Zaovine jezero smeštaj - idealno mesto za odmor i uživanje

Zaovine jezero je veštačko jezero na planini Tari, koje je nastalo izgradnjom brane na reci Beloj Rzav. Jezero je okruženo prelepim pejzažima, šumama, livadama i planinskim vrhovima. Jezero je bogato ribom, a na njegovim obalama se nalaze brojni objekti za smeštaj turista.

Ako tražite mirno i prijatno mesto za odmor, Zaovine jezero smeštaj je pravi izbor za vas. Možete izabrati između različitih vrsta smeštaja, kao što su apartmani, vikendice, etno-sela, kampovi i planinarski domovi. Svi objekti su opremljeni svim potrebnim sadržajima za ugodan boravak, kao što su kuhinja, kupatilo, TV, internet i grejanje.

zaovine jezero smestaj

Zaovine jezero smeštaj vam nudi i mnogo mogućnosti za aktivnosti i zabavu. Možete uživati u šetnji, vožnji bicikla, ribolovu, kupanju, vožnji čamcem ili kajakom po jezeru. Takođe, možete posetiti neke od znamenitosti u okolini, kao što su manastir Rača, spomenik Mitraljeza na Mitrovcu, vidikovac Banjska stena ili park prirode Šargan-Mokra Gora.

Zaovine jezero smeštaj je idealna prilika da se povežete sa prirodom i uživate u njenim lepotama. Rezervišite svoj smeštaj na vreme i provedite nezaboravan odmor na ovom čarobnom mestu.

Booking.com

Šta treba znati o Zaovinama?

Zaovine su selo koje se nalazi na jugozapadnim padinama planine Tare. Nastalo je u 16. veku kao zaseok sela Rače. Danas ima oko 400 stanovnika koji se uglavnom bave stočarstvom i poljoprivredom.

Zaovine su poznate po tome što se tu nalazi Pančićeva omorika, endemska vrsta četinara koju je otkrio Josif Pančić 1875. godine. Ova biljka raste samo na Tari i Zlatiboru i predstavlja prirodnu retkost.

Zaovine su takođe poznate po tome što se tu nalazi solarna elektrana Brana Lazići, koja je izgrađena 2017. godine. Ova elektrana ima instaliranu snagu od 330 kWh i koristi sunčevu energiju za proizvodnju struje.

Kako doći do Zaovina?

Zaovine se nalaze na oko 200 km od Beograda i oko 100 km od Užica. Možete doći do Zaovina automobilom ili autobusom.

Ako dolazite automobilom, možete pratiti putni pravac Beograd-Valjevo-Bajina Bašta-Zaovine ili Beograd-Čačak-Užice-Zaovine. Put je dobro obeležen i asfaltiran.

Ako dolazite autobusom, možete koristiti redovne linije koje saobraćaju između Beograda i Bajine Bašte ili Užica i Bajine Bašte. Iz Bajine Bašte možete presedati na lokalne linije koje voze do Zaovina. Autobuska stanica u Zaovinama se nalazi u zaseoku Đurićima, na obali jezera.

Kada je najbolje vreme za posetu Zaovinama?

Zaovine su lepe u svako doba godine, ali najviše turista ih posećuje tokom leta i zime.

Leto je idealno vreme za uživanje u kupanju i sunčanju na jezeru, kao i za obilazak okolnih znamenitosti. Temperatura vazduha je prijatna, a voda je osvežavajuća. Možete se rashladiti i u hladovini šuma koje okružuju jezero.

Zima je idealno vreme za skijanje i sankanje na planini Tari, kao i za uživanje u snežnim pejzažima. Temperatura vazduha je niska, a sneg je čest. Možete se zagrejati uz kamin ili čaj u nekom od smeštajnih objekata.

Bez obzira kada dođete, Zaovine će vas oduševiti svojom lepotom i gostoprimstvom.

Ribolov na Zaovinskom jezeru

Zaovinsko jezero je bogato različitim vrstama ribe, kao što su pastrmke, štuke, šarani, somovi, klenovi i druge. Riba je zdrava i kvalitetna, jer je voda u jezeru kristalno čista i pogodna za piće. Ribolov na Zaovinskom jezeru je dozvoljen tokom cele godine, uz posedovanje dozvole koja se može kupiti u lokalnim prodavnicama ili na internetu.

Ribolov na Zaovinskom jezeru je izazovan i zabavan, jer riba nije laka za uloviti. Potrebno je imati dobru opremu, strpljenje i veštinu. Najbolje vreme za ribolov je rano ujutru ili predveče, kada je riba najaktivnija. Takođe, treba izabrati dobro mesto za pecanje, koje može biti na obali ili na čamcu.

Ribolov na Zaovinskom jezeru je pravi užitak za sve koji vole mir i tišinu, kao i lepotu planinske prirode. Osim ribolova, možete se baviti i drugim aktivnostima, kao što su šetnja, vožnja bicikla, kupanje ili poseta znamenitostima u okolini. Zaovinsko jezero je idealno mesto za odmor i opuštanje.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst»
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst»
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst»
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst»