Som – ribolov brkate ribe

Som je prava izazov za svakog ribolovca, jer može da pruži nezaboravnu borbu i zadovoljstvo. U ovom blog postu ću vam dati nekoliko saveta kako da uspešno lovite soma u različitim godišnjim dobima, koje mamce i pribor da koristite, i kako da poštujete ovu divnu ribu.

som

Kako se hrani som

Som je grabljivica koja se hrani drugim ribama, ali i drugim životinjama koje žive u ili pored vode, kao što su žabe, miševi, ptice. Som ima izuzetno razvijeno čulo mirisa i ukusa, koje mu pomaže da pronađe hranu u mutnim i tamnim vodama. Takođe ima brkove na ustima i bočnu liniju kojima oseća vibracije i pokrete u vodi. Som je aktivan uglavnom noću, kada izlazi iz svojih skrovišta u potrazi za plenom.

 

Kada loviti soma

Som se može loviti tokom cele godine, ali najbolje vreme je od aprila do oktobra, kada je voda toplija i som je aktivniji. U zavisnosti od temperature vode, som menja svoje navike i mesta boravka, pa je potrebno prilagoditi se njegovom ponašanju.

Ribolov soma u zavisnosti od godišnjeg doba

Proleće

U proleće, kada se voda zagreje na oko 10 stepeni Celzijusa, som se budi iz zimskog sna i kreće u potragu za hranom. Tada ga treba tražiti na plićim mestima gde se voda brže zagreva, kao što su ušća reka i potoka, brzaci, sprudovi i obale sa vegetacijom. Som je gladan i nije previše probirljiv, pa će napasti skoro sve što mu se nađe na putu. Dobri mamci za prolećni ribolov soma su žive ribice, žabe, rovci, crvi i pijavice. Možete koristiti i veštačke mamce kao što su varalice, silikonske ribice, vobleri i kašike. Važno je da mamci budu dovoljno veliki i da proizvode dosta buke i vibracija u vodi, kako bi privukli pažnju soma. Pribor za ribolov soma mora biti jak i pouzdan, jer som može da dostigne veliku težinu i snagu.

Preporučuje se korišćenje štapa dužine od 2 do 3 metra, sa snažnim blankom i jakim provodnicima. Mašinica treba da ima dovoljno kapaciteta za najlon debljine od 0.4 do 0.6 milimetara. Najlon treba da bude otporan na habanje i kidanje, jer som često vuče mamce preko kamenja, granja i drugih prepreka na dnu. Na kraju najlona treba staviti metalni ili najlonski predvez dužine od 50 do 100 centimetara, koji će sprečiti som da pregrize najlon svojim sitnim zubima. Udica treba da bude oštra i jaka, veličine od 2/0 do 8/0, u zavisnosti od veličine mamca.

Leto

U leto, kada se voda zagreje na preko 20 stepeni Celzijusa, som se povlači u dublje delove reke gde je voda hladnija i kiseonika ima više. Tada ga treba tražiti na mestima gde se duboka voda susreće sa plićom, kao što su vir ovi, kanali, mostovi i branice. Som je tada probirljiviji i selektivniji u ishrani, pa će napasti samo ono što mu se dopadne ili što mu izazove agresiju. Dobri mamci za letnji ribolov soma su žive ribice, posebno deverike, klenovi, babuške i tolstolobici. Možete koristiti i veštačke mamce kao što su varalice, silikonske ribice, vobleri i kašike, ali treba da budu što sličniji prirodnim plenovima soma. Pribor za ribolov soma je isti kao i za proleće, samo treba koristiti duži predvez i manje udice.

Jesen

U jesen, kada se voda ohladi na ispod 15 stepeni Celzijusa, som se ponovo aktivira i kreće u potragu za hranom pre zime. Tada ga treba tražiti na sličnim mestima kao i u proleće, ali treba biti oprezniji i strpljiviji, jer som je tada oprezniji i plašljiviji. Dobri mamci za jesenji ribolov soma su žive ribice, žabe, rovci, crvi i pijavice. Možete koristiti i veštačke mamce kao što su varalice, silikonske ribice, vobleri i kašike, ali treba da budu što mirnije i tiše u vodi, kako bi izazvali znatiželju soma. Pribor za ribolov soma je isti kao i za proleće i leto.

som
Neka ribolov na soma bude sportski

Som je riba koja zaslužuje poštovanje i divljenje, jer je jedinstvena u svom izgledu, ponašanju i snazi. Kada ulovite soma, treba ga pažljivo izvaditi iz vode, slikati se sa njim i pustiti ga nazad u reku, kako bi nastavio svoj život i obradovao nekog drugog ribolovca. Som je deo našeg prirodnog bogatstva i treba ga čuvati i negovati.

Nadam se da vam je ovaj blog post bio koristan i zanimljiv, i da ste naučili nešto novo o ribolovu soma. Srećno na pecanju!

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam dati neke osnovne informacije o

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u opštini Zrenjanin, u Srednjem Banatu,

Pročitaj tekst »
bolonjeze stapovi

Bolonjez štapovi za pecanje

Bolonjez štapovi Bolonjez štapovi za pecanje su jedna od najpopularnijih vrsta štapova među ribolovcima koji vole da pecaju na tekućoj vodi. Ova tehnika ribolova je dobila ime po gradu Bolonja

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu ćemo vam reći sve što

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode, gde se riba nalazi. Glavinjare

Pročitaj tekst »