Riba u ishrani

Riba je jedna od najzdravijih namirnica koje možemo uključiti u našu ishranu. Riba je bogata proteinima visokog kvaliteta, vitaminima, mineralima i esencijalnim masnim kiselinama koje naše telo ne može samo da proizvede. Riba ima brojne benefite za naše zdravlje, posebno za srce, mozak i imunitet. U ovom blog postu ćemo vam objasniti zašto je riba potrebna u ishrani i koje vrste ribe treba da birate.

riba u ishrani

Riba u ishrani: zašto je važno jesti ribu redovno

Jedan od najvitalnijih (i očiglednih) delova na listi opreme svakog ribolovca je njihov štap za pecanje. Međutim, nije svaki štap isto izgrađen, a određeni štapovi mogu biti bolji za određene ribolovce. Uz ove savete i trikove, možete biti na dobrom putu da izaberete pravi štap za pecanje za vaš savršeno uspešan dan na vodi.

Pre nego što krenete u kupovinu, trebalo bi da znate različite delove vašeg štapa za pecanje. Ovi elementi su uglavnom univerzalni, sa samo malim izmenama u zavisnosti od stila i  vrste štapa za pecanje.

Prednosti ribe za zdravlje

Riba ima mnogo prednosti za naše zdravlje, zahvaljujući njenom bogatom nutritivnom sastavu. Evo nekih od njih:

Riba je izvor omega-3 masnih kiselina, koje su važne za prevenciju i lečenje kardiovaskularnih bolesti, jer smanjuju upalu, trigliceride i holesterol u krvi, poboljšavaju elastičnost krvnih sudova i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka1. Omega-3 masne kiseline takođe doprinose zdravlju mozga, jer poboljšavaju pamćenje, koncentraciju, raspoloženje i sprečavaju degenerativne bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Omega-3 masne kiseline su takođe bitne za razvoj i funkciju nervnog sistema kod dece i trudnica.

Riba je bogata proteinima visokog biološkog kvaliteta, koji sadrže sve esencijalne aminokiseline koje naše telo ne može samo da sintetiše. Proteini su gradivni materijali naših ćelija, tkiva i organa, a takođe su važni za imunitet, hormonsku ravnotežu, rast i oporavak mišića. Proteini iz ribe se lakše vare i bolje iskorišćavaju od proteina iz drugih izvora mesa.

Riba je bogata vitaminima, posebno vitaminima B grupe, koji su važni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, metabolizma energije, stvaranja crvenih krvnih zrnaca i sinteze DNK. Riba takođe sadrži vitamine A, D i E, koji su rastvorljivi u mastima i imaju različite uloge u organizmu. Vitamin A je važan za vid, kožu, rast i reprodukciju. Vitamin D igra ključnu ulogu u apsorpciji kalcijuma iz hrane i održavanju zdravlja kostiju i zuba. Vitamin E je snažan antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja slobodnih radikala.

Riba je bogata mineralima, poput fosfora, kalcijuma, cinka, natrijuma, gvožđa, selena i joda. Fosfor je neophodan za formiranje kostiju i zuba, kao i za prenos energije u ćelijama. Kalcijum je takođe bitan za zdravlje kostiju i zuba, kao i za mišićnu kontrakciju i prenos nervnih impulsa. Cink je važan za imunitet, rast, zarastanje rana i održavanje čula ukusa i mirisa. Natrijum je neophodan za regulaciju tečnosti u organizmu i održavanje normalnog krvnog pritiska. Gvožđe je esencijalni sastojak hemoglobina koji prenosi kiseonik do svih ćelija u telu. Selen je antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja i podržava funkciju štitne žlezde. Jod je bitan za sintezu hormona štitne žlezde koji utiču na metabolizam, rast i razvoj.

riba u ishrani

Kako izabrati i pripremiti ribu

Riba je zdrava hrana, ali ne sve vrste ribe su jednako dobre za nas. Neki faktori koje treba uzeti u obzir prilikom izbora i pripreme ribe su:

Sadržaj masti: Riba se može podeliti na belu i plavu ribu, u zavisnosti od sadržaja masti u njenom mesu. Bela riba sadrži manje od 2% masti, dok plava riba sadrži između 5 i 25% masti. Bela riba je manje kalorična i pogodna za osobe koje žele da smanje unos masti i kalorija. Plava riba je bogatija omega-3 masnim kiselinama i vitaminima rastvorljivim u mastima, pa je preporučljiva za osobe koje imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti ili nedostatak ovih hranljivih materija. Primeri bele ribe su: oslić, bakalar, list, smuđ, som, pastrmka, štuka, jegulja. Primeri plave ribe su: losos, tuna, skuša, sardina, haringa, zubatac, škarpina.

Izvor ribe: Riba može biti rečna ili morska, u zavisnosti od toga gde je ulovljena ili gajena. Rečna riba je obično svežija i ima manje soli od morske ribe. Morska riba je bogatija jodom i drugim mineralima koji se nalaze u morskoj vodi. Međutim, neke vrste morske ribe mogu biti kontaminirane teškim metalima poput žive i olova ili otrovnim hemikalijama poput hlora i dioksina, koji mogu biti štetni po zdravlje ako se konzumiraju u velikim količinama. Zato treba izbegavati ribu koja je ulovljena u zagađenim područjima ili koja je na vrhu lanca ishrane, kao što su ajkula i sabljarke. Takođe treba biti oprezan sa konzerviranom ribom koja može sadržati aditive, konzervanse i previše soli. Najbolje je birati svežu ili zamrznutu ribu koja je proverenog porekla i kvaliteta.

Način pripreme: Riba se može pripremati na razne načine: može se jesti presna (suši), dimljena (losos, šaran), konzervirana (tuna, sardina, skuša), kuvana, pržena, grilovana (prethodno može biti marinirana), panirana ili pripremana na pari. Način pripreme utiče na nutritivnu vrednost i ukus ribe. Najzdraviji načini pripreme su oni koji čuvaju najviše hranljivih materija i dodaju najmanje masnoće i soli. To su kuvanje, grilovanje i pečenje na pari. Prženje ili paniranje u dubokoj masnoći povećava kalorijsku vrednost ribe i može dovesti do gubitka nekih vitamina i minerala. Dimljenje ili konzerviranje mogu dodati previše soli koja može podići krvni pritisak. Presna riba može biti ukusna i zdrava ako je sveža i dobro očišćena, ali takođe može nositi rizik od infekcije bakterijama ili parazitima ako nije pravilno obrađena.

Riba u ishrani je tema koja zaslužuje pažnju svih koji žele da vode zdrav i uravnotežen način života. Riba je namirnica koja nudi mnogo benefita za naše telo i um, a može se pripremati na različite i ukusne načine. Riba je takođe dobar izbor za one koji žele da smanje unos crvenog mesa, koje može biti povezano sa povećanim rizikom od nekih hroničnih bolesti, kao što su dijabetes, gojaznost i rak. Riba je takođe pogodna za vegetarijance koji konzumiraju mlečne proizvode i jaja, jer im obezbeđuje dovoljno proteina i drugih hranljivih materija koje mogu nedostajati u biljnoj ishrani.

Riba u ishrani - koliko ribe je dovoljno?

Da biste uživali u svim prednostima ribe, preporučuje se da je jedete barem dva puta nedeljno, po mogućstvu plavu ribu koja je bogatija omega-3 masnim kiselinama. Takođe treba da birate svežu ili zamrznutu ribu koja je proverenog porekla i kvaliteta, i da je pripremate na zdrav način, bez dodavanja previše masnoće i soli. Riba se može kombinovati sa raznim prilozima, kao što su povrće, salata, integralni pirinač ili krompir. Riba se takođe može koristiti za pravljenje raznih jela, kao što su čorbe, gulaši, pite, sendviči ili salate. Riba je takođe odlična za pripremu brzih i jednostavnih obroka, jer se lako i brzo sprema.

plotica
Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam dati neke osnovne informacije o

Pročitaj tekst »
belo blato
Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u opštini Zrenjanin, u Srednjem Banatu,

Pročitaj tekst »
bolonjeze stapovi
Bolonjez štapovi za pecanje

Bolonjez štapovi Bolonjez štapovi za pecanje su jedna od najpopularnijih vrsta štapova među ribolovcima koji vole da pecaju na tekućoj vodi. Ova tehnika ribolova je dobila ime po gradu Bolonja

Pročitaj tekst »
bucov
Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu ćemo vam reći sve što

Pročitaj tekst »
glavinjare
Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode, gde se riba nalazi. Glavinjare

Pročitaj tekst »