Riba šljivar

Ako ste ljubitelj sportskog ribolova, verovatno ste čuli za ribu šljivar. Šljivar je vrsta slatkovodne ribe koja pripada porodici šarana i koja se može naći u rekama i jezerima Evrope i zapadne Azije. Šljivar je poznat i pod imenima tintaš, rijac, jatnik i škrgalj. U ovom blog postu ćemo vam reći nešto više o ovoj zanimljivoj i ukusnoj ribi, koja može biti odličan izbor za vaš sledeći ribolov.

šljivar

Kako izgleda riba šljivar?

Šljivar ima izduženo telo, srebrnkastu boju i karakteristične usne koje koristi za struganje biljnih naslaga sa kamenja. Šljivar se često meša sa skobaljem, koji je sličan po izgledu, ali ima drugačiji oblik glave i usta. Šljivar se razlikuje od skobalja i po tome što ima dužu prvu leđnu peraju i kraću drugu leđnu peraju. Osim toga, šljivar ima manje ljuske i više krljušti duž bočne linije. Šljivar može narasti do 25 do 45 centimetara dužine i do 2 kilograma težine. Oči su mu žute, a peraja imaju crvenkasto-žute baze. Boja mu postaje življa u vreme mresta, kada muškarcima operkula, baza peraja i stomak poprime narandžastu nijansu.

Gde živi šljivar?

Šljivar je poluanadromna riba, što znači da migrira iz slane vode u reke radi mresta. Postoje i stalne populacije koje žive samo u slatkim vodama. U Baltičkom moru vrsta se nalazi do 62°-63° severne geografske širine u Švedskoj i Finskoj.

Šljivar je rasprostranjen u slatkim vodama i u slanoj vodi estuarija reka koje se ulivaju u Kaspijsko more, Crno more i Baltičko more, kao i u Severnom moru u slivovima Elbe i Emsa. Postoje zapisi o njegovom prisustvu u Jermeniji, Austriji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Gruziji, Nemačkoj, Mađarskoj, Iranu, Letoniji, Litvaniji, Moldaviji, Holandiji, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji i Crnoj Gori, Slovačkoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Turskoj, Severnoj Makedoniji i Ukrajini.

Čime se hrani šljivar?

Šljivar se hrani algama, muljem i sitnim životinjama koje skida sa dna vode svojim usnama. Takođe jede jaja drugih riba. Šljivar je aktivan tokom dana i noći. U moru se kreće u malim jatima duž obale, dok se u rekama raspoređuje po dubini vode u zavisnosti od temperature i količine kiseonika.

Kada se mresti šljivar?

Šljivar napušta more u maju ili junu i pliva uzvodno do brzih pritoka sa kamenitim ili šljunkovitim dnom i malo vegetacije. Mužjak priprema nekoliko mesta na reci na kojima ženka polaže grupe jaja. Jaja su lepljiva i prijanjaju za kamenje. Mlađ se izlegne posle 10 do 15 dana i ostaje u reci do jeseni, kada se spušta u more. Šljivar dostiže polnu zrelost sa tri do četiri godine života.

Zašto je šljivar dobar za sportski ribolov?

Šljivar je veoma cenjen od strane sportskih ribolovaca, jer je borben, izdržljiv i ukusan. Šljivar se može loviti na različite načine, ali najčešće se koristi plovak ribolov ili fider ribolov. Za mamce se mogu koristiti crvići, gliste, kukuruz, hleb ili testo. Šljivar se najbolje lovi u proleće i jesen, kada je aktivan i gladan. Šljivar je takođe zdrav za ishranu, jer ima malo kostiju i masnoće, a puno proteina i minerala.

Šljivar je zanimljiva i ukusna riba za sportski ribolov, koja živi u slatkim i slanim vodama Evrope i zapadne Azije. Šljivar ima izduženo telo, srebrnkastu boju i karakteristične usne. Šljivar se hrani algama, muljem i sitnim životinjama. Šljivar se mresti u brzim pritokama reka sa kamenitim dnom. Šljivar se može loviti na plovak ili fider sa različitim mamcima. Šljivar je borben, izdržljiv i ukusan.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam dati neke osnovne informacije o

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u opštini Zrenjanin, u Srednjem Banatu,

Pročitaj tekst »
bolonjeze stapovi

Bolonjez štapovi za pecanje

Bolonjez štapovi Bolonjez štapovi za pecanje su jedna od najpopularnijih vrsta štapova među ribolovcima koji vole da pecaju na tekućoj vodi. Ova tehnika ribolova je dobila ime po gradu Bolonja

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu ćemo vam reći sve što

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode, gde se riba nalazi. Glavinjare

Pročitaj tekst »