Shimano mašinice

Shimano je jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih proizvođača mašinica i štapova za ribolov na svetu. Njegova istorija počinje 1921. godine, kada je Shozaburo Shimano osnovao malu radionicu za proizvodnju zupčanika za bicikle u Sakaiju, Japan. Shimano je ubrzo stekao reputaciju za kvalitet i inovacije, i proširio svoj asortiman na druge delove za bicikle, kao i na motore i avione.

shimano masinice

Shimano mašinice - kratka istorija

Prva Shimano mašinica za ribolov je napravljena 1970. godine, pod nazivom DUX2. To je bila jednostavna mašinica sa zadnjom kočnicom, koja je imala samo jedan ležaj i prenosni odnos od 4:1.

Međutim, Shimano je ubrzo pokazao svoju sposobnost da prati svetske trendove i unapređuje svoje proizvode. Već 1978. godine, Shimano je predstavio prvu mašinicu sa prednjom kočnicom, pod nazivom Bantam Magnumlite. Ova mašinica je imala tri ležaja, prenosni odnos od 5.2:1 i sistem slaganja strune pod nazivom Level Wind.

Shimano mašinice - tehnologija bez premca

Shimano je jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih proizvođača mašinica i štapova za ribolov na svetu. U ovom postu ćemo predstaviti neke od njihovih najpopularnijih modela i njihove karakteristike.

Shimano mašinice su dizajnirane da pruže vrhunske performanse i dugotrajnost u različitim uslovima ribolova. Njihove mašinice imaju napredne tehnologije kao što su:

shimano masinice hagane

Hagane

Hagane koncept koji se odnosi na čvrstinu, izdržljivost i glatkoću mašinice. Hagane se sastoji od tri elementa: hladno kovanje, X-Ship i Hagane zupčanik. Hladno kovanje je proces koji stvara metalne delove visoke gustine bez potrebe za sečenjem ili bušenjem. X-Ship je sistem koji poboljšava položaj i stabilnost zupčanika, smanjujući trenje i povećavajući snagu prenosa. Hagane zupčanik je srce mašinice, koji je izrađen od čvrstog metala koji može da izdrži velika opterećenja.

shimano masinice

X-Protect

X – Protect tehnologija koja štiti unutrašnjost mašinice od prodora vode i prljavštine. X-Protect koristi poseban premaz i strukturu koja sprečava ulazak nečistoća u ključne delove mašinice, kao što su rotor, telo i roler.

G-Free Body

G free Body koncept koji smanjuje zamor ruke i poboljšava balans mašinice. G-Free Body podrazumeva da je težište mašinice pomereno bliže štapu, čime se smanjuje opterećenje na zglobu ruke i povećava komfor.

Najpopularnije i najprodavanije Shimano mašinice

1. Shimano Stradic FL

Ovo je jedna od najboljih mašinica za fider i match ribolov, koja ima Hagane zupčanik, X-Protect, G-Free Body, Long Stroke Spool (dugačka špulna koja omogućava bolji izbačaj) i Silent Drive (tihi pogon koji eliminiše nepotrebne vibracije). Ova mašinica ima 6+1 ležajeva, kapacitet špulne od 0.25 mm / 160 m i prenosni odnos od 6.0:1.

shimano stradic fl

2. Shimano Baitrunner DL

Ovo je klasična šaranska mašinica sa zadnjom kočnicom, koja ima Varispeed (varijabilnu brzinu namotavanja strune), Super Stopper II (sistem koji sprečava povratni hod ručice) i Dyna-Balance (dinamički balans koji smanjuje vibracije). Ova mašinica ima 3+1 ležajeva, kapacitet špulne od 0.30 mm / 270 m i prenosni odnos od 4.8:1.

Shimano Baitrunner DL

3. Shimano Speedmaster XTC

Ovo je velika (Big Pit) mašinica za daleke izbačaje, koja ima Hagane zupčanik, X-Protect, G-Free Body, Parallel Body (paralelno telo koje smanjuje otpor vazduha) i Instant Drag (brza kočnica koja omogućava lako podešavanje otpora). Ova mašinica ima 4+1 ležajeva, kapacitet špulne od 0.35 mm / 550 m i prenosni odnos od 4.3:1.

Shimano Speedmaster XTC

Shimano je zaista bez premca

U ovom tekstu smo vam predstavili neke od njihovih najpopularnijih modela i njihove karakteristike. Shimano mašinice su dizajnirane da pruže vrhunske performanse i dugotrajnost u različitim uslovima ribolova. Njihove mašinice imaju napredne tehnologije kao što su Hagane, X-Protect i G-Free Body, koje garantuju čvrstinu, zaštitu i balans mašinice. Bilo da tražite mašinicu za fider, match, šaran ili daleke izbačaje, Shimano ima model koji će zadovoljiti vaše potrebe i očekivanja. Shimano je brend koji se ne kompromituje kada je u pitanju kvalitet i inovacija, i koji je zaslužio poverenje ribolovaca širom sveta. Ako ste ljubitelj ribolova, nećete pogrešiti ako izaberete Shimano mašinicu za svoj štap.

bolonjeze stapovi

Bolonjez štapovi za pecanje

Bolonjez štapovi Bolonjez štapovi za pecanje su jedna od najpopularnijih vrsta štapova među ribolovcima koji vole da pecaju na tekućoj vodi. Ova tehnika ribolova je dobila ime po gradu Bolonja

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu ćemo vam reći sve što

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode, gde se riba nalazi. Glavinjare

Pročitaj tekst »
tolstolobik

Tolstolobik

Tolstolobik Tolstolobik je pravo remek-delo prirode. Njegovo srebrnkasto-sivo telo reflektuje svetlost na poseban način, stvarajući zračenje svetla i senke dok tiho plovi kroz vode. Njegova karakteristična veličina i oblik čine

Pročitaj tekst »
reka uvac

Reka Uvac

Reka Uvac Uvac je reka u Srbiji koja protiče između planina Zlatibor i Zlatar i predstavlja južnu granicu planine Zlatibor, te severnu granicu planine Zlatar. Na njemu su izgrađene HE

Pročitaj tekst »

Deverika

Deverika Deverika je vrsta slatkovodne ribe iz porodice šarana koja živi u rekama, jezerima i kanalima Evrope i Azije. Deverika je takođe zanimljiva riba za nauku i istraživanje, jer se

Pročitaj tekst »