Štap za pecanje

Štap za pecanje je najskuplji i najsloženiji deo ribolovačke opreme. Vežbom i poznavanjem on postaje i lak za upotrebu. Postoje metode koje isključuju njegovu upotrebu ali njih ovog trenutka nećemo pominjati i u prvi plan ipak stavljamo nezaobilazni štap za pecanje. U nastavku se bavimo njegovim karakteristikama, tipovima ali i tumačimo njegove oznake.

štap za pecanje

Sadržaj:

Štap za pecanje- osnovna podela

Štap za pecanje dolazi u raznoraznim varijantama i modelima. Svaka posebna podela ima svoje prednosti i mane i svaki ribolovac preferira nešto njemu lično dobro. Ako gledamo način spajanja delova štapa, tada osnovnu podelu možemo vršiti na štek i teleskop štapove.

Štek štapovi su višedelni, u većem broju slučajeva su dvodelni ili trodelni. Teleskop su konusne cevi, složene jedna u drugu i izvlače se redosledom od manje do veće. Prednost teleskop štapa za pecanje je njihova ukupna dužina kad su sklopljeni, tj. minimalna, pa su idelani za transport i da ih ponesete bilo gde. Mana teleskop štapa je njegova nestabilnost, odnosno veći broj spojeva koje ako gledamo konstrukcijski, nisu tako fleksibilna mesta.

teleskopski štap za pecanje
Teleskop štap
dvodelni štap za pecanje
Dvodelni štek štap

Štap za pecanje bez sprovodnika

Kao što vidite na slikama, vrste štapova možemo podeliti na štek i teleskop, ali vizuelno oni se mogu podeliti na one sa sprovodnicima i one bez. Sprovodnici su najprostije rečeno, metalne alke duž štapa. Štapovi bez sprovodnika su verovatno i vaši prvobitni štapovi, običan prut na čiji vrh ste kačili najlon. Generalno, ovi štapovi su namenjeni za pecanje na plovak sitnije i srednje ribe. Možemo slobodno reći da su štapovi bez sprovodnika prva ljubav svakog ribolovca. 

Struna (najlon) je u ovom slučaju zakačena za vrh štapa i duga je koliko i on, mada je preporuka da bude kraća 15 do 25 cm. Na strunu se fiksira plovak i olovo. Ovakvi štapovi dugački su u proseku od 3 do 7 metara, mada postoje i duži. Na njima su ispisani podaci o dužini, broju segmenata ali obično ne i težine. Pošto ovakav štap morate konstantno držati u ruci, morate sami isprobati njegovu težinu, pogotovo ako ga kupujete deci. Najlakši su oni karbonski, ali njihova je cena zato najskuplja.

Mane ovih štapova su njihovi tanki i osetljivi zidovi i sklonost lomljenju ali ako naučite da sa njima pravilno i baratate, smanjićete ovaj rizik na minimum. Na početku, kada raspakujete štap, izvucite njegov vrh i zategnite, zatim to uradite sa svim ostalim segmentima od vrha nadalje. Kada završavate svoj ribolovački dan, pakovanje odradite obrnutim redosledom. Vrlo je bitno štap očistiti od blata, peska ili prljavštine bilo koje vrste, kako pri sklapanju čestice svega mogućeg ne bi dospele u njegove spojeve.

Štap za pecanje sa sprovodnicima

Štap za pecanje sa sprovodnicima ima izuzetno veliku i široku i raznovrsnu primenu, pa ga tako možemo koristiti u skoro svim metodama i vrstama pecanja. Za upotrebu ovog tipa štapa, potrebna nam je mašinica (čekrk), i na svakom od njih postoji mesto na kom se ta ista mašinica i montira. Ovi štapovi mogu biti teleskopski ili štek, i svi sprovodnici su namešteni tako da toje u istoj osi i kada je sklopljen ili namontiran.

Osnovna podela štapova sa sprovodnicima, vrši se na osnovu ribe koja se peca, načina pecanja, vrste vode itd. Dele se na:

  • mušičarski štap
  • štap za pecanje na plovak
  • štap za varaličarenje i dubinku
Mušičarski štap

Mušičarski štap je izuzetno lagan, vitak, brze akcije ali i jak. Ovi štapovi prave se od karbonskih vlakana velike elastičnosti i razlikuju se izgledom od ostalih. Odlikuje ih mesto za ležište za mašinicu i kratak rukohvat.

DAM Forrester II Allround Fly Fishing Set
dam mušičarski štap za pecanje
Vision Stifu mušičarski štap
musicarski stap za pecanje
Meč štap za pecanje na plovak

Meč štap za pecanje je trodelni štek dužine 3,6 do 4,5 metara. na njemu se nalaze sprovodnici nešto manjeg prečnika. Uz njega se koristi mašinica sa meč špulnom sa tankim najlonom. Plovak je fiksni i treba ga birati prema karakteristikama vode. Koristi se za mirne vode i zabacivanje na nešto veću daljinu. Meč štap za pecanje se ne koristi na tekućim vodama.

DAM Sensomax II Tele Match
telemeč štapovi
Maver Reality Match
maver meč štap za pecanje
Bolonjez štap

Bolonjez štap za pecanje je teleskop dužine 5 do 8 metara, transportne dužine oko 13o cm. Odlikuju ga sprovodnici većeg prečnika. Zbog veće dužine dubina pecanja je znatno veća nego kod meč štapa, a moguće ga je koristiti i na brzim vodama, jer se plovak može prikočiti. Plovak je za razliku od prethodno dva opisana štapa fiksiran na najlon sa dva bužira, ili jednim bužirom i alkom, pa tako dok pecate ovim štapom, imate mogućnost da vidite celu strunu do plovka.

DAM Backbone Bolo
bolonjez stap za pecanje
Maver Laser BLX bolo
bolonjez stap
plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »