Vobleri

Pecanje na voblere je tehnika koja postoji jako dugo i u ta prvobitna, davna vremena, vobleri su billi ništa drugo do ručno rezbareni mamci od komada drveta. Međutim, moderan ribolov znatno je promenio celokupnu opremu, pa su tako i vobleri doživeli znatne promene i poboljšanja.

vobleri

Vobleri karakteristike

Vobler mamci su gumene, plastične ili silikonske imitacije živih riba. Vobleri imaju široku rasprostranjenost upotrebe i ima ih zaista mnogo na tržištu, broje sigurno stotine i stotine različitih tipova, vrsta, veličina i proizvođača.

Postoji veliki broj strastvenih pecaroša koji tvrde da su drveni vobleri mnogo efikasniji od onih napravljenih od plastike, a još uvek postoje proizvođači koji ih prave  od drveta, bora i nekog drugog tvrdog drveta.

Vobleri su obično opremljeni sa dve ili više trokrakih udica  a postoje i oni koji proizvode određene zvuke ili vibracije. Obojeni su raznoraznim bojama i dolaze u različitim dužinama. Svaki vobler nosi ime i broj koji označava njegovu dužinu u centimetrima.

Kako vobleri privlače ribe?

Ako zanemarimo oblik voblera koji je logično primamljiv, možemo se osvrnuti na njegove dodatne osobine koje su zanimljive ribama. Odblesak u vodi je svakako jedna od osobina ali i zveckanje udice o telo voblera. Postoje čak i neki modeli plastičnih voblera koji imaju komoru u sebi koja je ispunjena malim komadima sačme. Ovo zvecka unutar varalice, stvarajući buku koja privlači ribu.

vobleri

Kao što vidite na slikama, vobleri imaju na glavi plastičnu pločicu koja se naziva kljun i njena svrha je posebna. Kljun voblera zapravo govori o njegovim osobinama. Vobleri mogu biti plutajući, plitko zaranjujući i duboko zaranjajući. Mali ugao kljuna govori o tome da je vobler duboko zaranjajući, što znači da zaranja 2 do 7 i više metara i obrnuto.

Vobleri kod kljuna imaju alku za vezivanje i da bi vobleri dobro radili, struna, najlon, mora da bude ona manje krutosti i ne deblja od o,35mm. Povlačenjem kroz vodu, okretanjem mašinice, vobleri počinju da trepere pa tako daju utisak da su prave ribe koje se kreću.

Iskusni pecaroši znaju da nema ničeg uzbudljivijeg od posmatranja kako riba udara u površinski mamac. Površinski mamci najbolje rade kada je riba pliva blizu površine, ili kada je temperatura vode topla. Ako želite da maksimalno iskoristite površinski ribolov, najbolje je da ih koristite rano ujutru ili oko sumraka do ranih večernjih sati. Ipak, nije nemoguće uhvatiti ribu pomoću površinskih voblera usred dana.

Kako pecati voblerom

Većina voblera zaroni kada se izvuku i počinju da se klate. Da biste imitirali povređenu ribu ili da biste izazvali ugriz predatora, zanimljivo je polako ubaciti mamac sa voblerom, a zatim ga malo ubrzati, trzajući vrh štapa tako da glava mamca ide levo-desno, ili možete potpuno zaustavite mamac na 1-2 sekunde… Važno je da unesete raznolikost u način na koji izvlačite mamac.

Vobleri

vobleri prodaja

Savage Gear 4Play V2 Swim and Jerk slow sink 13.5cm – Zasnovano na 3D skeniranju prave haringe, savršeno dizajnirano ABS telo pliva sa super zavodljivom i provokativnom akcijom! Super plivanje za mnoge ribe predatore! Pogledaj sve vrste voblera klikom na link ispod

prodaja voblera

DAM Madcat Tight-S Shallow – Jednodelni vobler sa sa glasnom zvečkom, kog karakterišu agresivna vibracija i mala dubina zaranjana. Telo voblera je napravljeno od čvrstog polimera. Namenjen je za ribolov krupnih grabljivica poput štuke i soma, a opremljen je sa dve super-strong trokrake udice u veličini 2/0.

vobleri akcija

Rapala X-Rap 8cm

Jednodelni vobler suspending (lebdećeg) tipa, napravljen od tvrdog polimera duguljastog oblika. Unutar tela se nalazi pet sitnih kuglica koje se pomeraju pri zabačaju i daju savršen balans vobleru što omogućava daleke i precizne zabačaje. Holografska folija i 3D holografske oči čine ovaj vobler izuzetno realističnim. Opremljeni su sa VMC® Black Nickel udicama koje su povezane žicom od nerđajućeg čelika koja ide kroz telo voblera, čime se osigurava dovoljna snaga čak i pri napadu krupnih grabljivica. Vobler se može voditi kontinuiranim povlačenjem ili agrsivnim trzajima sa pauzama. Pri prestanku povlačenja dolazi do izražaja „lebdeća“ performansa ovog voblera, pa iz horizontalnog položaja polagano ponire kljunom naniže sa istovremenim podizanjem pernatog repa naviše.

vobleri na akciji

Rapala Shadow Rap Shad Deep 9cm

Jednodelni vobler kog odlikuje agresivna akcija sa snažnim bočnim otklonima koja savršeno imitira ranjenu ribicu. Specijalno dizajnirana pakta brzo dovodi vobler u željenu zonu, a pri prestanku povlačenja polako izranja. Opreljen je sa 3D holografskim očima i VMC® Thin Wire Black Nickel Round Bend udicama.

  • Dužina : 9cm
  • Težina : 11
  • Dubina zaranjanja : 1.5 – 1.8m
  • Broj udica : 2
  • Veličina udice : No 6/0
plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst»
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst»
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst»
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst»