Ribarske čizme - nezaobilazna oprema

Ako planirate da se bavite ribolovom, imajte na umu da ćete kao ribolovac, provoditi većinu vremena na nogama i to u vlažnim uslovima. U zavisnosti od toga gde pecate i u kojoj sezoni, izbor kada kupujete ribarske čizme može da varira.

Šta treba uzeti u obzir kada kupujete ribarske čizme? Pre svega, uverite se da su one koje izaberete udobne, izdržljive i pre svega vodootporne. Ali, postoji još mnogo faktora koje morate sagledati. Pa da krenemo.

ribarske čizme

Planinarske čizme kao ribarske čizme

U letnjem periodu ili u prelaznim godišnjim dobima, ako ne planirate da provodite previše vremena u vodi, planinarska čizma ili obična duboka cipela mogu vam poslužiti. Naravno, morate posedovati vodootporne, izdržljive i udobne. Iako planinarske ili obične čizme nisu posebno dizajnirane za pecanje, one su dobre kada ste oko vode u rano proleće ili kasnije u jesen. Ribolovci ne žele teške čizme ako su na vrućini od 40 stepeni a one su odlične i za hladne dane koji nisu preterano hladni. Za nešto deblji minus, potrebna je dodatna unutrašnja postava jer će vam ribolov brzo doći glave ako vam se stopala smrzavaju.

Duboke i poluduboke gumene ribarske čizme

Kupovina kvalitetne vodootporne čizme znači da će vam stopala biti topla i suva. Bilo da je toplo ili hladno, gumene čizme će vam održati noge suvim i udobnim tokom pecanja. Duboke ili poluduboke čizme služe kao odlična cipela za pecanje, posebno ako ste pecaroš na obali ili sa čamca. One sprečavaju da vam mokra trava nakvasi stopala i omogućavaju šetnju u bilo koji plićak.

DAM Flex gumene ribarske čizme neoprenska postava

Kvalitetne gumene čizme napravljene od 90% prirodne gume što im obezbeđuje izdržljivost i udobnost. Postava je napravljena od neoprena debljine 3mm koji pruža odličnu temperaturnu izolaciju. Dodatna ojačanja postavljena su na prstima i peti kako bi se maksimalno povećala zaštita nogu. Đon čizme je napravljen od materijala velike gustine što u značajnoj meri smanjuje mogućnost mehaničkog oštećenja, a duboke šare na đonu sprečavaju proklizavanje po mokrom i klizavom terenu.

gumene ribarske čizme dam

Gumene čizme se mogu kupiti sa već postavljenom izolacijom, poput postave od neoprena, a ima i drugih gde se mogu ubacivati posebni,  izolovani umeci u zavisnosti od vremena i godišnjeg doba. Sve gumene čizme treba da imaju neklizajući đon, tako da ne izgubite oslonac. Kao i kod svake cipele, najveći savet je da budu udobne i bezbedne.

Najdublje ribarske čizme- kombinezoni

Nisu svakom ribolovcu potrebni kombinezoni, ali ako redovno pecate na mušicu ili u dubljoj vodi, onda obavezno kupite jedan kombinezon koji je više od svake ribarske čizme. Kupovinom kompleta koji je izdržljiv, prozračan i udoban učiniće dan ribolova prijatnim. Mogu biti izolovani po potrebi ili jednostavno izdržljivi kako bi se osiguralo da dugi periodi u vodi ne postanu bolni na stopalima i nogama ribolovca.

ribolovacki kombinezon

DAM Comfortzone dišući kombinezon

Troslojni dišući kombinezon kog krasi odličan odnos cene i kvaliteta. Opremljen je sa velikim grudnim džepom koji se zatvara sa vodoodbojnim YKK cibzarom, džepovima za grejanje ruku i elastičnim kaiševima sa YKK kopčama. Neoprenske čarape su debljine 4mm i oblikovane su za levu i desnu nogu. Kaiš koji dolazi sa kombinezonom obezbeđuje dodatni komfor i slobodu pokreta a ujedno predstavlja i podršku donjem delu leđa.

Kako kupiti ribarske čizme

Savet br. 1 Udobnost pre svega

Za kupovinu ribarskih čizama je mnogo bitno da vam budu taman i udobne. Nema ništa gore od izlaska na pecanje, a noge su vam hladne, mokre ili vas bole. Bilo šta od ovoga može učiniti da se dan odmora pretvori u noćnu moru.

Savet br.2 Obavezna proba

Bez obzira koju čizmu za pecanje gledate, obavezno je obujte i isprobajte. Prošetajte malo da biste bili sigurni da su vam taman. Isprobajte ih sa umecima ako je potrebno i uverite se da su prave visine za gde god da pecate. Proverite da li su dovoljno tople i za zimsku sezonu i dovoljno prozračne za toplije dane.

Savet br. 3 Ne štedite

Pecanje ne mora da bude skupa aktivnost i obično i nije. Međutim, kupovina kvalitetnih vodootpornih ribarskih čizama ne bi trebalo da bude najjeftinija kupovina. Želite izdržljiv par koji će trajati i održavati noge suvim i zdravim. Čizme bi trebalo da prežive ogrebotine i vodu i kilometre i nemilosrdne uslove, tako da ne propadnu nakon samo jednog teškog dana na grubljem terenu.

Savet br. 4 Prozračnost

Gumene čizme i prozračnost ne zvuče kompatibilno, ali može biti. Pronalaženje čizme koja diše znači da nećete završiti sa znojavim i opet mokrim stopalima. Svrha vodootpornih čizama za pecanje je da zadrže vodu iz njih i da noge korisnika budu suve. Međutim, to znači da se stopala u nijima greju, što je samo još jedan oblik vlage. Način da se ovo zaobiđe je da se uverite da imaju prozračnu tkaninu u unutrašnjosti, koja služi da upija vlagu sa stopala, tako da ona ostaju suva.

ribarske čizme

Kupovina kvalitetnih ribarskih čizama za pecanje učiniće dan lova i više nego prijatnim. Održavanje nogu ribolovca suvim i udobnim treba da bude prioritet. Pronalaženje čizama koje dobro pristaju, odgovaraju vrsti pecanja, koje su izdržljive i prozračne, vredeće novca. Ako ste strastveni ribolovac, onda su dobre čizme vredna investicija. Uradite istraživanje, pratite ove savete i napravite izbor koji će vam omogućiti da budete sigurni i u vodi i van nje. I znate kako se kaže, čizma glavu čuva.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »