Odelo za ribolov

Pecanje je avantura u bilo kom uzrastu širom sveta, a poznavanje i razumevanje ali i posedovanje opreme za pecanje poboljšaće vaše kompletno iskustvo i sačuvati vaše zdravlje. Svaki ribolovac koji se bavi pecanjem već neko vreme razume koliko je važno nabaviti pravo odelo za ribolov.

odelo za ribolov

Važnost odela za ribolov

Razmišljanje o kupovini odela za pecanje jednako je važno kao i razmišljanje o kupovini kvalitetnog štapa za pecanje, ako ne i važnije, jer čemu dobar štap ako ste mokri, ako vam je hladno, gorite na suncu i rizikujete svoje zdravlje.

Vreme igra ulogu u odeći za pecanje jer vreme može da se promeni u trenutku. U zavisnosti od sezone i lokacije na kojoj se nalazite za pecanje znači da je neophodna priprema. Pecanje je igra strpljenja sa hvatanjem ribe, tako da je udobnost ključan faktor. Sve se razvija, a ribolovačka oprema nije izuzeta od toga.

Proizvođači odela za ribolov su tokom godina obezbedili ribarskoj zajednici najbolje dizajniranu opremu za pecanje. Ribarska odeća sada pokriva kompletan stajling od ribarskih košulja, pantalona, polarizovanih ribarskih sunčanih naočara do ribarskih prsluka.

odelo za pecanje

Bilo da ste početnik kome je potreban savet ili iskusan ribolovac koji želi da obnovi svoju garderobu, šta da obučete za pecanje tema je vredna vašeg vremena i istraživanja. Dok se odeća ribolovaca sa obale i čamca značajno razlikuje u određenim aspektima, osnove ostaju iste. Trik efekat kvalitetne ribarske odeće je zaštita, udobnost i kamuflaža. Ovo su stvari koje treba da imate na umu kada birate šta ćete obući za pecanje.

Iskusni ribolovci se zaklinju u slojeve, slojeve, slojeve. Odeća pecaroša se obično se sastoji od tri sloja – donjeg, srednjeg i gornjeg. U vrelim letnjim danima, samo dva sloja će učiniti trik. Svaki od ovih slojeva ima svoju svrhu da vam omogući maksimalnu udobnost i optimalne performanse. Evo šta svaki ribolovac treba da ima u svojoj garderobi pre nego kasnije.

Majica za ribolov

Kad god ste aktivni, bilo da se radi o trčanju, planinarenju ili pecanju, dobra kvalitetna majica može biti spas. Potrebna vam je lagana, prozračna majice, obično napravljena od poliestera ili mešavine poliestera i pamuka. Iako bi vaš prvi impuls mogao biti da obučete onu dobru staru majicu od 100% pamuka, efekat može biti suprotan. Želite nešto što će se brzo sušiti i što se neće lepiti za vašu kožu, a pamuk će raditi baš to. Birajte majice poput dresova.

Majica dugih rukava

Prelazeći na srednji sloj, ovo je onaj koji služi kao izolacija zimi, a pruža zaštitu od elemenata kada je toplije vreme a to je upravo majica dugih rukava. Iako možete misliti da je na temperaturama koje prelaze 35 podeljak Celzijusove skale ovaj komad sasvim nepotreban, verujte da grešite. Ruke, podlaktice će vam biti zaštićene od sunca, insekata, trave i okoline.  Ako se bavite pecanjem u plitkim vodama, poželećete da se uklopite sa svojim okruženjem, tako da će nijanse tamno zelene, sive, smeđe i plave biti i više nego dobar izbor.

Pantalone za pecanje

Odabir pravih pantalona može vam olakšati ili pokvariti pecanje. Ako mislite da preterujemo, samo pokušajte da zamislite da u vodu uđete u svojim svakodnevnim  starim farmerkama ili još gore – pamučnoj trenerci. Da li i dalje mislite da pantalone nisu bitne? I ovde je poliester najpoželjniji izbor materijala, jer pruža slobodu kretanja, lagan je i brzo se suši. Takođe, on se obično ne prlja i ne cepa lako, plus većina ovih pantalona je vodootporna. Kvalitetne pantalone su važne na više nivoa – one vas drže toplim, suvim i štite od sunca, insekata i drugih štetočina.

Obuća za ribolov

Mogli bismo da posvetimo ceo jedan poseban članak ovoj temi jer postoji mnogo različitih tipova cipela za pecanje koje možete koristiti. Počnimo sa čarapama. Kao i kod druge odeće, dobro je nositi tanke, prozračne čarape, a poliester najbolje funkcioniše. Kada je hladnije vreme i potrebna vam je dodatna toplota, vuna je najsigurniji način.

Sandale, čizme, cipele, čizme, patike su opcija kada je u pitanju odgovarajuća obuća za ribolov. Šta ćete izabrati treba da zavisi od toga gde pecate. Otvorene sandale protiv klizanja su dobra ideja u vrelim letnjim danima kada vam ne smeta da pokvasite noge. Zatvorene cipele za pecanje moraju biti udobne, brzo se suše i/ili vodootporne i otporne na habanje. Pecaroši često vole gumene čizme, koje će vas održati suvim, ali ne nužno i toplim. Gumeni đonovi najbolje funkcionišu jer pružaju dobru vuču i neće tako lako skliznuti. Više o ribarskim čizmama na ovom linku.

Prsluk za ribolov

Ako ne želite da vučete celu kutiju sa ribolovačkim priborom do vode, razmislite o ulaganju u jedan dobar ribolovački prsluk. Ovaj komad odeće nije samo koristan, već pruža i malo dodatne zaštite i toplote kada je to potrebno. Prsluci imaju razne džepove i zgodne trake za držanje pribora i malih alata. Neki čak imaju i poseban vodootporni džep u koji možete da odložite telefon, novčanik i dozvolu za ribolov.

plotica

Plotica

Plotica je jedna od najlepših i najcenjenijih slatkovodnih riba, koja pruža veliko zadovoljstvo i izazov ribolovcima koji je traže. U ovom blog postu ćemo vam

Pročitaj tekst »
belo blato

Belo blato

Belo blato Ako tražite mesto za odmor, rekreaciju i upoznavanje kulturno-istorijskog nasleđa Vojvodine, Belo Blato je pravo mesto za vas. Ovo selo se nalazi u

Pročitaj tekst »
bucov

Bucov

Bucov – ratnik voda Bucov je jedna od najpopularnijih i najatraktivnijih riba za ribolovce, jer je veoma borben, živahan i ukusan. U ovom blog postu

Pročitaj tekst »
glavinjare

Glavinjare

Glavinjare Glavinjare su varalice koje imaju sitnu vibraciju i služe za lov grabljivica, posebno soma i štuke. Glavinjare se obično koriste na dubljim slojevima vode,

Pročitaj tekst »