pecanje skobalja možete koristiti različite tehnike, kao što su plovak, fider, varaličarenje ili mušičarenje. Najvažnije je da pronađete mesto gde se zadržavaju jata skobalja, što možete uočiti po tragovima koje ostavljaju na kamenju ili po površini vode. Takođe je bitno da pratite kretanje jata, koje se menja u zavisnosti od temperature i čistoće vode.

Za plovak tehniku možete koristiti tanke štapove sa osetljivim vrhom i malim plovcima. Najlon treba da bude tanak i jak, a udice sitne i oštre. Kao mamci se mogu koristiti hleb, crvići ili trava (alge). Hleb treba da bude svež i mekan, a može se oblikovati kao ruža ili loptica. Crvići treba da budu sitni i crveni, a trava treba da bude zelena i sočna. Mamce treba često menjati da bi bili privlačni za skobalje.

Za fider tehniku možete koristiti srednje teške ili teške štapove sa jakim najlonom i hranilicama koje su prilagođene brzini vode. Kao mamci se mogu koristiti isti kao za plovak tehniku, ali se mogu dodati i pelete ili boile. Kao primamu možete koristiti specijalne smese za skobalje, koje sadrže hleb, brašno, kukuruz, sir i druge sastojke. Primamu treba bacati na mesto gde se nalazi jato skobalja, da bi ih privukli i zadržali na tom mestu.

Za varaličarenje možete koristiti lagane ili srednje teške štapove sa tankim najlonom ili upredenicom i malim varalicama koje imitiraju sitnu ribu. Kao varalice se mogu koristiti kašike, leptiri, tvisteri, silikonske ribice ili mušice. Varalice treba voditi brzo i povremeno zastajkivati, da bi izazvali napad skobalja. Varaličarenje je efikasno u periodu kada su skobalji agresivniji i hrane se drugom ribom.

Za mušičarenje možete koristiti tanke štapove sa plutajućim ili tonućim strunama i veštačkim mušicama koje imitiraju insekte ili ličinke. Kao mušice se mogu koristiti nimfe, suve mušice, strimeri ili terestrijali. Mušice treba voditi lagano i prilagoditi dubinu i brzinu vode. Mušičarenje je efikasno u periodu kada su skobalji površinski aktivni i hrane se insektima.

Tvoj ulov je skobalj? Pošalji nam sliku i objavićemo je!

Skobalj je riba koja će vam pružiti mnogo zadovoljstva i uzbuđenja na vodi, a i na tanjiru. Ukoliko želiš da i drugi vide tvoj ulov, pošalji nam sliku i informacije o mestu i načinu lova i objavićemo je. Podatke možeš poslati putem kontakt mejla na sajtu. Srećno i bistro!

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam dati neke osnovne informacije o

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u opštini Zrenjanin, u Srednjem Banatu,

Pročitaj tekst »
bolonjeze stapovi

Bolonjez štapovi za pecanje

Bolonjez štapovi Bolonjez štapovi za pecanje su jedna od najpopularnijih vrsta štapova među ribolovcima koji vole da pecaju na tekućoj vodi. Ova tehnika ribolova je dobila ime po gradu Bolonja

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu ćemo vam reći sve što

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode, gde se riba nalazi. Glavinjare

Pročitaj tekst »