Zvorničko jezero

Zvorničko jezero je veštačko jezero koje krasi zapadni deo Srbije i smešteno je na nadmorsku visinu od 140 metara. Njegova površina iznosi nešto preko osam kilometara kvadratnih, zapremine 90.000.000 m3 vode, a prema informacijama duboko je najviše  do četrdeset metara. Prosečna dubina se pak proteže u rasponu od pet do osam metara, što priznaćete, i nije tako malo. Najveća širina Zvorničkog jezera dostiže dobra tri kilometra.

zvornicko jezero

Zvorničko jezero- opšte informacije

Zvorničko jezero nastalo je zahvaljujući tadašnjoj izgradnji hidroelektrane Zvornik, koja je počela 1948.godine. Ovo jezero je ponosno i zvanično prva veštačka akumulacija na Drini. Sam bazen jezera napunjen je sedam godina kasnije, a visina brane je 45 metara.

Ovo prelepo malo jezero se prostire uzvodno, drinskim kanjonom od Zvornika(Republika Srpska) i Malog Zvornika (Srbija), do ušća manje reke opozitnog naziva – Velika reka, koje pripada opštini Mali Zvornik. Bujični nanosi okolnih reka i rečica koje se ulivaju u Zvorničko jezero, su vremenom zasula više od polovine bazena svojim erozivnim naslagama. Tome su najviše doprinele reke Drinjača, Boranjska reka i Jošanica. Dodatnu atraktivnost i lepotu ovog jezera krase mnogobrojna manja ostrvca i poluostrva, koja su nastala erozijama i nanosima.

Booking.com

Zvorničko jezero pecanje

Da li je Zvorničko jezero dobro za pecanje i ribolovce? Zvanične statistike i informacije kažu da jeste i da u ovoj vodi živelo i plivalo mnoštvo trofejnih riba, kao što je som od 87 kilograma, štuka teška nešto preko 18 kilograma i smuđ težine skoro 14, mladica od 18kg, šaran od 26, deverika i bucov po 7 i klen 3,5.

Da li ste spremni da upišete svoj trofej na ovu listu? Ako ćemo verovati roniocima i pričama ribolovaca, ubeđenje je da se u ovom jezeru kriju somovi težine preko 100 kg, što znači da bi trebalo da razmotrite opciju da vaša sledeća destinacija za ribolov bude baš – Zvorničko jezero. Gde su najbolja mesta za pecanje? Iskusni pecaroši kažu da su to mesta Sakar, Čitluk i Amajić – tačne koordinate ovih mesta pogledajte na sledećem linku.

Ako se odlučite da svoj odmor ili vikend provedete ovde, i zadesite se nekim slučajem baš poslednjeg vikenda u julu, možete prisustvovati događaju koji je već prerastao u tradicionalni ovog kraja, a to je Somovijada. Ovo takmičenje je prvobitno bilo lokalno i nastalo je 1998.godine kao proizvod lokalnog stanovništva i ribolovaca a sa ciljem zabave i naravno što većeg ulova soma. Takmičenje se odvija iz čamaca, koje možete dobiti od organizatora ili obezbediti u sopstvenoj režiji. I to nije sve, od 2007 godine u sklopu ove manifestacije dodata je i jedna gurmanska – takmičenje u pripremanju riblje čorbe, što znači da je kompletan užitak zagarantovan.

U cilju promocije ribolova i turizma, najbolja stvar je što takmičari imaju pravo da besplatno, bez dozvole, love bilo koju vrstu ribe, sedam dana pre i posle održavanja Somovijade – sjajno zar ne.

Zvorničko jezero je zanimljiva ali i usputna destinacija velikom broju turista, iako ipak većinu poseta ovog mesta čine ribolvci, koji dolaze sa svih krajeva sveta. Bogat riblji fond, miran kraj, mnoštvo različitih vrsta riba ali i broj smeštajnih objekata zanačajno doprinose ribolovnom turizmu. Pogledajte ponudu smeštaja na sledećem linku.

Booking.com

Zvorničko jezero smeštaj

Smeštaj Zvorničko jezero - izdvojeno iz ponude
Najnoviji tekstovi na našem blogu
plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Read More »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Read More »
bolonjeze stapovi

Bolonjez štapovi za pecanje

Bolonjez štapovi Bolonjez štapovi za pecanje su jedna od najpopularnijih vrsta štapova među ribolovcima koji vole da pecaju na tekućoj vodi. Ova tehnika ribolova je

Read More »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Read More »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Read More »