Zvorničko jezero

Zvorničko jezero je veštačko jezero koje krasi zapadni deo Srbije i smešteno je na nadmorsku visinu od 140 metara. Njegova površina iznosi nešto preko osam kilometara kvadratnih, zapremine 90.000.000 m3 vode, a prema informacijama duboko je najviše  do četrdeset metara. Prosečna dubina se pak proteže u rasponu od pet do osam metara, što priznaćete, i nije tako malo. Najveća širina Zvorničkog jezera dostiže dobra tri kilometra.

zvornicko jezero

Zvorničko jezero- opšte informacije

Zvorničko jezero nastalo je zahvaljujući tadašnjoj izgradnji hidroelektrane Zvornik, koja je počela 1948.godine. Ovo jezero je ponosno i zvanično prva veštačka akumulacija na Drini. Sam bazen jezera napunjen je sedam godina kasnije, a visina brane je 45 metara.

Ovo prelepo malo jezero se prostire uzvodno, drinskim kanjonom od Zvornika(Republika Srpska) i Malog Zvornika (Srbija), do ušća manje reke opozitnog naziva – Velika reka, koje pripada opštini Mali Zvornik. Bujični nanosi okolnih reka i rečica koje se ulivaju u Zvorničko jezero, su vremenom zasula više od polovine bazena svojim erozivnim naslagama. Tome su najviše doprinele reke Drinjača, Boranjska reka i Jošanica. Dodatnu atraktivnost i lepotu ovog jezera krase mnogobrojna manja ostrvca i poluostrva, koja su nastala erozijama i nanosima.

Zvorničko jezero pecanje

Da li je Zvorničko jezero dobro za pecanje i ribolovce? Zvanične statistike i informacije kažu da jeste i da u ovoj vodi živelo i plivalo mnoštvo trofejnih riba, kao što je som od 87 kilograma, štuka teška nešto preko 18 kilograma i smuđ težine skoro 14, mladica od 18kg, šaran od 26, deverika i bucov po 7 i klen 3,5.

Da li ste spremni da upišete svoj trofej na ovu listu? Ako ćemo verovati roniocima i pričama ribolovaca, ubeđenje je da se u ovom jezeru kriju somovi težine preko 100 kg, što znači da bi trebalo da razmotrite opciju da vaša sledeća destinacija za ribolov bude baš – Zvorničko jezero. Gde su najbolja mesta za pecanje? Iskusni pecaroši kažu da su to mesta Sakar, Čitluk i Amajić – tačne koordinate ovih mesta pogledajte na sledećem linku.

Ako se odlučite da svoj odmor ili vikend provedete ovde, i zadesite se nekim slučajem baš poslednjeg vikenda u julu, možete prisustvovati događaju koji je već prerastao u tradicionalni ovog kraja, a to je Somovijada. Ovo takmičenje je prvobitno bilo lokalno i nastalo je 1998.godine kao proizvod lokalnog stanovništva i ribolovaca a sa ciljem zabave i naravno što većeg ulova soma. Takmičenje se odvija iz čamaca, koje možete dobiti od organizatora ili obezbediti u sopstvenoj režiji. I to nije sve, od 2007 godine u sklopu ove manifestacije dodata je i jedna gurmanska – takmičenje u pripremanju riblje čorbe, što znači da je kompletan užitak zagarantovan.

U cilju promocije ribolova i turizma, najbolja stvar je što takmičari imaju pravo da besplatno, bez dozvole, love bilo koju vrstu ribe, sedam dana pre i posle održavanja Somovijade – sjajno zar ne.

Zvorničko jezero smeštaj

Zvorničko jezero je zanimljiva ali i usputna destinacija velikom broju turista, iako ipak većinu poseta ovog mesta čine ribolvci, koji dolaze sa svih krajeva sveta. Bogat riblji fond, miran kraj, mnoštvo različitih vrsta riba ali i broj smeštajnih objekata zanačajno doprinose ribolovnom turizmu. Pogledajte ponudu smeštaja na sledećem linku.

Smeštaj Zvorničko jezero - izdvojeno iz ponude
Najnoviji tekstovi na našem blogu
riba jez

Riba Jez

Riba jez Riba jez je izuzetnog ukusa, a u narodu je još poznata i kao broder, brodfiš, jazvenac, udovica, jaz.. Naseljava uglavnom nizijske reke i

Read More »
stolice za pecanje

Stolice za pecanje

Stolice za pecanje Ako ste relativno novi u ribolovu, možda ćete početi da razmišljate o kupovini nečeg udobnijeg od stare stolice za kampovanje da biste

Read More »