Opšti saveti za ribolov i početnike

Iako postoji mnogo stvari koje treba uzeti u obzir prilikom pecanja, postoje neki osnovni i opšti saveti za ribolov koje treba uzeti u obzir kada pecate stalno ili jednostavno samo želite da probate da pecate na nekom vodenom predelu u vašem području. Evo pet saveta koje treba uzeti u obzir:

5 opštih saveta za ribolov

Savet br. 1 - proverite uslove za ribolov

Prvi korak koji treba preduzeti pre nego što krenete na pecanje bilo gde je da proverite da li je ribolov zaista dozvoljen i da li je potrebna dozvola za ribolov tamo gde planirate da idete. U većini ribarskih područja postoje dnevne karte, odnosno dozvole koje nisu kao standardne na period od godinu dana i mogu biti dobar izbor ukoliko samo želite da probate i niste sigurni da ćete cele godine moći i želeti da pecate.

Savet br. 2 - izaberite pravu opremu

Korišćenje odgovarajuće opreme je od suštinskog značaja za povećanje broja ribe koju ćete i uloviti. Ako imate bilo kakvih pitanja i nedoumica, bilo koji prodavac u profesionalnoj prodavnici će vam pomoći da pronađete opremu koja odgovara vašim potrebama. Takođe je vrlo važno da identifikujte vrstu ili vrste ribe koju želite da ulovite, kako biste precizno odredili vrste mamaca koje će vam trebati. 

Savet br. 3 - zabacujte pažljivo

Zabacivanje je kao prelazak ulice – obavezno pogledajte oba pravca i svuda oko sebe pre nego što to uradite. U suprotnom, lako biste mogli da udarite druge svojim štapom, zakačite ih udicom i slično. Kada koristite crve kao mamac, obavezno dvaput zakačite crva kako ne bi izleteo kada ga izbacite.

saveti za pecanje

Savet br. 4 - budite strpljivi

Ribolov nije igra nerava, već jedna pre svega opuštajuća aktivnost. Ključ za uspešan ribolov je strpljenje. Kada zakačite ribu, polako je vucite tako što ćete je malo namotati, a zatim je pustiti malo da se oslobodi. Ponavljanje ovoga će osigurati da ribu namotate polako i bez prevelikog otpora i bez kidanja strune. Što je riba veća, to postaje važnije. I najposle, uvek imajte na umu da ste pored vode da biste se odmorili i da se relaksirate, tako da bez nervoze ako ulova ne bude uopšte.

Savet br. 5 - budite humani pre svega

Ponašajte se prema svom ulovu humano, bilo da ga nosite kući ili vraćate nazad u vodu. Jednom kada uhvatite ribu, ne ostavljajte je da se migolji i da se muči do smrti. Umesto toga, skratite joj muke na najkraći način. Ako je riba premala, najbolje je da je pustite nazad u vodu, jer vam ona ionako neće biti od koristi.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »