Šaran - najčešći ulov

Šaran – Cyprinus carpio- je tipičan predstavnik ciprinidnih voda, po kome je cela grupa i dobila ime. Šaranske vrste su najčečće lovljene vrste riba i u tu grupu spadaju pored šarana i tolstolobik, deverika, babuška, linjak, crvenperka, karaš i druge. Šaran je poreklom iz Evrope, ali je naširoko uveden i sada naseljava različite vodene tokove širom sveta osim na polovima i severnoj Aziji, gde ih nema.

Šaran je riba koja je veoma snažna i borbena riba kada se nađe na udici ali je pri tom i možda jedna od najukusnijih obroka ako se nađe u tanjiru. Ukus naravno ne treba nikako mešati sa onim koji je tovljen, nego isključivo divljim. Šran ćivi isključivo u rekama crnomrskog sliva, i proteže se sve do regiona mrene. Takođe se nalazi i u jezerima čija visina ne prelazi četiri stotine metara, ali i u ritovima, mrtvajama i barama.

šaran

Šaran karakteristike

Obično se nalazi u toplim i dubljim i nešto mirnijim vodama kao što su nizijske reke i velika, dobro obrasla jezera. Otporan i izdržljiv je na širok spektar različitih uslova, ali generalno više voli velike vodene površine sa sporo tekućom ili stajaćom vodom i sedimentima mekog dna. Najbolje uslove imaju u velikim mutnim rekama a najaktivniji su u sumrak i zoru. Može da naraste preko 30 kilograma, ali su prosečni ulovi između jednog i četiri kilograma težine. Hrani se vodenim larvama, crvima, račićima, žitaricama i biljnim semenjem.

Šaran spada u vrstu koja se masovno uzgaja u ribnjacima i veoma je popularna riba u ishrani. U zavisnosti od svog izgleda postoji i njegova podela, ako šaran ima krljušt po celom telu ili na pojedinim mestima, može biti ljuskavi-šaran divljak, maloljuskavi-špigler. Šaran živi u dobro zagrejanim vodama, bilo tekućim ili stajaćim. Telo mu je široko, malo spljošteno i prilično snažno. Ima nešto izražajnija usta, izbočena i poseduje dva para kraćih brkova. Odrasle jedinke su svetlo zlatne do tamno braon boje, sa crvenkastim perajima. Glava je trouglasta sa tupom njuškom i debelom nosnom pločom. Ne poseduje pravu kičmu.

kako se peca šaran

Kako se peca šaran

Šaran je snažna, borbena i prilično lukava riba, ali ne smemo zaboraviti da je pri tom i veoma plašljiva. Sve ove osobine, donose samo jedan zaključak- šarana je teško uhvatiti, pa se tako svaki njegov ulov smatra sebi svojstvenim trofejem.

Šaran je riba koja hranu uzima sa dna ili neposredno iznad samog dna, zato se on peca dubinkom. Za njegov uspešan ribolov, potrebno ga je hraniti na onim mestima gde planiramo da pecamo. Primama se baca dva puta nedeljno sa doziranim količinama, to tnači da nikako ne treba preterivati. Uobičajeno se šaran hrani kuvani žitaricama, najčešće kukuruzom. Peca se na gliste, boile, kukuruz, pasulj, suncokret pa čak i kikiriki.

Za bolji uspeh u pecanju šarana i na tekućim i na mirnijim vodama, preporučuje se prihranjivanje. Na mirnim mestima hrana se razbacuje na uskom prostoru, dok se u tekućoj vodi stavlja u mrežicu ili vrećicu od žice ili tankog materijala, koja se potapa nekoliko metara uzvodno od željenog mesta za pecanje.

Lovostaj šarana, odnosno zabrana njegovog pecanja je u vreme mresta koji se odvija od početka aprila do kraja maja. Takođe, ulovljene primerke manje od 30cm, treba vratiti u vodu.

Štap za pecanje šarana

Pribor za pecanje šarana zbog samih osobina ribe, mora biti jak. Štapovi koji se preporučuju za ribolov su oni progresivne akcije – parabolični, veće težine bacanja, najbolje od 80 do 120g. Savremeni štapovi za pecanje šarana su dugi preko tri metra, jer se štapom ove dužine najlakše zamara snažna i jako borbena riba. 

Štap treba opremiti i mašinicom koja će podržati celokupnu priču, jer ona mora biti jaka, kvalitetna i sa dugačkom špulnom velikog kapaciteta. Šaran je prepoznatljiv po svom karakterističnom bežanju, kada je u stanju da izvuče i po nekoliko desetina metara najlona sa špulne, tako da je preporuka koristiti mašinicu sa špulnom slobodnog hodaa o one, naravno, spadaju u red onih najskupljih.

Pecanje šarana

Već smo napomenuli da se šaran hrani na dnu ili neposredno iznad dna i da ga iz tog razloga pecamo na dubinku. Ako je u pitanju stajaća voda i ako smo u mogućnosti da priđemo relativno blizu, šarana u tom slučaju možemo pecati i na plovak. Ovi uslovi važe takođe za bare, jezera ali i pecanje iz čamca. Šaran tražimo u granju, oko panjeva, po obodu gde ima trave i šiblja. Područja ispod nadvišenih grana ili žbunja su takođe dobra mesta za isprobavanje jer ova područja nude hlad, kao i zaštitu od ptica i drugih predatora. Mamac je potrebno plasirati, odnosno postaviti što bliže dnu, a možemo koristiti klasičan ili klizeći plovak.

plotica
Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

pročitaj ceo tekst »
belo blato
Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

pročitaj ceo tekst »
bucov
Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

pročitaj ceo tekst »
glavinjare
Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

pročitaj ceo tekst »