Tolstolobik

Tolstolobik je pravo remek-delo prirode. Njegovo srebrnkasto-sivo telo reflektuje svetlost na poseban način, stvarajući zračenje svetla i senke dok tiho plovi kroz vode. Njegova karakteristična veličina i oblik čine ga prepoznatljivim, a svaki pojedinačni primerak ima svoju jedinstvenu čar. U ovom blog postu ćemo vam reći sve što treba da znate o tolstolobiku, njegovom poreklu, izgledu, načinu života, ishrani, razmnožavanju, ribolovu i značaju za ljude. Nadamo se da ćete uživati u čitanju i da ćete naučiti nešto novo i zanimljivo.

tolstolobik

Tolstolobik je slatkovodna riba iz porodice šarana (Cyprinidae) koja potiče iz istočne Azije. Postoje tri vrste tolstolobika: beli (Hypophthalmichthys molitrix), sivi (Hypophthalmichthys nobilis) i Hainan (Hypophthalmichthys harmandi). Ova poslednja vrsta živi samo na ostrvu Hainan i u Vijetnamu, dok su beli i sivi tolstolobik rasprostranjeni širom sveta zbog ribarstva i kontrole algi. Naziv tolstolobik dolazi od ruske reči tolstij lob, što znači debelo čelo. To se odnosi na njihovu karakterističnu glavu koja je velika i spljoštena.

Kako izgleda tolstolobik?

Tolstolobik ima krupno telo koje može narasti do 127 cm dužine i 40 kg težine. Ima velike oči koje su postavljene ispod nivoa usta. Usta su mu mala i okrenuta prema gore. Škrge su mu sitne i srebrnkaste ili sivkaste boje. Peraje su mu kratke i zaobljene. Nema trbušne peraje, već samo leđno, analno, repno i prsno peraje. Repno peraje je duboko urezano i ima dva režnja.

Gde živi i čime se hrani tolstolobik?

Tolstolobik je prilagođen za život u velikim rekama, jezerima i akumulacijama koje imaju mirnu ili sporu struju vode. Voli toplu vodu koja ima temperaturu između 20 i 30 stepeni Celzijusa. Može podneti niske nivoe kiseonika i visoke koncentracije organskih materija u vodi. On je društvena riba koja živi u jatima od nekoliko desetina do nekoliko stotina jedinki. Često se kreće blizu površine vode gde traži hranu.

Tolstolobik je biljojedna riba koja se hrani isključivo fitoplanktonom – vodenim algama i cijanobakterijama. Da bi svario ovu hranu, ima veoma dugo crevo koje može biti sedam puta duže od njegovog tela. On takođe filtrira vodu kroz svoje škrge koje imaju posebne resice za hvatanje sitnih čestica hrane.  Pošto je riba koja se hrani planktonom i algama, ona nema zube, jer joj nisu potrebni za žvakanje hrane. Umesto zuba, tolstolobik ima sitne zupčaste pločice na gornjoj i donjoj vilici, koje mu pomažu da filtrira vodu i zadrži hranu u ustima. Tolstolobik može pojesti do 40% svoje težine fitoplanktona dnevno.

Kako se razmnožava tolstolobik?

Tolstolobik dostiže polnu zrelost sa tri do pet godina starosti. Razmnožava se u proleće ili leto kada temperatura vode dostigne 24 stepena Celzijusa ili više. Tada se jata tolstolobika kreću uzvodno ka plitkim i brzim delovima reka gde se odvija mrest. Ženka izbacuje jajašca u vodeni stub gde ih oplodi mužjak. Jajašca su sitna, žućkasta i lepljiva. Njihov broj varira i može biti od nekoliko hiljada do nekoliko stotina hiljada. Jajašca se razvijaju u toku tri do pet dana, a larve se hrane planktonom dok ne dostignu dužinu od oko 5 cm. Tada se spuštaju nizvodno ka dubljim i mirnijim vodama gde nastavljaju rast i razvoj.

tolstolobik

Ribolov tolstolobika – oprema i tehnika

Za ribolov tolstolobika potrebna vam je jaka i kvalitetna oprema, jer ova riba ima veliku snagu i borbenost. Preporučuje se korišćenje štapova dužine od 3,6 do 4,5 metara, sa testom od 100 do 200 grama. Štapovi treba da budu čvrsti i fleksibilni, sa dobrom vrhom koji će amortizovati trzaje ribe.

Mašinice treba da budu velike i pouzdane, sa kapacitetom od najmanje 200 metara najlona ili upredenice debljine od 0,30 do 0,40 mm. Najlon ili upredenica treba da bude otporna na habanje i kidanje, jer tolstolobik često pliva blizu prepreka i vegetacije. Na kraju najlona ili upredenice treba staviti predvez od fluorokarbona ili čelika dužine od 50 do 100 cm, debljine od 0,50 do 0,80 mm. Predvez će sprečiti da riba pregrize najlon ili upredenicu svojim sitnim zubima.

Tehnika za ribolov tolstolobika

Tolstolobik se može loviti na različite načine, ali najčešće se koriste dve tehnike: fider i plovak. Fider tehnika podrazumeva korišćenje hranilice koja se puni sitnom hranom koja privlači tolstolobika. Hranilica se baca na udaljenost od 30 do 100 metara od obale, na dubinu od 2 do 5 metara. Na kraju predveza se stavlja udica veličine od 6 do 10, na koju se naniže mamac. Mamac može biti kukuruz, crvić, glista, pelet ili boila. Fider tehnika zahteva konstantno bacanje i povlačenje hranilice, kako bi se stvorio oblak hrane koji će privući tolstolobika.

Plovak tehnika podrazumeva korišćenje plovka koji će signalizirati kad riba uzme mamac. Plovak treba da bude velik i vidljiv, sa nosivošću od 10 do 20 grama. Ispod plovka se stavlja olovo koje će uravnotežiti plovak i spustiti mamac na željenu dubinu. Dubina se podešava tako da mamac bude blizu površine vode, jer tolstolobik uglavnom pliva u gornjem sloju vode. Na kraju predveza se stavlja udica veličine od 6 do 10, na koju se naniže mamac. Mamac može biti isti kao za fider tehniku, ali se može dodati i neki mirisni dodatak koji će pojačati privlačnost mamca.

Saveti za ribolov tolstolobika

Tolstolobik je riba koja je veoma oprezna i sumnjičava, pa je potrebno primeniti neke trikove kako biste je prevarili. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da ulovite ovu ribu:

  • Odaberite mesto koje je bogato fitoplanktonom, jer je to glavna hrana tolstolobika. Takva mesta su obično zelene boje i imaju miris trave.
  • Pratite kretanje tolstolobika po površini vode. Tolstolobik često izlazi na površinu da uzme vazduh, pa ćete videti njegove velike glave kako se pojavljuju i nestaju. To su idealna mesta za bacanje mamca.
  • Budite strpljivi i uporni. Tolstolobik neće odmah uzeti mamac, već će ga prvo ispitivati i gurati. Nemojte se prerano zakačiti, već sačekajte da osetite snažan trzaj ili da vidite da plovak tone.
  • Budite spremni za borbu. Tolstolobik je veoma snažna i borbeno nastrojena riba, koja će se boriti do poslednjeg daha. Nemojte je suviše forsirati, već joj pružite dovoljno prostora da se umori. Pazite da ne zapne za prepreke ili biljke, i koristite mrežu za izvlačenje ribe.

Gde u Srbiji ima tolstolobika

1. Ribnjak Ečka kod Zrenjanina, koji je najveći ribnjak u Srbiji i ima bogatu populaciju tolstolobika. Ovde se organizuju i takmičenja u ribolovu tolstolobika.

ecka smestaj

Da li ste ikada posetili Kaštel Ečku?

Ako niste, možda biste želeli da isplanirate svoj sledeći izlet tamo. Kaštel Ečka je mesto gde možete uživati u lepoti prirode, istoriji i kulturi. Možete se prošetati parkom, razgledati dvorac i njegov enterijer, probati ukusnu hranu i piće u restoranu ili se opustiti u udobnim sobama. A udaljen je samo 2km od ribnjaka.

2. Reka Dunav kod Novog Sada, gde se tolstolobik često zadržava u rukavcima i plićacima. Ova reka je idealna za fider tehniku ribolova, koja podrazumeva korištenje hranilice sa sitnom hranom koja privlači tolstolobika.

vila sunshine

Vila Sunshine – mesto za savršen odmor

Zamislite da ste na mestu gde imate sve što vam je potrebno za savršen odmor. Gde možete da se rashladite u bazenu sa termoregulacijom, da se zagrejete u sauni ili đakuziju, pravite roštilj, igrate basket i gde deca imaju svoj kutak.  A sve to dok gledate kako Dunav teče i kako se Novi Sad osmehuje. To mesto je Vila Sunshine, koja se nalazi u vikend naselju Ribnjak, na obroncima Fruške Gore.

Koji je značaj tolstolobika za ljude?

Tolstolobik je važna riba za ljudsku ishranu i ribolov. Njegovo meso je ukusno, belo i nemasno. Bogato je proteinima, vitaminima i mineralima. Tolstolobik se može pripremati na razne načine: peći, pržiti, kuvati, dimljiti, sušiti ili konzervisati. Tolstolobik se gaji u ribnjacima zajedno sa drugim vrstama šarana, kao što su amur, tolstolobik i šaran. Tolstolobik ima korisnu ulogu u ribnjacima jer smanjuje količinu algi koje mogu uzrokovati mutnoću vode i smanjenje kiseonika. Takođe, tolstolobik je otporna riba koja može podneti različite uslove sredine i bolesti.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam dati neke osnovne informacije o

Pročitaj tekst: »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u opštini Zrenjanin, u Srednjem Banatu,

Pročitaj tekst: »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu ćemo vam reći sve što

Pročitaj tekst: »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode, gde se riba nalazi. Glavinjare

Pročitaj tekst: »