Mamac za šarana

Možda najčešće pitanje koje se postavlja je ono – koji mamac za šarana je pravi. Ovo je naizgled lako a u suštini neverovatno teško pitanje za odgovoriti jer, slično kao i druge vrste ribe, odgovor može biti različit u zavisnosti od sezone, dana ili čak sata.

mamac za šarana

Jasno je da vam za bilo kakav ribolov treba mamac a ako krećete u lov na šarana, možete imati svu opremu na svetu, ali ako ne koristite kvalitetan i pravi mamac za šarana, nikada nećete moći da ga i uhvatite, bez obzira koliko dugo provodite sedeći pored vode. Naravno da se svaki izbor mamca vodi prvenstveno prema tome koju vrstu lovimo i šta ona zapravo jede u prirodi. Ako krenemo po tome, upotreba živih mamaca kao što su gliste, crvi, mušice itd, zaista i izgleda kao idelan izbor. Iz razloga jer su takvi prirodni izvori hrane uobičajeni u ishrani mnogih vrsta riba.

Međutim, šaran je posebna riba i često se nalazi u područjima sa drugim vrstama i nije ni približno tako agresivan kao druge. Iz tog razloga, predstavljanje živog mamca šaranu može biti veliki izazov. Na kraju krajeva, možete potrošiti celu svoju kutiju crva pre nego što uhvatite šarana. Kao i sa svim ribolovom, ako idete sa pretpostavkom da ćete uhvatiti svaki put kada izađete na vodu, očekujte razočarenje. Čak i profesionalci provedu dan prazne čuvarke a ponekad iz razloga koji su izvan njihove kontrole.

Booking.com

Svi strastveni šaranski ribolovci, znaju koliko šarani mogu biti prevrtljivi u pogledu toga gde, kada i šta jedu, tako da kvalitetan mamac čini svu razliku između uspešnog i razočaravajućeg ribolova. Impresivne veličine, sa teškom borbenom prirodom, čine pecanje šarana posebnim izazovom. Za one koji se bore za ulov, pravi mamac može napraviti ogromnu razliku. Na šta se najčešće peca šaran?

mamac za šarana

Kukuruz kao mamac za šarana

Kukuruz je popularan dodatak mamacima, ili se može koristiti kao samostalni mamac za udicu. Dakle, šta kukuruz čini tako sjajnim? Pa, hajde da pogledamo šta je kukuruz – konkretno, njegov nutritivni sadržaj. Osamdeset procenata jednog zrna kukuruza se sastoji od ugljenih hidrata, preostalih dvadeset procenata je podeljeno između vlakana i proteina. To znači da kukuruz daje trenutnu energiju ako ga riba konzumira. Prisustvo proteina nudi određenu hranljivu vrednost za rast, a vlakna olakšavaju varenje. Dodajte tu činjenicu da je kukuruz veoma vidljive žute boje i relativno jeftin, i slobodno ga označite kao više nego odličan mamac.

Kukuruz je takođe odličan mamac zimi, odnosno znatno bolji zimi nego leti. Razlog zbog kojeg  je kukuruz tako efikasan na hladnoći leži isključivo u njegovoj jarkoj boji. Osim što je jeftin i što ga možete kupiti u bilo kojoj prodavnici, ovaj mamac je pogodan i za početnike, i veoma dobro funkcioniše u većini situacija. Još jedna korisna karakteristika je da se kukuruz takođe može kombinovati sa drugim popularnim mamcima, kako bi se povećale šanse za uspešan ribolov.

hleb za šarana

Hleb kao mamac za šarana

Još jedan klasičan mamac za šarana je hleb, odnosno beli hleb. Hleb je, kao i kukuruz, relativno jeftina opcija koja, ako se pravilno peca, može biti apsolutni dinamit. Slično kukuruzu, kriška hleba sadrži sedamdeset pet procenata ugljenih hidrata, što šaranu daje trenutnu energiju. Ribolovci obično nalaze šarana u mutnim, senovitim vodama. U takvim vodama vidljivost je slaba, pa će mamac morati da bude boje koju će lako uočiti. Bela boja hleba je jedan od razloga što ga čini odličnim mamcem. Šaran može lako da vidi bele mamce čak i u tamnijem okruženju.

Booking.com

Crvi kao mamac za šarana

Crvi su prirodan mamac koji šaran može lako da identifikuje, ovaj živi mamac može biti ekstremno efikasan u zimskim mesecima jer njegovo migoljavo kretanje i aroma lako privlače šarane. U stvari, šaran smatra da su crvi prilično neodoljivi. Njihovi vijugavi pokreti u kombinaciji sa oštrim mirisom privlače šarane, što ih navodi da se često hrane crvima u vodi. Ova neodoljiva kombinacija je razlog zašto su baš oni tako odličan osnovni mamac za šaranski ribolov.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *