Kada je pravo vreme za pecanje

Mnogi ribolovci počinju da pecaju u aprilu i prestaju da pecaju u oktobru, ali ne postoji tačan odgovor kada počinje ili završava ribolovna sezona. Sezona ribolova može biti duža ili kraća, u zavisnosti od klime  ali i vaših ličnih preferencija. Takođe, na nekim mestima postoje zakoni o tome kada možete uhvatiti određenu ribu, što je određeno Zakonom o lovostaju.

kada je pravo vreme za pecanje

Šta određuje kada je pravo vreme za pecanje

Vremenske prilike na mnogo načina utiču na ribolov. Vetar je glavni faktor jer može da izbaci mamac na obalu, da stvori mnogo ambijentalne buke, buke vode (što vam pomaže da ostanete prikriveni) ili da neka područja budu mutna i blatnjava.

Nivo svetlosti – Svitanje i zalazak sunca suodlično vreme za pecanje, a to je u velikoj meri zbog promenljivih nivoa svetlosti. Mnogi ribolovci veruju da promenljivi uslovi otežavaju plen da uoči i izbegne predatore. Ali položaj sunca nije jedina varijabla u igri. Jaka ili povremena oblačnost takođe ima uticaja, kao i padavine. Ribe se često snažno hrane u uslovima slabog osvetljenja, a nivoi svetlosti takođe mogu da odrede koje boje su mamci najefikasniji u bilo kom trenutku.

Iako ne postoji savršen način da se predvidi kako će riba reagovati na izbor boje, zapamtite ovo pravilo: pogledajte vodu i uskladite boju i završnu obradu vašeg mamaca sa bojom vode. Kada stanje vode i sunčeva svetlost čine da voda izgleda zeleno, mamci zelene boje su često efikasni. Ali kada voda izgleda braon, boje zemlje često bolji izbor. I kada je sunce visoko i svetlo na nebu, reflektujući mamci često rade dobro, dok u uslovima slabijeg osvetljenja, mamci sa mat završnicom mogu da budu trik potez.

Može li se pecati zimi

Da, ako zaista volite pecanje, možete pecati tokom cele godine pa i zimi. Čak i u hladnoj klimi, pecanje na ledu može biti veoma uzbudljiva i izazovna stvar. Jedna stvar koja otežava pecanje u kasnu jesen ili u zimu je to što su ribe manje aktivne po hladnom vremenu. Živi mamac je takođe važniji po hladnom vremenu jer je riba koju pokušavate da ulovite manje aktivna.

U hladnijim mesecima najlakše je loviti ribu između 10 i 16 časova, a ne rano ujutro ili uveče. Takođe, najvažnije stvari su dobra zimska oprema i vaša sigurnost. Osim što izbegavate promrzline dobrim oblačenjem, budite sigurni da ste i na bezbednom mestu, jer poslednje što želite je da zimi propadnete kroz led u hladnu vodu.

Da li je leto najbolje vreme za pecanje?

Leto je definitivno najbolje vreme za pecanje. Vreme je najtoplije, svi žele da izađu na sunce, a ribe su najenergičnije. Riba koju koristite kao živi mamac takođe će imati više energije, pomažući privlačenju većih riba koje želite da ulovite. Deo zašto su ribe mnogo aktivnije leti je to što ima više kiseonika u vodi. Kasnije tokom godine, nivo kiseonika opada, čineći ribu mnogo mirnijom i težom za ulov. Neke vrste je veoma teško uhvatiti van letnjih meseci dok se druge mogu uloviti u bilo koje doba godine.

Noćni ribolov - pecanje noću

Pecanje u toku dana je jedna stvar, ali je potrebno malo više veštine i samopouzdanja da biste izabrali najbolje metode i opremu za korišćenje tokom noćnog ribolova. Međutim, uz nekoliko jednostavnih strategija i osnovnih stavki kompleta koje otkrivamo u nastavku, čak i ako ste početnik, biće prilično lako započeti.

noćni ribolov pecanje noću

Noćni ribolov i potrebna oprema

Odvojite vreme da namestite štapove i pripremite celokupnu opremu pre izlaska, po mogućstvu dan ranije, tako da imate vremena da rešite sve probleme na koje možete da naiđete a pri tom imajte na umu da ćete biti u mraku. Najvažnija stvar koju treba da uradite je da imate kvalitetnu lampu koja će vam biti veštačko osvetljenje i bar jedne rezervne baterije za nju.

Znati kako planirati pecanje je uvek važno, ali kada pecate nakon zalaska sunca, priprema postaje još važnija. Besciljno petljanje u gluvo doba noći sa mamcima, udicama i nožem ne zvuči kao najpametnija ili najbezbednija stvar, tako da je prvi zadatak da budete spremni! Ako će biti hladno ili je u najavi kišno vreme, obucite se u skladu sa tim, uz najbolje vodootporne jakne, pantalone i odgovarajuću obuću. Ako planirate da pecate sa čamca a ne obale, obavezno ponesite prsluke za spašavanje.

Najvažniji savet za noćni ribolov - bezbednost na prvom mestu

Ponesite malo vode i grickalice – nikad ne znate kada bi ste mogli ostati bez energije ili nasukani duže nego što ste očekivali. Potpuno napunjen telefon ili radio, komplet prve pomoći i rezervno svetlo su sve stavke koje morate imati na listi pribora za noćni ribolov. Obavezno recite nekome gde ćete biti samo da budete sigurni. Ako možete, povedite prijatelja ili društvo za noćni ribolov. Bezbednije je, zabavnije i mnogo zgodnije kada imate još nekoga da peca sa vama

Najbolje vreme za pecanje je...

Uzimajući u obzir sve ove različite faktore, verovatno ćete se i dalje pitati kada je pravo vreme za pecanje. Postoji toliko mnogo varijabli koje dolaze u igru da odluka može biti teška. Ali imamo jednostavan odgovor koji nadmašuje sve ostalo: idite na pecanje kad god vam to raspored i raspoloženje dozvoljavaju. Naravno, verovatno ćete uhvatiti više ribe u zoru i zalazak sunca. Da, imaćete bolji uspeh ako svoj pecanje uskladite sa idealnim vremenom, godišnjim dobom i temperaturom. Ali istina je da svi imaju užurbane rasporede, listu obaveza i ograničeno vreme. Zato pecajte kad god možete – i uvek se setite one stare izreke da je i najgori dan u pecanju bolji od najboljeg radnog dana.

kada je najbolje vreme za pecanje
plotica
Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato
Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov
Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare
Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »